Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Ki visz majd haza?

Olvasom a színes hírek között (ez éppen vörös színű, mint a vér), hogy lelőttek egy amerikai fiút, mert részegen tévedésből a saját lakása helyett egy másikba ment be. Igaz, régóta mondogatjuk, olyan nincs, hogy „amerikai", se fiúban, se lányban, se semmi másban, mert azonnal több kérdést vonz magával. Dél-amerikai? Észak-amerikai? Közép-amerikai? Kanadai? Mexikói? Egyesült államokbeli? De ez most részletkérdés. Különben is tudjuk: Amerika az egyenlő az USA-val, mint ahogy lassan a világ is vele lesz egyenlő, ha nem figyel egy kicsivel jobban. Azt is tudjuk, hogy egy ilyen eset csak és kizárólag az USA-ban történhet meg, egyrészt, mert ez az az ország, ahol minden otthonban van egy-két stukker, és akár a színdarabokban, ha pisztoly kerül a színpadra, az előbb-utóbb el is fog sülni, és az USA az az ország, ahol általában hamarabb lőnek, mint kérdeznek. Most is ez történt.

A 21 éves Hector Soto totál részegen (lehet, hogy csak piásan, piás mámorban) érkezett az otthonának hitt házhoz, Ran-
cho Cucamonga egyik lakóparkjában, igaz, már oda sem a saját lábán, hanem a barátai segédletével, akik egyszerűen hazavitték a srácot, mivelhogy lépni nem nagyon tudott. Minthogy a lakópark szinte valamennyi háza egy kaptafára készült, és legtöbbjük úgy hasonlított egymásra, mint egyik tojás a másik csirkére, a barátok pláne téveszthettek, hisz ők is több időt töltöttek naponta a kocsmákban, mint a Rancho Cucamonga-i lakóparkban. Aligha csoda, Hectort nem a saját háza előtt pakolták ki az autóból, hanem néhány házzal odébb, ő pedig, aki gyakran tért haza a szobája ablakán át, most is ezt a behatolást választotta, pechjére: a szomszéd betolakodónak, rablónak vagy egyszerűen tolvajnak vélte a srácot, és kérdezés nélkül lelőtte. (Lőni muszáj, akár hajózni, ha nem te lősz, a betolakodó lő előbb, és neked akkor is véged van, ha nincs kiírva rád, hogy The End.)
A történet sajnos szomorú véget ért: a fiú meghalt. És még valami: a fegyverét használó fickó ellen (természetesen) nem emeltek vádat. Ennyi.

Itt nálunk (és ez teljesen normális) nem használhatok annál „erősebb" eszközt, tárgyat vagy fegyvert, mint az otthonomba behatoló, nála előbb pedig végképp nem üthetek, csaphatok vagy lőhetek. Nem is nagyon olvastam még olyan hírt a magyar lapokban, hogy egy betörőt leterített valaki. Még a bankba betörő is előbb teríti le a biztonsági őrt, mint fordítva. Pedig hát ő aztán végképp azért van odaállítva, az lenne a dolga, azért fizetik egyszerűen szólva. De nem. Nálunk megvan az udvariassági sorrend: parancsoljon kérem, öné az elsőbbség, üssön, tüzeljen, én majd csak ön után! (Csak a testemen keresztül…)
Megjegyzem: nem szeretnék Amerikában élni (Dél-, Észak- stb.), fegyverrel a házamban pláne, mert tudom, ami egyszer előre elsül, az előbb-utóbb hátra is, sőt! De örülnék, ha itthon adnák meg nekem a teljes körű védekezés jogát. Hogy ne kelljen mérlegelnem: fogpiszkálóval, nagykéssel vagy húsvágó bárddal védekezzek, gázpisztollyal, forgópisztollyal vagy aknavetővel tüzelhessek. Tudniillik kevés az időm. Nemcsak arra, hogy cselekedjek, de az életem sem túl hosszú. És nagyon bosszant, ha valaki rövidíteni akar rajta…

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El akarták rabolni a brit kormányfő legkisebb gyermekét

A Scotland Yard akadályozta meg, hogy elrabolják a brit kormányfő legkisebb gyermekét - írta a… Tovább olvasom