Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kevesen a moziban

Statisztikai tény, hogy fogynak a nézők a mozikból. Ezt én is tapasztalom a környezetemben, magam is keveset járok már moziba. A jelenség szerintem több okra vezethető vissza. Én csak azért járok keveset moziba, mert kevés filmet találok nézhetőnek. A kilencvenes években havonta találtam legalább egy filmet, amit érdemes volt megnézni. Újabban jó, ha félévente találok egyet. Mi az oka? Egyszerűen silányak a sztorik, és kevés az igazán kimagasló színész. A „nagy öregek” jó része már nem játszik. Persze ez egyéni ízlés kérdése, hogy ki a jó és ki nem, de szerintem a ’80-as és ’90-es években több volt a kimagasló színész, mint manapság, továbbá sokkal jobbak voltak a forgatókönyvek is és nagyon sokféle stílusú filmeket játszottak egy időben, tehát műfajban is volt választék.

Régen voltak jó vígjátékok, akciófilmek, filozofikusabb thrillerek stb. Szóval mindenki megtalálta az ízlésének megfelelőt. Mi van manapság? Vannak az újabban felkapott monumentális háromórás óriásfilmek, nagy trilógiák, ahol a költségvetés határa a csillagos ég, és a látvány mindenekfelett, ami szép, de önmagában gyorsan megunható. Vannak a számítógépes animációs filmek, ahol már a milliomodik poént nyomják fáradhatatlanul. Ezek mellett pedig kevés a jó és egyben tényleg szórakoztató, vagy elgondolkodtató történettel megáldott film. A filmek sablonosodtak. (...)
Mások esetében azt is tapasztaltam, hogy a házimozi, a DVD terjedésével többen inkább otthon nézik meg a mozifilmeket, ami olcsóbb, és egyben kényelmesebb is, mert nem kell kimozdulni otthonról, és a mai rohanó világban ez nem is kis előny sokaknak. A jegyárak szerintem kifizethetők, tehát nem ebben keresném a probléma kulcsát, hanem az előbbiekben. (...) A rohanáshoz visszakanyarodva, az is probléma lehet, hogy a kisvárosi mozik megszűntek, mert nem tudták felvenni a versenyt a nagy plázák jól felszerelt filmszínházaival. (...) Azt nem tudom, hogy a kisvárosi mozik megszűnése mennyire hatott ki a nézőszámra. Ha azt nézem, hogy a gyermekeket nem mindenki tudja a mozi kedvéért elvinni egy nagyvárosba idő hiányában vagy egyéb ok miatt, akkor a gyermekek kiesése már jelentősen megmutatkozhat a nézőszám csökkenésében is.
A megoldásról nem szeretnék szólni, mert az nem kapcsolódik a tárgyhoz. Tökéletes megoldás nincs is, de az biztos, ha minden így marad, akkor a nézőszám tovább csökken.
Tóth György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom