Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kezdjük már! - Martonyi szerint a kormány kész mindenről tárgyalni

A magyar kormány kész mindent megvitatni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - erősítette meg Martonyi János külügyminiszter.
A magyar kormány kész mindent megvitatni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - erősítette meg Martonyi János külügyminiszter a Le Figaró című francia lapnak, ugyanakkor visszautasított minden vádat, amely szerint a kormány lépései korlátoznák a demokráciát Magyarországon.

A konzervatív újság honlapjára péntek este felkerült interjúban, a magyar diplomácia vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások "nem fognak kudarcot vallani".

"Mindig kész vagyok baráti konzultációkra. Amit nem tudok elfogadni, az az európai értékek iránti mély elkötelezettségünk kétségbe vonása" - mondta Martonyi János, Alain Juppé francia külügyminiszter Magyarország "problémás" helyzetére figyelmeztető minapi nyilatkozatára reagálva.

Martonyi szerint "különbséget kell tenni egy konkrét kérdésben gyakorolt bírálat és azok között az időnként tisztán politikai megfontolások által motivált sommás ítéletek között, melyek szerint +Magyarország lebontja a demokráciát+, vagy hogy +Magyarország totalitárius államá válik+. Ez elfogadhatatlan" - teszi hozzá. Egyúttal védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek demokratikus elkötelezettségét szerinte "nem szabad kétségbe vonni", s akit - mint mondta - "diktátornak minősíteni is teljesen abszurd, igazságtalan és rossz izlésre vall".

A lap - a magyar alkotmány megváltoztatása, "a sajtó elnémítása", illetve a magánnyugdíjpénztárak államosítása kapcsán feltett kérdések után - azt is megkérdezte Martonyitól, milyen engedményeket hajlandó tenni a magyar kormány az Európai Uniónak.

A külügyminiszter szerint a kormány kész mindent megvitatni, "például a leggyakrabban említett problémát, a Nemzeti Bankról hozott törvény ügyét is". A jegybanki alelnökök számának háromra emelése szerinte azonban nem kérdőjelezi meg a jegybank függetlenségét.

Martonyi János a lap kérdésére válaszolva cáfolta, hogy Orbán Viktor Brüsszelt a KGST-korszakbeli Moszkvához hasonlította volna, s hogy felmerült volna az ország EU-ból való kilépése.

"Semmiképpen sem. (Orbán Viktornak) elég erős a meggyőződése az európai integrációt illetően. Ha erről nem lennék meggyőződve, nem lennék a külügyminisztere" - mondja.

A Le Figarónak arra a kérdésére, mit tenne Magyarország a talpon maradás érdekében, ha az IMF-fel és az unióval folytatott tárgyalások kudarcot vallanának, Martonyi azt válaszolta: "nem fognak kudarcot vallani". "Nem állítom, hogy készek vagyunk mindenre, amit mondok az az, hogy minden megtárgyalható. Kezdjünk hozzá a lehető leghamarabb!" - mondta.


Olvasóink írták

 • 7. rommel 2012. január 09. 20:13
  „JANDEX
  A HORN KORMÁNY ALATT ZAJLOTT A PRIVATIZÁCIÓS ÜGYLETEK 70%-a !!!
  HA POLITIZÁLNI AKARSZ , AKKOR ILLENE ISMERNI A TÖRTÉNELMET !!!
  JÓZSI
  EZZEL A MESÉVEL AZ AMATŐRÖKNÉL SEM TUDNÁL SOK SIKERT ELÉRNI !!!
  JAVASLOM A NYUGDIJAS KLUBBOKAT !!!
  TUDOD AZ ALZHEIMER KÓR SOKAT TUDNA SEGITENI AZ MSZP KARIERJÉN !!!”
 • 6. gjozsi88 2012. január 08. 09:39
  „rommel!
  Egyelőre az a feladat, hogy amit stabilan vettetek át 2010 áprilisában-indokolta akkor Viktor az IMF szükségtelenségét, azt megmentsétek az államcsődtől, arról nem beszélve, hogy az ország összes szövetségesét elveszítettétek!!!!”
 • 5. Jandex 2012. január 08. 07:18
  „4. rommel 2012.01.07. 22:24
  Miért azoknak köszönöd amit viktátorod el...?!
  Keress felelősöket a gengszterváltás kezdetén, az antall-boross kormány adta el az országot, vagy tévedek?! / privatizáció-kárpótlás?! teccikérteni?!:)))/”
 • 4. rommel 2012. január 07. 22:24
  „KÖSZÖNJÜK MSZP !!!
  ÉS SOHA NEM FELEJTÜNK !!!
  IGÉREM , MEG LESZ A HÁLA IS !!!”
 • 3. elemér 2012. január 07. 15:38
  „Ahogy ezt a piac lássa ezt olvasom angolul és forditom. (Reuters)
  Pár hét mulva zuhan a forint és a befektetök viszik a pénzüket. A magyar kötvényekre a kamatot pedig kell emelni, mert nincs tartalék pénze az országnak. Ami van az csak addig tart. Ilyen állapotok között tárgyal Fellegi az IMF-el.”
 • 2. Goldmund 2012. január 07. 15:26
  „"Kezdjünk hozzá a lehető leghamarabb!" - mondta Martonyi.

  Mert ugyebár Fellegi MÉG IDŐPONTOT SEM KAPOTT BRÜSSZELTŐL.
  Vajon miért? Nem esik le a tantusz, hogy sokkal rosszabb véleménnyel vannak a nyugati országok a magyar kormányról, mint azt Martonyi (és Orbán) hinni SZERETNÉ ???!!!
  Az pedig ténykérdés, hogy az ő pénzük nélkül itt az államcsőd.
  Annak legyen nagy a szája, aki nincs másra rászorulva!”
 • 1. poorman 2012. január 07. 15:06
  „Eddig nem volt sürgős!
  Mitől lett egyszeriben ilyen sürgető, hogy naponta kántálják kormánykörökben: kezdjük már!!!
  Rájöttek mekkora szarba vitték az országot?
  Mintha 1 kicsit későn.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Orbán Viktor szégyenbe taszította Magyarországot˝

Az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor kormányfő szégyenbe taszította Magyarországot, politikája és… Tovább olvasom