Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kezek a tarkón, bekiabálások és poénkodás a Parlamentben

A korábbiaknál több bekiabálás és szimbolikus gesztus kísérte az új Országgyűlés első, két hónapos ülésszakát a parlamentben.

Az országgyűlési jegyzőkönyvek nemcsak az elhangzott felszólalásokat, hanem a teremben történt eseményeket, a bekiabálásokat, a tapsokat és a derültséget is rögzítik.

A tavaszi és a nyári rendkívüli ülésszak 27 ülésnapján mindegyikre bőven lehet példát találni.

A szimbolikus gesztusok már az alakuló ülésen megjelentek: miközben a képviselők az esküjüket tették le - a jegyzőkönyv szerint - Vona Gábor (Jobbik) Magyar Gárda-mellényt viselt, az MSZP-frakció tagjai pedig emiatt a jobbikosoknak hátat fordítva mondták az eskü szövegét.

A Jobbik-frakció tarkóra tett kézzel vett részt a szabálysértési törvény módosításának szavazásán, és hogy tiltakozásuk még egyértelműbb legyen, Gaudi-Nagy Tamás a voksolás alatt be is kiabálta, hogy "lex gárda".

Szintén a Jobbik akciója volt, hogy Novák Előd - a képviselők megfegyelmezése érdekében - egy karikás ostort adott át az ülésvezető Latorcai Jánosnak, aki erre annyi jegyezett meg, bajban lesz, mert erről bevallást kell majd készítenie.

Más humoros esetek is történtek az első ülésszakon, ahol a viszonylag sok új képviselő és a Ház vezetésében újoncként résztvevők tanultak bele a szerepükbe.

Egy mentelmi ügy kapcsán vált mindenki számára világossá, hogy két Varga László van a parlamentben. Akit érintett az ügy, a szocialista politikust, nem akart hozzászólni a vitához, akit pedig nem érintett, a KDNP-st és nem is beszélhetett volna, azt mondta a plénum előtt, nem tudott róla, hogy őt nem Varga Lászlónak hívják.

Az esetet végig bekiabálások kísérték, mindkét oldalról elhangzott, hogy "micsoda különbség".

A parlamenti üléseken amúgy is sok a bekiabálás. A jegyzőkönyvek szerint az LMP-t kivéve ebben minden párt jeleskedik.

A bekiabálásokból derül ki például, hogy Lamperth Mónika lánya férjhez ment. Az MSZP-s képviselő ezt Soltész Miklósnak kiabálta oda, aki a szocialisták elmúlt nyolcévi felelősségét firtatta abban, hogy 10 ezer házassággal kevesebb köttetett 2002 óta egészen mostanáig.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma államtitkárának a Jobbik is odaszólt, miután a politikus azt mondta: a KDNP-frakcióban 36 képviselő van, 83 gyermekkel, a Jobbiknál 1,1 gyermek az átlag. Az ellenzéki párt egyik képviselője a jegyzőkönyv szerint erre azt kiabálta be: "fiatalabbak vagyunk húsz évvel".

Amikor Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető arról beszélt, hogy nincsenek csontvázak a szekrényben, Pálffy István (KDNP) a jegyzőkönyv szerint hangosan hozzáfűzte, hogy szekrény sincs.

Vágó Gábor (LMP) egy felszólalásában arra panaszkodott, hogy a többségi kormánypárti frakciók unják a vitát, unják a parlamenti munkát. A képviselőcsoportoktól válaszként a "téged" szót kapta. Lamperth Mónika a figyelem hiányát rótta fel, neki a Fidesz-frakcióból azt kiáltották, hogy ezt ki kell érdemelni.

Ujhelyi István (MSZP) Orbán Viktor értékelő beszéde alatt nyilvánított hangosan véleményt. Amikor a kormányfő arról beszélt, hogy a nemzeti centrumban a baloldali szavazók is ott vannak, a szocialista politikus azt kérdezte: "név szerint?".

L. Simon László (Fidesz) nem bekiabálással, hanem egy gesztussal válaszolt arra a kritikára, hogy egy törvényjavaslathoz nagyon felháborító indítványt nyújtott be, amiből a kritikák szerint kiderült, hogy megint maga fele hajlott a keze. A politikus erre mindkét kezét behajlítva maga elé emelte - olvasható az ülésnap jegyzőkönyvében.

A legnagyobb vihart Novák Előd (Jobbik) okozta, aki Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazáskor a "lógjon" szót kiabálta. A Jobbik képviselője ezt nem tagadta, de azt mondta, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban tette a megjegyzését, ezért kiabálta, hogy "függesztődjék fel, azaz lógjon". Hozzátette, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", és pártja nem bünteti "a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját". A képviselő végül elnézést kért tettéért.

A bekiabálások miatt egyébként éppen egy jobbikos politikus emelt szót az Országgyűlésben. Volner János ezt a politikusi arcátlanság kategóriájának nevezte.

A jegyzőkönyv szerint L. Simon László erre Harrach Pétert (KDNP) idézte, aki szerint a bekiabálás a parlamenti kultúra része.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Primax 2010. július 29. 20:19
  „Kíváncsi volnék, hogy a - mindenkori - minimálbér kétszereséért hány képviselő csinálna bohócot magából - és az őt megválasztó polgárokból - a Parlamentben ?
  Mert így lenne méltányos : minimálbér x 2
  Valószínűleg nem sokan plakátolnák ki mosolygós, "igérgetős" fényképeiket a kampány során. Nem sok fórum és (nagy)gyűlés lenne...
  Így viszont havi 1-2-3 milláért elvidámkodnak, a "néppel" pedig - rendszeresen - közlik, hogy ők majdnem beleszakadnak a jólét létrehozásába, de addig "még pár húzós év" hátravan...
  Nekünk.
  Ők, köszönik szépen : jól elvannak...
  Szánalmas - és hazug - társaság.
  Kivétel nélkül. Csak a nagy lóvé(i)k miatt megy a harc.
  Én ezért nem szavaztam.
  Ezekre ? ! ? ! ? ! ?”
 • 23. aerodragon 2010. július 29. 18:32
  „Hölgye, Urak! Min csodálkoztok? Az ország legjobban fizetett színi társulatáról van szó és a leg szebb színházunkról! Hol a hiba??”
 • 22. meir 2010. július 29. 14:56
  „16/GD!!
  ez Nagyon Joooooooo!!!! lol-lol-lol-lol!!!!”
 • 21. mr_akkush 2010. július 29. 13:27
  „JOBBIK!”
 • 20. fióka 2010. július 29. 13:09
  „4. Túrabakancs 2010.07.29. 08:53---->na ne vicceljél ha ezen írás után valaki megszereti annak irány a diliház.”
 • 19. f.r.22 2010. július 29. 13:00
  „...gd: remek:-)))))”
 • 18. SC 2010. július 29. 12:21
  „Ugyan már emberek!
  Bekiabálások mindig is voltak.Minden részről.
  Tessenek elolvasni a régi parlamenti tudósításokat,Széchenyiék,Kossuthék kardot csörgettek,anyáztak szó szerint,párbajra hívogatták egymást,kiabáltak rengeteget.A parlamentben.
  Csöndes kis társaság a mostani hozzájuk képest... :-)))”
 • 17. Mankapunka 2010. július 29. 12:19
  „makrancós hölgy,de azért sokan megsummnatanák az Orbán feleségét is.”
 • 16. GD 2010. július 29. 12:14
  „Józsi bácsi elmegy a zaciba, hogy beadja a TV-t.
  Útközben találkozik az Orbán Viktorral. Mondja neki az Orbán:
  - Józsi bácsi hát NE adja be a TV-t a zaciba, mert jövő héttől nagyon jó műsorok lesznek benne!

  - Tényleg?! - kérdezi az öreg - és milyen műsorok fiam?
  - Hétfőn én leszek,
  - kedden a feleségem,
  - szerdán a családom,
  - csütörtökön a pártom!
  - Péntek-Szombat-Vasárnap - az emberek!

  Na az öreg hazamegy, az asszony meg kérdezi tőle, hogy miért nem adta be a TV-t a zaciba? Mire Józsi bácsi:
  Találkoztam az Orbánnal , és azt mondta, hogy jó műsorok lesznek, inkább visszahoztam!

  És milyen műsorok lesznek ?

  - Hétfőn: A Félkegyelmű,

  -kedden: A makrancos Hölgy,

  - szerdán: A rém rendes család,

  - csütörtökön: Ali Baba és a 40 rabló,

  - péntek-szombat-vasárnap: A Nyomorultak”
 • 15. Auriana 2010. július 29. 12:00
  „Engem az sem zavarna, ha egymást fojtogatnák-rugdosnák az üléseken, csak a parlamenten kívül uralkodjon a fegyelem, a rend és a bőség. De ez nagyon nem így van!”
 • 14. duhos2 2010. július 29. 11:29
  „"A jegyzőkönyv szerint L. Simon László erre Harrach Pétert (KDNP) idézte, aki szerint a bekiabálás a parlamenti kultúra része."

  "Lehet, hogy én hangosan belekotyogok az ülésbe. Amikor annak idején Harrach Péter elmondta, hogy mi tartozik hozzá a parlamenti kultúrához, akkor azt mondta, a bekiabálás a parlamenti kultúrának a része. Én egyébként csak finoman és óvatosan bekotyogok, de soha nem mondok méltatlan dolgokat, és önökre nézve sért? dolgokat."

  http://www.parlament.hu/naplo39/027/n027_062.htm

  Idióta barom.”
 • 13. Mankapunka 2010. július 29. 11:26
  „Legalább nem csalódtam a srácokban odabent.

  Kiabáljatok csak,és vágjátok egymáshoz a szemetes kosarat,öngyújtót,ami éppen a kezetekbe akad.”
 • 12. miracle. 2010. július 29. 11:19
  „http://mno.hu/portal/727639”
 • 11. Dörgés 2010. július 29. 11:13
  „Egyszerű a válasz mínusz 10%. Vagy igazolatlan nap (fizetés nélküli).
  És szerintem a felszólalás utáni vitát egy box ringben kellene folytatni.(Ahol nincs szabályok, lehetne tökön rúgást vagy csöcsbimbó csavarást alkalmazni.). Vagy talán jobb lenne a ketrec harcot alkalmazni. Csak egy maradhat. Így meg lenne a minden napi cirkusz és a parlamenti létszám csökkenés is.
  De ezt komolyan venném...”
 • 10. Geri89 2010. július 29. 11:05
  „Tmoha!
  "Szerintem a kultúrálatlanság része a bekiabálás" Teljesen egyet értek!!!
  Végezzék már normálisan a munkájukat és figyeljenek a többi párt hozzászólasaira, lehet bennük okosság is.

  "A parlamenti üléseken amúgy is sok a bekiabálás. A jegyzőkönyvek szerint az LMP-t kivéve ebben minden párt jeleskedik."

  Az LMP legalább példát mutat és vóban tartja magát ahhoz hogy lehet más a politika!”
 • 9. meir 2010. július 29. 10:44
  „A Jobbikos Volner Janos a Bekiabalasokat Politikai Arcatlansagnak nevezte!!
  Vajon,;-vonatkozik-e ez arra is,amikor a Jobbik reszerol kiabalnak be???”
 • 8. tricse 2010. július 29. 10:41
  „Ízetlen az egész úgy ahogy van és még fizetnek is nekik nem keveset!”
 • 7. Tmoha 2010. július 29. 10:19
  „"A jegyzőkönyv szerint L. Simon László erre Harrach Pétert (KDNP) idézte, aki szerint a bekiabálás a parlamenti kultúra része." Szerintem a kultúrálatlanság része a bekiabálás, innen nyújtanak "jó" példát például a diákoknak is. Talán érdemben kellene már dolgozni a parlamentben ha már nem kevés pénzért beültek az "ország házába". Vagy cirkusz kell a népnek? Megkapták!”
 • 6. Lehel54 2010. július 29. 09:10
  „ide jutottunk. A parlament nem más,mint a vándor cirkusz.
  Ahelyett,hogy az ország ügyes-bajos dolgait intézzék,bohockodással töltik idejüket.
  Az egész bagázst el kellene küldeni munkanélkülire,s helyettük a sarki kocsmából olyanokat,akik már megunták ezt az ingyenélö semmirekelö réteget.”
 • 5. kicsi_lany 2010. július 29. 08:58
  „5. Túrabakancs 2010.07.29. 08:53

  ÚGYLEGYEN!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az Új Széchenyi Terv koncepciója

Vitára bocsátja és gazdasági konzultációsorozatot indít a kormány az új Széchenyi Tervről. Tovább olvasom