Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Ki tud ilyenkor szállodába menni?

Győr-Moson-Sopron - Érezhetően visszaesett a forgalma a szállodáknak. Egyelőre azok birkóznak meg viszonylag könnyebben a válsággal, akik wellnesst is működtetnek – ez főként az üdülési csekkeknek köszönhető. De jól látszik, hogy ma a szűk középréteg is a holnapnak él.
A Kisalföld által megkérdezett szállodák szívesen hozzányúlnának az árakhoz, de úgy vélik, hogy értelme nem sok lenne: évek óta szinten tartották azokat, miközben például a gázszámla a duplájára drágult három-négy év alatt.

A győri, háromcsillagos Révész Hotelben például van olyan folyosó, ahol csak vendégek elszállásolásakor kapcsolják be a fűtést, így is csaknem havi egymillióba kerül a számla.

Az egyébként igen népszerű hotel, a Révész tulajdonosa, Dudits Gábor elmondta: érezhetően visszaesett nyár óta a forgalom a szállodában és az étteremben egyaránt, eltűnt a vendéglősök számára biztonságot nyújtó középréteg, amely a mának is él: utazik, érdeklődik, szórakozik. A válság intenzívebb marketingtevékenységre kényszeríti a vendéglátókat, és arra – véli Dudits Gábor –, hogy fejlesszenek, szélesítsék a kínálati palettát. Csakhogy természetesen ennek is akadálya a válság, a Révésznek például félbemaradt a wellnessberuházása a jelenlegi forráshiány miatt, holott a szabadidőközpont szerkezetkész állapotban van.

Ifj. Dudits Gábor, a győri Révész ügyvezetője elmondta: ahol nincs vendég, sokszor nem is fűtenek. Fotó: Krizsán Csaba
Ifj. Dudits Gábor, a győri Révész ügyvezetője elmondta: ahol nincs vendég, sokszor nem is fűtenek. Fotó: Krizsán Csaba

És most igen nagy szükség is lenne rá, mert elmondható, hogy ahol jó nevű wellness-szolgáltatás működik, ott egyelőre nem élték meg drámaian a válság hatását, mivel a belföldi turizmust életben tartják az üdülési csekkek. Sándorfi Róbert, a soproni Lövér Hotel igazgatója szerint ezért még az is elképzelhető, hogy most fel fog futni a kereslet, mert mindenki a béren kívüli juttatások megadóztatásától tart. Ám ha ez a nyáron bekövetkezik, akkor a vendéglátók öröme nem tart sokáig: utána valóban megrendül a belföldi turizmus – véli az igazgató. Hozzátette azt is: míg nálunk a megadóztatás küszöbén állunk, Romániában éppen be akarják vezetni az üdülési csekket, mert ez a válság idején túlélést biztosíthat a vendéglátóknak.

A Lövér igazgatója szerint a szabadidőközpontok speciális helyzetben vannak azért, mert a külföldi csoportok tekintetében épphogy még profitálhatnak is a világméretű spórolásból. Hiszen ahogy hazánk – „élén" a Magyar Turizmus Zrt.-vel – is a környező országokra koncentrál, várható, hogy a német, osztrák vendégek figyelme is a könnyebben elérhető helyekre – így például Magyarországra – terelődik. Hogy ez valóban így lesz-e, őszre meglátjuk. Mindenesetre az biztos, hogy az árakat itt sem kívánják csökkenteni, sőt, többéves szinten tartásuk miatt most még átlagosan 4–8 százalékkal emelték is. Hogy ez a koncepció meddig tarthat, nem tudni, de Sándorfi Róbert szerint a jelentős árcsökkentés a színvonal rovására menne és valószínűleg nem hozna annyi pluszvendéget, ami a veszteséget pótolná.

Körképünkből kiderült: érzékeny terület még a rendezvényturizmus, itt is főleg a munkahelyi tréning. Ezeknek ugyanis jó részét már tavaly lemondták a cégek és idén már nemigen jelentkeztek e célból új ügyfelek. Egyedül a konferenciaszervezés terelheti el a szállodák figyelmét a válságról, mivel ezeknek az átfutási ideje jóval hosszabb, mint például egy tréningé. Ám ebből következően csak idő kérdése, mikor éri el azt is a spórolás törvénye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élesen bírálta az ellenzéket Gyurcsány Ferenc

"Politikai szélhámosokról" beszélt Gyurcsány Ferenc Miskolcon egy csütörtöki fórumon, hangsúlyozva:… Tovább olvasom