Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kiadja az EU a légi utasok adatait az Egyesült Államoknak

Megosztja egymással a légi utasok adatait az Európai Unió és az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelem elősegítésére. Erről a két nagyhatalom szakértői állapodtak meg Luxemburgban az éjszaka - közölték uniós diplomaták.
A csütörtökön hosszú nyúlt tárgyalásokat követően egyelőre még nem ismeretesek a kialkudott megállapodás részletei. Az ügyről uniós diplomaták számoltak be nevük elhallgatását kérve, mert az EU-kormányok képviselőit egyelőre még nem tájékoztatták hivatalosan.

Az amerikai hatóságok 2003 óta követelik, hogy a légitársaságok - a terrorizmus elleni harc jegyében - 15 perccel az indulás előtt közöljék velük az Egyesült Államokba tartó utasaik számos személyes adatát. Az Európai Bizottság hozzájárult az adatközléshez, de az Európai Bíróság május 30-án törvénytelennek minősítette ezt a gyakorlatot.

Nem az adatok átadásának tényét kifogásolta a bíróság, hanem a megállapodás jogalapjának megjelölését. A bíróság ítélete nem tiltotta meg az adatátadás folytatását az állásfoglalásában megjelölt szeptember 30-i határidőig, így tehát a korábbi gyakorlat folytatódott mostanáig.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Győri Könyvszalon - OKTÓBER 13., PÉNTEK

Tovább olvasom