Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Kiállítás a DNS történetéről a Millenáris parkban

A DNS-láncolat felfedezésének 50. évfordulója alkalmából tudományos tárlat nyílik március 27-én a budapesti Millenáris Parkban.
Az intézmény tájékoztatása szerint a British Councillal közösen szervezett kiállítás a géneket alkotó egyik kémiai vegyület, a dezoxiribonukleinsav (DNS) felfedezésének történetét, távlatait mutatja be.

A DNS-molekula szerkezeti felépítését az amerikai James Watson és a brit biokémikus, Francis Crick 1953. áprilisában vázolta fel, megfejtve a genetikai kód természetét.

Munkásságuk nyomán vált nyilvánvalóvá, hogy a nukleinsavak alapvető jelentőségűek az átöröklés szempontjából. Az örökletes információk nemzedékek közti átadását vizsgáló további kutatásaikkal újraformálták a genetikát, és lényegében megalapozták a molekuláris biológiát.
Tevékenységükét - Maurice Wilkins fizikussal együtt - 1962-ben elnyerték az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat.

A sajtóreferens ismertetése szerint a DNS történetének áttekintése mellett a kiállítás többek között a rák- és sejtkutatás, a klónozás, a bűnügyi illetve a régészeti alkalmazások és a génmanipulált élelmiszerek témakörét öleli fel.

A megnyitón négy budapesti középiskola mintegy kétszáz diákja közösen szerel majd össze egy 3 méteres DNS-modellt, amelynek négyszer nagyobb eredetijét a Guinness rekordok könyve is megörökíti a Keele-i Egyetem hallgatóinak jóvoltából.

A II. kerületi intézményben egy hónapon át tart majd nyitva a tárlat, amelyet a szervezők más településeken is szeretnének bemutatni.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átmeneti üzemszünet

Tisztelt olvasóink! Technika okok miatt a Kisalföld… Tovább olvasom