Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ki mennyit keresett 2005-ben?

Beosztottként a jogászok és informatikusok keresték 2005-ben a legtöbbet.

Beosztottként a jogászok és informatikusok keresték 2005-ben a legtöbbet, míg a vezetők közül a sales és marketingigazgatókat fizették meg a legjobban idén, és a fizikai munkások csak a tizedét kapták meg az első számú vezető fizetésének. Beosztástól függetlenül még mindig Budapesten éri meg a legjobban dolgozni: a régiók fizetési versenyében a főváros magasan veri Magyarország többi részét.

Beosztottként a jogi és informatikai terület a nyerő

A hierarchiában azonos szintű munkakörökben dolgozók közül a legmagasabb fizetést a jogászok és az informatikusok kapták idén a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. éves jövedelemfelmérése szerint, melyben 220 vállalat vett részt. A legrosszabbul a termelési, minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkavédelmi feladatokat végzőket fizették meg. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2005/2006-os bérezési tanulmánya hasonló eredményre jutott: a szellemi foglalkozásúak közül a programozók 5,7 millió forintos bruttó éves jövedelmükkel a legtöbbet keresték, de a rendszergazdák 3,8 millió forintos jövedelme is jónak mondható, míg a mérnököket 3,4 millió forinttal jutalmazták a DUIHK felmérésben résztvevő 73 külföldi tulajdonú vállalatnál.

A bérek különbsége a Hay Group felmérése alapján egyre nagyobb: idén a 20 százalékot is meghaladta az azonos szintű munkakörökben foglalkoztatottak között, ami jelentős növekedés az elmúlt évi vizsgálat eredményeihez képest.

A fizikai munkát végzők fizetése a DUIHK bérezési tanulmányának adatai alapján tizede az első számú vezetőnek: a szakképzett munkások átlagosan, éves szinten bruttó 2,075 millió forintot kerestek 2005-ben, míg az egyszerű betanított munkások 1,537 millió forintot kaptak a juttatásokkal együtt egy évben.

Vezetőként a sales a legkifizetődőbb

A Mercer Tanácsadók 2005-ös Teljes Körű Fizetési Felmérése szerint, melyben 191 vállalat vett részt, a vezetők fizetési versenyében más munkakörök kerülnek ki győztesen. A Mercer által megkérdezett vállalatoknál a sales és marketingvezetők kerestek a legtöbbet 2005-ben, utánuk a pénzügyi és informatikai menedzserek következnek a fizetési rangsorban, míg a legrosszabbul fizetett vezetők a gyártás területén dolgoznak. Ezt támasztja alá a Hewitt humántanácsadó cég idei jövedelemfelmérése is: a sales és marketingigazgatók 18 milliós éves jövedelemmel gazdagodhattak idén, a pénzügyi igazgatók 17 millió forintot kerestek ez évben, ugyanakkor a termelési igazgatók a Hewitt felmérésében a középmezőnyben végeztek, átlag éves 15 millió forintos jövedelemmel, míg a sort az ügyfélszolgálati igazgatók zárták 10 milliós éves átlagjövedelmükkel, de az humánerőforrás-menedzsereknek is „csak" 11 millió forinttal kellett beérniük.

Regionális verseny

A Mercer felmérése szerint a teljes készpénzes csomag (alapbér, garantált bér és változó bér) esetében továbbra is Budapest vezeti a régiós rangsort minden kategóriában. Egyre erőteljesebben zárkózik fel viszont Észak- és Északkelet-Magyarország.

A Hay Group szintén Budapestet teszi az első helyre a fizetések regionális versenyében, ahol Nyugat-Magyarország a második, míg Kelet-Magyarország a harmadik helyet foglalja el. Kicsit ellentmondásos a DUIHK bérezési tanulmánya, hiszen ennek értelmében az ügyvezető-igazgatói fizetések ugyan Budapesten a legmagasabbak, utána viszont Kelet- majd Dél-Magyarország következik a fizetési rangsorban, és Nyugat-Magyarország csak az utolsó. A fizikai munkások fizetése ettől eltérően alakul, és a többi jövedelemfelmérés eredményével megegyező regionális rangsort mutat. A felső vezetők és szakemberek fizetését illetően Kelet-Magyarország szintén megelőzi Nyugat-Magyarországot. Ennek az lehet az oka, hogy a keleti régióba nagyon nehéz szakembert és vezetőt csábítani, akik inkább Budapesten maradnának, de legfeljebb Nyugat-Magyarországra költöznének a fejvadászok tapasztalatai szerint.  
 
Romló alkupozícióban

A magyarországi vállalatok bizonyos munkakörökre alig találnak megfelelő embereket, míg más állásokra bőven válogathatnak a jelentkezők közül. A Hay felmérésének tanúsága szerint a korábban tapasztalható munkaerő-piaci tendencia tovább folytatódik: a közgazdasági és marketing, a műszaki menedzseri illetve az adminisztratív munkakörökre jelentkezőkből bőven válogathatnak a munkaadók. A túlkínálatnak megfelelően változik a bérük is, a pályakezdő közgazdászok ma már jóval alacsonyabb fizetéssel léphetnek be a munkaerőpiacra, mint 3-4 évvel korábban. Ugyanakkor jelentős a munkaerőhiány a speciális szaktudást igénylő állásokra, és továbbra is keresettek a jó nyelvtudással rendelkező mérnökök, értékesítők és a tapasztalt szakmunkások. Ők magasabb fizetést tudnak kialkudni maguknak.

Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a számviteli feladatkörökben tapasztalt korábbi munkaerőhiány, idén a munkaadók könnyebben találtak alkalmazottat ilyen pozícióra. Ezen a helyzeten ismét változtathat, ha további multinacionális cégek helyezik Magyarországra a számviteli funkciót is magában foglaló regionális szolgáltató központjukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasklub

Győr. A Ménfőcsanaki Nyugdíjasklub ma délután 5 órától szilveszteri összejövetelt tart a… Tovább olvasom