Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebb pénz jut akadálymentesítésre

Magyarország - Július elsejétől várhatóan kevesebb pénz jut a sérültséggel élők környezetének akadálymentesítésére, autóvásárlásra, s az áfatörvény változása miatt drágábbak lesznek a segédeszközök.

Ha a parlament megszavazza, július elsejétől drasztikus megszorításokkal számolhatnak az amúgy is halmozottan nehéz körülmények között élők: a látás- és hallássérültek, a mozgáskorlátozottak és az értelmileg akadályozottak. Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke elmondta, változik, részben meg is szűnik a lakások akadálymentesítésének lehetősége.

Az erre szolgáló támogatást huszonhárom éve vezették be, amely által a sérültséggel élők környezetüket komfortosabbá tudták alakítani. Az intézkedési csomag szégyenletesen keveset fordít autóvásárlásra, ugyanakkor az áfatörvény változása miatt az eddiginél több pénzbe kerülnének a különböző segédeszközök.

A mozgáskorlátozottak egyesületének mellékhelyiségeit az igényeknek megfelelően speciális szerelvényekkel alakították ki. Képünkön Bondár Lajos. Fotó: B. A.
A mozgáskorlátozottak egyesületének mellékhelyiségeit az igényeknek megfelelően speciális szerelvényekkel alakították ki. Képünkön Bondár Lajos. Fotó: B. A.

– Egy-egy baleset vagy tartós betegség miatt lehet szükség az addig egészséges ember közvetlen környezetének átalakítására. Ezt az összeget csökkentené a kormány az eddigi két-, két és fél milliárd forintról másfél milliárdra – sorolta az elnök, aki nem titkolja, az erről szóló döntést aggódó figyelemmel kísérik a sorstársak. További gondot jelent a rehabilitációs alapból származó munkahelyteremtés lehetősége, az esély a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, az ilyen munkahelyek kialakítására. Sokan ugyanis szívesen dolgoznának, ám erre nincs helyük, lehetőségük, segítségük.

Mindezek miatt dr. Hegedűs Lajos, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa képviseletében a miniszterelnökhöz és a szakminisztériumhoz is fordult javaslatokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettával a határon

Győr-Moson-Sopron - Az osztrák autóklub állítja, a magyar vámosok helytelenül alkalmazzák a jövedéki… Tovább olvasom