Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Kevesebb turista, több bevétel

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a szállodák 57 százalékos kihasználtsággal működtek, ami egy százalékkal alacsonyabb, mint tavaly. A bevétel ugyanakkor 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.
Az első félévben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A szálláshelyek összes bevétele folyó áron 4 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió külföldi vendég érkezett, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 8 százalékkal csökkent a szálláshelyeken 2005 azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,6 millió belföldi vendéget és 3,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 99 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-júniusban, ez folyó áron 4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-júniusra számított árindexe közel 4 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátásban 3,9 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás területén 4,6 százalékos áremelkedést mértek. A kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 3,6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket.

Az első hét hónapban a szállodák az egy évvel azelőttinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 57 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 13 százalékkal nőtt. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 16 800, nettó átlagára 14 600 forint volt. A bruttó átlagár folyó áron mintegy 1700 forinttal emelkedett 2005. január-júliushoz képest. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9500 forint bruttó szobaárbevétel, illetve 8200 forint nettó szobaárbevétel esett. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron 740 forinttal nőtt egy év alatt. A bruttó szobaárbevétel összességében 13 százalékos folyó áras növekedést mutatott.

Napi Online/Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom