Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevesebb pénz ugyanannyi munkáért

Nagy felbolydulást váltott ki a pedagógusok között a módosuló közoktatási törvény egyik része. A plusz két, fizetés nélküli órát a mosonmagyaróvári iskolák vezetőinek egyike sem tartja jó megoldásnak. Már csak azért sem, mert a tanárok eddig is elvégezték a feladatot.
Idén ősztől – így mondja ki a törvény –, ha szükség van rá, a munkáltató elrendelheti, hogy a pedagógus kötelező óráinál többet tanítson, munkaköri feladatként, külön díjazás nélkül. Fizetett formában pedig csak akkor adhat ki számára pluszfoglalkozásokat, ha a tanár ezt a hetente legfeljebb két „ingyenórát” már teljesítette. Azt kérdeztük a mosonmagyaróvári iskolák vezetőitől, mi lesz e rendelkezés következménye, s számítani kell-e emiatt tanárelbocsátásokra.

Túlóra-elszámolás – másként

– Tudni kell, hogy a tanárok heti óraszáma eddig húsz tanítási óra volt, s ehhez járult további húsz óra, melyet a felkészülésre, adminisztrációra, dolgozatjavításra és egyéb tanórán kívüli tevékenységre fordítottak – magyarázza Makk Zoltán, a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója. – A törvény módosítása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kötelező óraszámon felül végzett rendszeres munkát csak akkor számolhatjuk el túlóraként, ha a szeptembertől elrendelt két nem fizetett órát már teljesítette a dolgozó. Iskolánk tanárai eddig is rendszeresen elláttak a kötelezőn felüli feladatokat: szakköröket vezettek, korrepetáltak, versenyre készítettek fel. Az osztályfőnöki órát felső tagozaton minden második héten pluszvállalásként tartották meg, mert szükségesnek érezték ezt a gyerekek miatt. Eddig is elvégezték tehát, amit a módosítás most lehetőségként előír, ám ezentúl kevesebbet fizethetünk ki nekik ugyanannyi munkáért.

Következmények – később

– „Gazdálkodás, Horatio, gazdálkodás” – idézi a Hamletet Patai Péter, a Bolyai-iskola igazgatója. – Takarékossági megfontolások állnak a törvény mögött, ez nyilvánvaló, és korántsem vagyunk még az ilyen jellegű intézkedések végén. A tanárok szempontjából egyáltalán nem tartom hasznosnak a rendelkezést: a tanítást csak felkészülten lehet végezni, ehhez pedig meg kell adni a szükséges időt. Talán a cirkuszi atléta feszült figyelméhez hasonlítható csak, ahogyan a tanárnak oda kell figyelnie az órán – de az atlétát se dolgoztatják egyre többet és többet, mert a végén bizony lezuhan.
Hansági Károly, a Kossuth-gimnázium igazgatója hasonlóan vélekedik: a munkát, amit a törvény előír, eddig is elvégezték a tanárok, csak nem minden pluszfoglalkozás került papírra. A módosítással szigorúbb adminisztrációt kell majd bevezetni.
– Felemás megoldás a törvény egyelőre: le is kell dolgozni ezt az időt, meg nem is – vélekedik Varga Ferenc, a Hunyadi-középiskola igazgatóhelyettese. – A következményeit pedig nem is láthatjuk még előre, később derülnek majd ki.
Mandl Andrásné, a Fekete István Általános Iskola igazgatója szerint a tanárok bércsökkentésként élik meg a rendelkezést.
– Ha valamit törvényben elrendelnek – véli –, ahhoz oda kell csoportosítani a megfelelő fizetést is. Nyugodt körülményeket kellene végre biztosítani az oktató-nevelő munkához, de hát a pedagógus mindig is a nemzet napszámosai közé tartozott. Sajnálom a kialakult helyzetet, mert csak rontja a kedélyeket.
Bednárik Györgyné, az Ujhelyi-iskola igazgatója szerint még bizonytalan a törvény értelmezése. Náluk egyelőre a túlóra megkurtításaként fogják fel a plusz két térítésmentes órát.
Szirányi Péterné, a Haller-iskola igazgatója előnyt is lát a rendelkezésben.
– A szigorodó adminisztráció jót tesz abból a szempontból, hogy így világosan láthatóvá válik majd, mennyivel többet dolgozik a tanár, mint azt a közvélekedés tartja – reménykedik.
Azt, hogy a módosítások miatt tanárokat kellene elbocsátaniuk, a város egyik iskolájában sem tartották valószínűnek.

Törvényértelmezést kértek

Tóth István dunaszigeti polgármester, a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás alelnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a jogszabály nem volt egyértelmű, ezért Turbók Arnold Bertalan segítségét kérték. A megyei pedagógiai intézet igazgatója tájékoztatót tartott a környék polgármestereinek és iskolaigazgatóinak, s közölte, hogy a kétórás óraszámemelést nem kötelező alkalmazni. Többet nem kell tanítaniuk a pedagógusoknak az eddiginél, de az esetleges túlórák elszámolásában azért ez változást, s az önkormányzat számára remélhetőleg megtakarítást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom