Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le idén

A tavalyihoz képest kevesebb alkalommal és kisebb mennyiségben foglaltak le tiltott pirotechnikai terméket az idén - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A vám- és pénzügyőrség raktáránál tartott tájékoztatón a szóvivő azt mondta, hogy ez az elmúlt évek szigorú ellenőrzésének köszönhető. Sipos Jenő beszámolt arról is, hogy a lefoglalt tiltott pirotechnikai termékek - mint például a petárdák - 90 százaléka a Távol-Keletről kerül európai kikötőkbe, ahonnan átcsomagolás után vagy anélkül jutnak Magyarországra. A hatóság dolgát nehezíti, hogy az EU belső határain nincs vámellenőrzés, ezért úgynevezett mélységi ellenőrzésekkel próbálják felderíteni az illegálisan behozott szállítmányokat. Szollár Domokos kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: petárdázni 2005 óta tilos Magyarországon, de a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok hétfő óta megvásárolhatók. A jogszabály a fényt alig produkáló, de jelentős hanghatást előidéző termékeket nevezi petárdának.

Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni. Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú és nem teljesen tiltott tűzijátéktermékeket - mint amilyen a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep -, amelyek hanghatása a látványhoz képest nem jelentős - csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken, nagykorúak vásárolhatnak. Szollár Domokos kiemelte: nemcsak a kereskedőnek kell engedéllyel rendelkeznie, a terméknek is ellenőrzött minőségűnek kell lennie, és azon a felhasználásra vonatkozó, magyar nyelvű tájékoztatónak is szerepelnie kell.

A jogszabályban engedélyezett pirotechnikai termékeket szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt termékeket, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, ami miatt a bírság több százezer forint lehet.

Felidézte: 2008-ban a rendőrség 544 emberrel szemben indított ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértési eljárást, 341 embert marasztalt el, csaknem 6 millió forint pénzbírságot szabott ki, emellett 244 esetben elkobozták a pirotechnikai terméket. Az idén december közepéig 400 esetben indított a hatóság szabálysértési eljárást, 287 embert marasztalt el, több mint 5,5 millió forint pénzbírságot szabott ki, valamint 163 esetben kobozta el a pirotechnikai terméket

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök mellett árulta a petárdákat

Petárdákat kínált eladásra egy férfi Miskolcon, az sem zavarta, hogy látta a közelben a járőröket,… Tovább olvasom