Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Ki viszivásárra a bőrét?

A megyei bíróságtól azt kéri egy panaszos, állapítsa meg a Győri Vásár Kft. fizetésképtelenségét. A kft.-ben negyedrészt tulajdonos sportigazgatóság fölött regnáló győri önkormányzat tagsága megszüntetését fontolgatja.

A Győri Vásár Kft. évek óta szervezi a megyeszékhely jelentősebb céges kiállításait, így például a nyári vásárt, a téli fesztivált és vásárt. Működésével kapcsolatban eddig semmilyen hír (pletyka) nem kelt szárnyra, az elmúlt napokban azonban arról lehetett hallani: pénzügyi nehézségekkel küzd a kft. Mindezt a cégvezető magánügynek tekinti.

A Győri Vásár Kft. tulajdonosai 75 százalékban magánemberek, a győri önkormányzat intézményének, a sportigazgatóságnak pedig negyedrésze van a gazdasági társaságban. A cégvezető szerint (aki név nélkül kívánt megszólalni ebben a cikkben) a szárnyra kelt hírekkel csak a hírnevüket sározzák be egyesek.

Jogos vagy jogtalan tartozások

A Kisalföld biztos forrásból tudja, hogy Győr egyik hangosítástechnikával foglalkozó cégének 600 ezer forinttal tartozik a Győri Vásár Kft. Az ügyvezető ezt azzal magyarázta: a nyári vásáron hangosító cég a szóbeli megállapodáshoz képest jóval nagyobb számlát nyújtott be, amelynek jogosságát éppezért nem ismerik el, nem is fizetnek. Azt is hangsúlyozta: határidős és kompenzációs tartozásaik ugyan valóban léteznek, de nekik éppúgy vannak hasonló kintlévőségeik más cégeknél. Határozottan állította: semmilyen felszámolási eljárás nem folyik ellenük amiatt, mert határidőn túl nem fizettek valaki(k)nek.

Ezzel együtt tény: a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon egy cég – amelynek hatvan napon túl tartozik a Vásár kft. – kérte a győri gazdasági társaság fizetésképtelenségének megállapítását. Ha a bíróság esetleg helyt ad a kérésnek, akkor felszámolási eljárás indulhat a Győri Vásár Kft. ellen. A korrektség úgy diktálja, hogy leírjuk a győri cég álláspontját is: a kft. ez esetben is vitatja a tartozás jogosságát, döntenie tehát a bíróságnak kell.

 A város most tájékozódik

 Balogh József győri polgármester arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzat mit tud a kft. helyzetéről, azt felelte: „Csütörtökön hallottam a pénzügyi gondokról, jelenleg tájékozódunk a helyzetről, s utána alakítjuk ki az álláspontunkat."

Lapunk úgy tudja, az önkormányzatnál már jó ideje napirenden van a kft.-s tagság megszüntetésének kérdése. A távozás mellett szavazók az üvegzsebtörvényre hivatkoznak, amely valóban sürgeti a kis hányadú önkormányzati tulajdonrészek megszüntetését, a tiszta helyzet teremtését. De a háttérben ott van az a szándék is – tudtuk meg –, hogy a sportigazgatóság által fenntartott létesítményeket esetleg egy magántársaság venné át, amelyben a város is szívesebben lenne tulajdonostárs.

A téli vásárt más szervezi

Biztos, hogy idén nem a Győri Vásár Kft. szervezi meg a téli fesztivált, amelynek hátteréről annyit mondott a cégvezető: ennek gazdasági okai vannak. Az állítólagos többmilliós adóhátralékra – amelyről meg nem erősített forrásból értesültünk – adótitokra hivatkozva szintén nem kívánt reagálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhízottság küszöbértékei

Tovább olvasom