Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Ki kell szolgálnunk a fejlesztéseket

A Kisalföld foglalkoztatási szempontból speciális terület, központja, Győr lett az ország második legnagyobb ipari városa. És nagyon rövid idő alatt alakult ki ez a helyzet.

– Sokan mondják: itt nincs elég munkaerő. Ez nem igaz. Munkaerő van, csak meg kell fizetni, alkalmassá kell tenni arra, hogy azt a feladatot, amit a cég felkínál, el tudja végezni. Azért, hogy ezt az munkaadói igényt teljesíteni tudjuk, átalakítottuk rendszerünket. Marketingmenedzsereink ott vannak a cégek hétköznapjaiban – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója.

A Kisalföld foglalkoztatási szempontból speciális terület, központja, Győr lett az ország második legnagyobb ipari városa. És nagyon rövid idő alatt alakult ki ez a helyzet, amihez a megyei munkaügyi központnak alkalmazkodnia kellett. „Tíz éve még a pápa misézett az ipari parkban, ma pedig hatvanöt új cég van itt" – szokták mondani a központ szakemberei. A győri ipari parkban már a hétezerhez közelít a foglalkoztatottak száma, és akkor még ott van az Audi a maga szinte városnyi létszámával, az állandó fejlesztéseivel, az abból fakadó speciálisan meghatározott munkaerőigényével.

Figyel az újonnan érkezőkre

Rimányiné szerint ezeket a fejlesztéseket kell kiszolgálnia a megyei munkaügyi központnak, amely az országban először alakított ki marketingmenedzseri rendszert. Menedzserei jelen vannak a cégek hétköznapjaiban, segítik őket a létszámfeltöltésben, távlati terveik megvalósításában. Olyan magasan képzett, idegen nyelvet beszélő emberek, akik alkalmasak arra, hogy együtt tudjanak gondolkodni a vállalkozásokkal, figyelnek elképzeléseikre. Begyűjtik az információkat, ami azért fontos, mert így a munkaügyi központ fel tud készülni a megfelelő munkaerő biztosítására. Akkor is, ha csak átmeneti ideig lesz rá szükség.

A rendszer bevált, a központ növeli marketingmenedzserei számát, hogy minden vállalattal felvehesse a kapcsolatot, figyel a most érkezőkre. Jelenleg is három céget tölt fel az ipari parkban, amelyek zömében vasipar szakembereket keresnek: lakatosokat, hegesztőket, mérnököket.

Álmok, igények, lakatosok

– Kedves levelet kaptam egy édesanyától, aki olvasta az újságban, hogy cégeket töltünk fel. Nem értette, pénzügyi végzettségű, adminisztratív munkát kereső lányának miért nem jut hely. Ám azt tudni kell: ezek cégek amikor bejönnek hozzánk, magukkal hozzák nemzetközi jogászukat. Utána ügyvédi irodát bíznak meg ügyeik intézésével, tehát egyetlen jogászt sem vesznek fel. Nem vesznek fel pénzügyi szakembereket sem, mert különböző könyvelőirodákat, más szolgáltatókat bíznak meg a feladatok ellátásával. Válaszomban azt írtam az édesanyának, kár, hogy nem akkor keresett meg, amikor a lánya pályát választott. Ma már angolul és németül kell beszélni ahhoz, hogy a külföldi cég elfogadja a jelentkezőt. A magyar tulajdonú vállalkozásnak még inkább fontos, hogy alkalmazottai idegen nyelveket beszéljenek. A cégektől érkező megkeresések zömében az szerepel: „lakatos németnyelv-tudással". De ez ma még mindig az álom szintje, pedig ilyen tulajdonságokkal rendelkező embert rengeteget el tudnánk helyezni – mondta el az igazgató és arról is szólt, hogy a szlovák munkaerőt a vállalatok egyrészt minőségi váltásra használták.

Ha a hegy nem megy...

Például aki sokat hiányzott – hiába önhibáján kívül –, lecserélték a határon túlról érkezőre. A szlovák alkalmazott megoldja, hogy időben megjelenjen munkahelyén, ha kell, a munkakezdés előtti napon itt alszik. Mi a munkaügyi központ vezetője szerint nem tanultuk meg, hogy az ilyen munkaadói igényekhez jobban kell alkalmazkodni, ahol van munka, oda kell menni. A központ nem tudott Kapuvárról buszjáratot indítani győri munkahelyekre, amikor ott leépítések voltak, mert az emberek nem szálltak fel rá. Pedig az ipar nem megy helybe az emberekhez, elsősorban más szempontok szerint választ telephelyet. Annak ellenére is, hogy a munkaügyi központ segíti a letelepedési szándékkal érkezőket abban, hogy például Beled térségének előnyeit megismerjék.

– Ígéretesek azok a képzések, amelyeket a vállalatokkal összefogva szervezünk, így olyan szakembereket kaphat a munkaadó, amely a szája ízének megfelel. Nemcsak fizikai munkásokat keresünk egy-egy cégnek, hanem komplexen vállaljuk a teljes vállalat felépítését. Fejvadász módszerekkel megkeressük a vezérkart és minden olyan kérdésre megpróbálunk megoldást találni, amit felvet a vállalkozni szándékozó. Akár abban is segítünk, ha már a zöldmezős beruházás előtt el akarja kezdeni a munkaerő toborzását – zárta tájékoztatását az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom