Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ki az igazi haszonélvezője a bősi energiának?

A szlovák kormányfő érvénytelennek nevezte az állam és az olasz Enel közötti szerződést, s visszaszerezné a bősi erőművet. Kocinger kormánybiztos szerint a mostani állapotban az állam egymilliárd koronától esik el évente. Még Miklós László környezetvédelmi minisztersége idején írták alá a kontraktust, aki a Kisalföldnek azt mondta: nem örült a bérbeadásnak, ám most sem látja sötéten a helyzetet.

„ Az állam visszaszerezhetné”

A szlovák kormányfő szerint az állam visszaszerezhetné a vezető szlovák áramszolgáltatótól, a Slovenské Elektrarnétól (SE) a bősi vízerőművet. Robert Fico szerint a lízingszerződések kezdeti vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy azok „kezdettől fogva érvénytelenek voltak”. A jelenlegi szlovák környezetvédelmi miniszter, akit a kérdés megoldásával megbíztak, nem beszélt a részletekről. A Kisalföld már korábban (2005. május 28.) beszámolt arról, hogy az olasz Enel cég üzemelteti a jogilag közös (magyar–szlovák) tulajdonban lévő bősi erőművet.

Érvénytelen lehet a szerződés

„ A jelenlegi állapot előnytelen az állam számára, évente közel 1 milliárd koronától esik el” – állította Dominik Kocinger, a bősi erőműért felelős kormánybiztos. A bírált bérleti szerződés szerint az olasz cég alkalmazottjai állítják elő és forgalmazzák a bősi villamos energiát: a bevétel 65 százaléka az államot, 35 százaléka az olasz tulajdonost illeti meg. A szlovák kormány máris nekilátott a hatályos szerződés jogi elemzésének, ami a szerződés felbontásának előkészületére utal. A szerződést 2006 elején kötötték, amikor a bősi vízi erőművet leválasztották a Szlovák Villamos Művekről. Azt ugyanis privatizálta az olasz Enel cég, viszont Bőst a szlovák–magyar megállapodás értelmében – elvileg – nem lehet magánosítani. Gyakorlatilag azonban az olasz cég üzemelteti a jogilag közös tulajdonban lévő létesítményt. Ladislav Gál, a szlovák vízgazdálkodási vállalat vezetője elismerte: az Enelnek már a privatizációs tárgyalásokon felajánlották, hogy „addig is” (a szlovák–magyar megegyezésig) üzemeltetheti az erőművet. Ivan Miklos volt pénzügyminiszter visszautasítja, hogy a szerződés hátrányos lenne a szlovák állam számára.

„ A megtartás mellett voltam”

Miklós László két kormányzati cikluson keresztül volt északi szomszédunk környezetvédelmi és vízügyi minisztere: jelenleg a a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke. A szlovák állam és az Enel közötti szerződést minisztersége idején írták alá.
– A szlovák vízgazdálkodási vállalatot – mely a szerződést kötötte – még a minisztérium alapította. A vállalat tulajdonában van a bősi erőmű, s ők adták bérbe az olaszoknak. Pszintén szólva, nem kimondottan örültem ennek a konstrukciónak, ám az éremnek két oldala van. A vállalat dönthetett: vagy maga termeli és adja el az energiát, ám ekkor a fenntartás és javítás költsége is őt terheli. A másik lehetőség szerint bérbe adja a haszon bizonyos százalékáért, s bár nem ő értékesíti az energiát, a fenntartás sem érinti. Én vízgazdálkodási szempontból amellett voltam, hogy a tárca vállalata termelje és adja el az energiát, ám ez nem így alakult: ennek ellenére „nem látom sötéten” most a helyzetet – mondta Miklós László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűtlenség és a csábítás genetikája

A csábítás és a hűtlenség mindkét nem sajátja, vagyis egyformán kódolva van bennünk. A nők teste… Tovább olvasom