Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kiadták az építési engedélyt a tubesi radarra

A honvédelmi miniszter nem találta megalapozottnak a fellebbezéseket, ezért érvényes a Pécs melletti Tubes-tetőn működő katonai híradóbázis korszerűsítésére és radarállomás telepítésére vonatkozó építési engedély - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.
Miután a március 4-én megtartott helyi népszavazás érvénytelen lett, kormányhatározat hatalmazta fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert a beruházás elindítására - emlékeztetett a szaktárca közleményében.

Hozzáfűzték azt is, hogy az elsőfokú építési hatóság április 19-én az összes illetékes szakhatóság jóváhagyásával kiadta az első fokú építési engedélyt. Mint a HM a közleményben írja, ezt követően harmincketten nyújtottak be fellebbezést a honvédelmi miniszterhez, mint az engedélyezési folyamatban másodfokon eljárni jogosult hatósághoz. Közülük 25-en fenntartották, heten pedig a másodfokú eljáráskor visszavonták a fellebbezést. A miniszter a szakmai kifogásokat átadta vizsgálatra a szakhatóságoknak: az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek, az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, a Magyar Honvédség dr. Radó György Központi Honvédkórház parancsnokának, a honvéd tiszti-főorvosnak, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalnak - jegyezték meg.

A szaktárca kiemelte: a honvédelmi miniszter a másodfokú szakhatósági határozatok alapján nem találta megalapozottnak a fellebbezéseket, ezért június 20-án aláírt határozatában kiadta a másodfokú, immár jogerős építési engedélyt.

A HM felhívta a figyelmet arra is, hogy mindvégig a demokrácia írott és íratlan szabályait betartva járt el a radartelepítés ügyében: folyamatosan egyeztetett a pécsi önkormányzattal, partneri viszony kialakítására törekedett a helyi szakmai és civil szervezetekkel.

A radartelepítéssel kapcsolatos pécsi népszavazási kezdeményezést illetően pedig azt hangsúlyozták, bármilyen eredményt is hoz a népszavazás, azt a minisztérium tiszteletben tartja és elfogadja. Beszámoltak arról is, hogy lakossági bizalom erősítése érdekében rövidesen tájékoztató iroda nyílik Pécsett. A honvédelmi miniszter egy monitoring csoport felállítását is kezdeményezi. Ez a testület a pécsi polgárok képviseletében betekintést nyer majd az építkezés folyamatába, helyszíni szemléket tart, így ellenőrizheti, hogy a kivitelezők betartják-e az összes vonatkozó környezetvédelmi előírást, jogszabályt. A beruházás célja, hogy Magyarország NATO-ban tett vállalásának megfelelően csatlakozzon a katonai szövetség közös légvédelmi rendszeréhez.

A már kész békéscsabai és bánkúti, valamint a megépítendő tubesi állomás együttesen olyan radarernyőt alkotnak, amely minden korábbinál pontosabban képes elvégezni a légtér figyelését és előrejelezni a potenciális veszélyeket - legyen szó katonai jellegű fenyegetésről vagy természeti katasztrófa kialakulásáról.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenben sikerült megállapodni a kolíciós egyeztetésen

Július 1-jéig új mellékletekkel egészíti ki a koalíciós megállapodást az MSZP és az SZDSZ, a jövő… Tovább olvasom