Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kevesebb vizsgálat, több hiba

Kevesebb ellenőrzés, de magasabb kifogásolási arány – ez a legrövidebb összefoglalója a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség tavalyi munkájának. Az idei tervekben (egyelőre) huszonhat kiemelt témavizsgálat szerepel.
Kevesebb létszámmal kellett dolgoznia tavaly a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségnek, és a társhatóságokkal meglévő, hatásköröket megosztó viták miatt a közös ellenőrzések is visszafogottabbak lettek. Így aztán az országos, helyi kezdeményezésű célvizsgálatokkal, fogyasztói bejelentések kivizsgálásával együtt összesen 1467 ellenőrzést végeztek. Csaknem ötszázzal kevesebbet, mint egy évvel korábban – de ez is igen tekintélyes szám.

„ Szokásos” hiányosságok

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a vizsgálatok során a kifogásolási arány szinte minden területen emelkedett a tavalyelőttihez képest. Az élelmiszer-kiskereskedelemben 35-ről 43 százalékra, a fogyasztási kiskereskedelemben 30-ról 37 százalékra, a vendéglátásnál 55-ről 66 százalékra. A próbavásárlások adatai szerint viszont csökkent a vásárlói megkárosítások összege.
Kiemelt, „országra szólóan” súlyos hiányosságot megyénkben nem találtak az ellenőrök, csupán a korábbi években is „szokásosakat”.
A gazdasági reklámtevékenység egész évben tartó vizsgálata során 45 ellenőrzést végeztek. Javulás van a reklámtörvény betartásában: kevés tiltott dohányreklámmal találkoztak. Az alkoholtermékek közterületi reklámozásánál a 200 méteres „védőtávolság” (pl. iskolák) be nem tartása miatt viszont 20 esetben kellett eljárást kezdeményezni.

Nincs ifjúsági szálló

A legjelentősebb témavizsgálat az idegenforgalmi főszezonban a vendéglátóegységek és szálláshelyek ellenőrzése volt – mégpedig 84 százalékos kifogásolási aránnyal. Vagyis majdnem mindenütt találtak valami hibát. Például a külső árjelzés, vagy a kategóriába sorolás kifüggesztésének hiányát.
Még mindig magas, 25 százalékos a mérési szabálytalanságok aránya, többnyire hitelesítetlen mérőeszközök miatt. Az ellenőrzött vendéglátóegységek több mint negyedében nem tudják igazolni az áru eredetét.
Az ellenőrzött kereskedelmi szálláshelyek kétharmadában bukkantak valamiféle kifogásolnivalóra. Figyelemre méltó megállapítás: megyénkben egyáltalán nincs kimondottan ifjúsági szálló.

Jogos a bírság

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség tavaly 479 esetben összesen 33,6 millió forint bírságot szabott ki. Mindössze 34 határozat ellen érkezett fellebbezés, ebből harminc nem bizonyult jogosnak, négy ügyben még nem született döntés. Jellemző, hogy nem a törvénysértés, hanem a bírság mértéke ellen szólnak a fellebbezések. A megbírságoltak elismerik a jogsértést, de a vállalkozások nehéz anyagi helyzetére hivatkoznak, és arra, hogy a hiányosságot gyorsan megszüntették.

Játék, cement, büfék

Idén egyelőre 26 országos és helyi kezdeményezésű kiemelt vizsgálat szerepel a felügyelőség tervében. Elmaradhatatlan most is a két hónapos nyári idegenforgalmi ellenőrzés. Vizsgálják egyebek között a közintézményi (kórházi, iskolai) büféket, a műszaki cikkeknél a háztartási elektromos berendezéseket (hajszárító, vasaló), a játékokat, lábbeliket, babakocsikat, az étkezéshez használt kerámiatárgyakat, az építőiparban a cement, a gépjármű-akkumulátorok és az elemhulladékok kezelését... Megyei vizsgálat keretében folytatják le a kistelepülések vendéglátóhelyeinek „látogatását”, a falusi kocsmákkal ugyanis évek óta mindig baj van...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom