Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Ki lesz Az év kórháza?

Az év kórháza szavazás három éve startolt. Az egészségügyi intézményeket mindig megbolygató szavazáson tavaly a kapuvári Lumniczer elsőként végzett. Mindezt nem lehet a véletlen számlájára írni: a kisebb megyei kórházak hagyományosan a legjobbnak ítéltek között szerepelnek. Úgy tűnik: idén is.
„Szeretné tudni, melyik kórházban a legjobb az orvosi ellátás, vagy hol a leggondosabbak a nővérek? Netán az ellátás minőségére vagy a kórházak felszereltségére kíváncsi? Jó vagy rossz tapasztalata, véleménye van? Ossza meg másokkal, szavazzon, és vegyen részt az év kórháza választásán!" – állt a házipatika.com oldal nyitóközleményben anno. 2005-ben a szóban forgó „közvélemény-kutatást" több kórház vezetője adatvédelmi szempontok miatt aggályosnak tartotta, magyarán botrányszagúnak, de végül szerencsére diadalmaskodott a szólásszabadság.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet napjainkban már ugyan közöl különböző hivatalos statisztikákat a magyar kórházakról – ne feledjük: az Év kórháza szavazáson a „laikus" betegek mondanak ítéletet egy-egy intézmény felett –, de továbbra sincs olyan lista, mely konkrétan megnevezi, melyik kórházban hányan haláloztak el adott betegségekben.A kicsik legyőzik a nagyokat

Érdekesség, hogy a kisebb kórházak hagyományosan jól szerepeltek, szerepelnek a felmérésen. Az első szavazáson Csorna sokáig első tízben volt, a 2006-os választáson szintén Csorna bizonyult a legjobbnak (32.), míg a rábaközi város kórházát szorosan követte a mosonmagyaróvári Karolina a 37. helyezéssel. A 2007-es vetélkedőn abszolút megyei siker született: a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet első helyezést ünnepelhetett. A helyezéseknél nem lehet nem észrevenni: többnyire olyan megyei intézmények kerültek be a legjobbnak ítélt kórházak közé, amelyek fölött a bezárás réme, de legalábbis az átszervezés lehetősége sokáig lebegett.

 Az év kórháza szavazást megtalálják a következő linken: www.hazipatika.com .
Az év kórháza szavazáson idén öt kategóriában – orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság –, egytől ötig terjedő skálán lehet értékelni a kórházakat. Pénteki adatok szerint a csornai Margit kórház 11. helyezésével áll a legjobban (értékelése: 4,4), a soproni Erzsébet Kórház 31. helyezésével (értékelése: 4,3) a második, majd a megyei dobogóra mindig jó eséllyel pályázó mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet következik 34. helyezésével (értékelése: 4,3). Középmezőnyben található a tavalyi nyertes, a kapuvári Lumniczer (71., értékelése: 4,2), míg az első százon kívül szerénykedik a soproni Állami Szanatórium (106., értékelése: kereken 4), valamint a megye megakórháza, a Petz Aladár Megyei Kórház (132., értékelése: 3,8).

A dac sikert hozott

„Tavaly nem várt médiaérdeklődés hullott az ölünkbe az első helyezéssel, s ennek révén az ország megismerhette a kapuvári kórházat" – kezdte a Vasárnapinak dr. Benedek Zoltán. a Lumniczer igazgatója. „Mivel intézményünket sokáig a bezárás fenyegette, biztos szerepet játszott a sikerben az is, hogy a kapuváriak féltették és kiálltak kórházuk mellett. Az év kórháza szavazás során kibontakozó dac nem csupán az intézményt mentette meg, de kimondottan jót tett az érosztálynak is. A sonoterápiás, szénszavas kezelésünkre közel 700 beteg vár, a várólista szerint 3-4 hónapra előre foglalt mind a 115 ágyunk" – zárta szavait dr. Benedek Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lista a 12 legszebb magyar irodalomból

Évekkel ezelőtt egy folyóirat kért fel irodalmárokat, költőket és kritikusokat, állítsanak össze… Tovább olvasom