Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kezdődnek a ringás elbocsátások

Lezárultak csütörtökön a kötelező egyeztető tárgyalások a Ringa Húsipari Rt. dolgozóit képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ), az üzemi tanács és a Ringa menedzsmentje között.
A munka törvénykönyvében meghatározott és a csütörtökön lezárult kötelező 15 napos egyeztetést követően a Ringa rt. ma dönt a csoportos létszámleépítés megkezdéséről.

Kapuvár: 240, Győr: 60 dolgozó

A Ringa rt. kapuvári gyárát bérleti konstrukcióban továbbműködtető Kapuvári Hús Rt. az elképzelések szerint munkáltatói jogutódlással várhatóan 400–450 főt foglalkoztat tovább, ezért az előzetesen bejelentett 800 fős létszámleépítéshez képest Kapuváron mintegy 240 munkavállaló munkaviszonya szűnik meg, míg Győrben a létszámleépítés első üteme 60 főt érint – olvasható a Ringa rt. közleményében.
A közlemény szerint a törvény szerinti kötelező konzultáció lezárult, a szociális partnerek megállapodtak abban, hogy közös érdekeikre tekintettel, önkéntes alapon továbbra is kapcsolatban maradnak és folytatják a tárgyalásokat a törvényes mértéket meghaladó többletjuttatások és a munkabéke lehetőségéről.
A Győrben megtartott harmadik tárgyalási fordulón részt vett Kapuvári József, a HDSZ elnöke, Pászli Tibor, az üzemi tanácsi és szakszervezeti vezető, valamint dr. Tóth Ervin, a Ringa rt. elnök-vezérigazgatója.

Nem kaptak kedvezményeket

Pászli Tibor, a kapuvári gyár szakszervezetének vezetője a Ringa közleményére reagálva a Kisalföldnek elmondta: „Csütörtökön kemény tárgyalások folytak a munkaadói és munkavállalói oldal között. A tárgyalásoknak ez már a harmadik fordulója volt, de nemhogy előrelépés nem történt, inkább megfagytak az álláspontok. A munkavállalói oldal részéről semmiféle konkrét eredményt nem tudtunk elérni."
A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy a tárgyalások elején kért kedvezményeket, melyeket a törvényi előírásokon felül kértek, nem kapták meg. Szerintük ugyanis a Ringánál a leépítés tisztán átszervezés és nem a gazdasági szükségszerűség hozta magával, ezért a dolgozókat többletjuttatások is megilletnék, de a Ringa vezetése hallani sem akar ezekről.

„ Az állásidő alatt az alapjuttatásokon kívül további bérjuttatásokat kértünk, valamint a végkielégítések törvény által előírt mértékén felül mintegy 65%-ot próbáltunk kiharcolni a dolgozók részére, de a többi kérésünkkel együtt ezeket is elutasították" – tette hozzá Pászli Tibor.

Sztrájkkészültség fenyeget

A tárgyalások esetleges további menetéről az üzemi tanács elnöke a következőket mondta: „Az érdekvédelmi oldal részéről egy 24 órás moratóriumot hirdettünk a tárgyalások folytatására. Amennyiben mégsem folytatódnak, a munkavállalók képviselői hétnapos sztrájkkészültséget hirdetnek, melynek lényege, hogy ez alatt az idő alatt bármikor tarthatunk egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot."

Pászli Tibor megjegyezte még, hogy az állásidő alatt levő dolgozókat a cég vezetése berendelte péntek délután egy órára. „Ezeknek a dolgozóknak a vezetés valószínűsíthetően a felmondását adja oda, bár a Ringa vezetése ez ügyben feltett kérdésemre sem adott konkrét választ" – mondta el végül a szakszervezeti vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályakezdő munkanélküliek számának alakulása

Tovább olvasom