Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ki kell törni a gabonafüggőségből

Közel száz hektáron gazdálkodik a csornai Csukás-szakközépiskola tangazdasága. Az állattenyésztési ágazatot megszüntették – csak a lovak maradtak –, a művelhető földterület viszont gyarapodhat.
A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai az intézmény tangazdaságában sajátíthatják el a gyakorlati tudnivalókat. Emellett a megtermelt áruféleségekért kapott bevétel sem mellékes az iskola számára.
– Kettős feladatunk van: részben az oktatás gyakorlati hátterének biztosítása, részben a termelési feladatok végrehajtása – mondta Szabó Péter, a tangazdaság vezetője. – Természetesen a kettő közül az oktatás a fontosabb. Az elmúlt évben változott a gazdaságunk szerkezete, mivel az állattenyésztési ágazatot – szarvasmarha-, sertés-, tojótyúk- és birkaállomány – felszámoltuk. Az állattenyésztési gyakorlatot a környező gazdaságokban szervezzük. A lovak viszont megmaradtak, mivel ősztől lótenyésztő szakmunkások képzésébe kezdünk. A növénytermesztési ágazat megmaradt, hozzá kapcsolódóan az üzemfenntartás, a gépjavítás, a szervizelés. A gépésztechnikus- és mezőgazdasági gépész tanulóink ezen a területen szerezhetnek gyakorlati tudást. A diákok mellett két felnőtt munkavállalót is foglalkoztatunk a tangazdaság ezen ágazatában. Pk azokat a feladatokat látják el, amelyeket a fiatalok nem végezhetnek.
Szabó Péter elmondta: jelenleg 95 hektáron gazdálkodnak, de valószínű, hogy lehetőség lesz további 70 hektár föld bérbevételére is.
– A térség termésszerkezetét mintázzuk – tette hozzá a tangazdaság vezetője. – Termesztünk őszi búzát, tavaszi, őszi árpát, lucernát, cukorrépát, napraforgót, kukoricát, facéliát. Attól is függ, hogy a vetésforgó éppen melyik növényt engedi beilleszteni a sorba. Ám az is igaz, hogy nemcsak nekünk, hanem a magyar mezőgazdaság egészének is kell találni egy olyan pontot, ahol kitörhetünk a gabonafüggőségből, mert ez csak addig folytatható, amíg Brüsszelt el nem lepi az intervenciós gabona. Mondom ezt annak ellenére, hogy eddig különösebb gondunk nem volt az értékesítéssel, köszönhetően az iskola nyitottságának, a kapcsolatrendszerünknek.
Szabó Péter szerint gépeik, berendezéseik megfelelnek a magyar agrárium színvonalának, esetenként meg is haladják azt. Ez az eszközpark szilárd alapot ad a diákoknak a későbbi munkájukhoz. A gazdaság gépeivel bérmunkát – például kombájnozást, talaj-előkészítést – is vállalnak. A szolgáltatásra nagy az igény a környéken. Tavaly a bérmunkából származó árbevételük meghaladta a 3,5 millió forintot.
A szakember elmondta még, hogy az év rosszul kezdődött, hiszen 20 hektár őszi árpa kifagyott. Helyette 10 hektár magas olajtartalmú napraforgót és 10 hektár kukoricát vetettek. Ennek ellenére bizakodó, hogy a közepesnél nem lesz rosszabb a termés. Értékesítési gondokkal nem számolnak, mivel a terményeik szerződéssel lefedettek, bár a pontos felvásárlási árát egyelőre csak a magas olajtartalmú napraforgónak ismerik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő háza a táborban

Erdő háza néven kiállítótermet adtak át a brennbergi völgyben lévő Soproni Gyermek- és Ifjúsági… Tovább olvasom