Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Ki lesz az új városi képviselQ?

Nem töltötték még be a csornai képviselQ-testületben a SzülQföldünkért Egyesület megüresedett képviselQi helyét. Mást jelölt a testületbQl kizárt képviselQ-elnök – az anyósát –, és mást az egyesület rendkívüli közgyqlése.
Tavaly december óta egy képviselQi hely üres a csornai képviselQ-testületben. Akkor Molnár Ferencet, a SzülQföldünkért Egyesület kompenzációs listáról bejutott elnökét zárták ki összeférhetetlenség miatt. Molnár Ferenc bíróságon kért felülvizsgálatot, kérelmét azonban elutasították. Helyét azóta sem töltötték be, ez várhatóan a testület márciusi ülésén történik meg.

Már másnap bejelentette anyósát

A megüresedett képviselQi helyre a SzülQföldünkért Egyesület jogosult új tagot delegálni. A helyi választási bizottság elnöke január 30-án kelt levelében erre fel is kérte az egyesület elnökét. Molnár Ferenc másnap, január 31-én eleget tett a kérésnek és Csontos Gábornét – aki egyébként az anyósa – jelentette be, mint új képviselQt. Csontos Gáborné eredetileg a februári képviselQ-testületi ülésen tett volna esküt, ez azonban elmaradt.

A közgyqlés más nevet adott meg

IdQközben ugyanis az egyesület alelnöke, Családi János és két elnökségi tag szintén írásban, az egyesület rendkívüli közgyqlésének döntésére hivatkozva Szalay Balázs elnökségi tagot jelölték meg, mint a szervezet új képviselQjét. Levelükhöz a közgyqlési jegyzQkönyvet is mellékelték, kérve a választási bizottságot, hogy tegye lehetQvé eskütételét. A helyi választási bizottság február 26-án ült össze és hozott döntést. Eszerint a bizottság Molnár Ferenc elnök bejelentését tudomásul veszi, Családi János alelnök és a két elnökségi tag kérését pedig elutasítja. Csontos Gábornénak viszont a megbízólevelet nem adja át, mert a bizottság „hatáskör hiányában nem jogosult az egyesület szervei által hozott, egymással ellentétes döntések jogszerqségét kivizsgálni”.

Fellebbezés után esküt tehet

Ezután mindkét fél a területi választási bizottságnál fellebbezett a helyi döntés miatt. Ott március elsején úgy határoztak, hogy a csornaiak döntését részben helybenhagyják, részben megváltoztatják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Csontos Gáborné részére a képviselQi megbízólevelet a helyi választási bizottságnak át kell adnia, és a következQ, márciusi testületi ülésen az esküt is leteheti. A területi választási bizottság határozata ellen a megyei bíróságnál lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom