Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kevesebb szereplő, csökkenő ár a tankönyvpiacon

Jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegedüs István, a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos.
A biztos a lap hétfői számában közölt interjúban elmondta, a 12 milliós példányszámú piacon idén a kiadványok 68 százalékát az állam biztosította, jövőre – az összeolvadással – ez az arány a 80 százalékot is elérheti.

A tankönyvek tartalmára vonatkozó minőségi kifogásokkal kapcsolatban megjegyezte: a múlt héten kiosztott kiadványok egy része kísérleti példány, amelyet több száz diák, tanár, szülő, szakértő vizsgál, tanulmányoz. A kétéves tesztüzemmód után a harmadik esztendőben megszűnik a kísérleti státus, és a könyv öt évig tankönyvként a rendszerben marad a következő felülvizsgálatig.

Hegedüs István elismerte: tavaly nem sikerült maradéktalanul elvégezni azokat a változtatásokat, amelyeket elterveztek. Az elmúlt bő félév során viszont szinte hiánytalanul teljesítették a 2013. december 17-én elfogadott jogszabályi változtatások által előírt törvényi kötelezettségüket, a szeptember elsejei tankönyvellátás biztonsága és hatékonysága jelentős mértékben javult.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy az állam által megvásárolt kiadók tankönyvárai 15 százalékkal csökkentek, a saját fejlesztésű kiadványok pedig 70 százalékkal olcsóbbak a tavalyiaknál. Ennek következtében a tankönyvekre költött pénz 1,5 milliárd forinttal mérséklődött, amiből egymilliárdot a központi büdzsé takarított meg, félmilliárd forint pedig a családoknál maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra nyomoznak a Hajdú-Bét csődje ügyében

Csődbűncselekmény gyanúja miatt rendelték el a nyomozás folytatását a Hajdú-Bét 2004-es csődjének ügyében. Tovább olvasom