Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Kézzelfogható segítség

Folytatás az 1. oldalról.

– Gyimesközéploki és pusztinai kirándulásainkon sokat beszélgettünk Deáky Andrással a székelyek és a csángó magyarok helyzetéről – folytatta Vránich István. – Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy alapítványi iskolánk egy székely és egy csángó magyar fiatalt teljes iskoláztatásban részesítsen. Szeptemberben már „tiszteletbeli keresztszülőként” fogadtuk is a két diákot, sőt, terveink szerint minden évben biztosítunk ilyen lehetőséget az erdélyi és a csángó magyar fiataloknak.
A Gyimesközéplokról, illetve Pusztináról érkezett Mihók Levente (16) és Piros György (16) első alkalommal utaztak tavaly ősszel az anyaországba, amikor beköltöztek a soproni iskola kollégiumába. Mint mondták, mindig is szakácsok és pincérek szerettek volna lenni, odahaza gyakran állnak a fazekak mögé. Az alapítványi iskola jóvoltából zsebpénzt is kapnak, sőt, a karácsonyi és a húsvéti hazautazásban is a segítségükre volt az intézmény. Szüleiknek is nagy öröm, hogy az anyaországban nyerhetnek szakképesítést, a társakkal pedig nagyon jól kijönnek.
– A tiszteletbeli keresztszülőség intézményesített formája közel hároméves múltra tekint vissza – mondta a Kisalföldnek a soproni találkozó csángó magyar vendége, Szász Csilla, aki 1990–93-ig a soproni óvóképző főiskolán tanult. – Mi minden olyan gesztusnak örülünk, amely által érezzük, az anyaországból gondolnak ránk és segítő kezet nyújtanak identitásunk megőrzéséhez.

Hogyan válhatunk tiszteletbeli keresztszülőkké?

Erdélyből, Felvidékről, oroszlánrészben Magyarországról több mint ezer tiszteletbeli keresztszülő gondoskodik fogadott keresztgyermekéről: ír neki levelet, küld ajándékot, üdülésre hívja vagy éppen részt vállal taníttatásában. Szász Csilla elmondta: levélben jelentkezhetnek azok, akik aktív keresztszülőkké akarnak válni. Levélcím: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, RO-600069 Bacau, OP.1.,CP.124. Jelentkezéseket a keresztapa@csango.ro e-mailen is elfogadnak. Internetcím: www.csango.ro.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom