Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb parlagfű, több allergiás

Küszöbön az allergiaszezon: a kánikula fölgyorsítja az egyébként is a szokásosnál hamarabb jelentkező virágzást. Itt az ideje beszerezni a tüneteket megszüntető antihisztaminokat! Bár a szakemberek az utóbbi években sokkal kevesebb parlagfűpollent mértek ki adott levegőmennyiségből, mint korábban – mégis tovább növekszik az allergiások száma.
Minden második magyar allergiás lesz valamire tizenöt éven belül. Míg ezelőtt tíz éve a lakosság tíz-tizenöt százaléka volt allergiás Magyarországon, most már húsz-huszonöt százalék – hívja föl a figyelmet Juhász Miklós pollenológus. Ugyanakkor a legallergénebb növény, a parlagfű – a közhiedelemmel ellentétben – kevésbé elterjedt Magyarországon, mint volt a kilencvenes évek elején: kevesebb az elhanyagolt, parlagon hagyott terület, mint a rendszerváltás táján, a nagy földtulajdonos-változásokkor.

Vigyázzunk a dinnyével!

A parlagfű és a dinnye között keresztreakció figyelhető meg: aki a parlagfűre allergiás, abból esetleg a dinnye is allergiás tüneteket válthat ki. Aki tehát tudja magáról, hogy parlagfű-allergiás, vigyázva kezdjen csemegézni a dinnyéből!
Dr. Bata Zsuzsanna egyetemi docens azt mondja: semmiképpen se próbáljuk antihisztaminnal semlegesíteni a dinnyefogyasztáskor esetleg tapasztalt allergiát, hiszen olyan heves tüneteket is kiválthat, melyek megszüntetésére a gyógyszer kevés lehet. A megoldás a dinnyeérzékenyek számára a dinnye fogyasztásának kerülése – nemcsak parlagfűszezonban, hanem egyébként is.

Egy köbméter


A pollenszámcsökkenés egzaktul mérhető: 1991-ben volt időszak, amikor 2000 darab parlagfűpollent volt jelen egy köbméter levegőben, most már 1000 fölé is ritkán emelkedik a szám. Persze ez még mindig nagyon sok: ennél jóval kevesebb is bőven elég allergiás tünetek kialakulásához.
És egyre több ember nem csak a parlagfűre érzékeny. A pollenológus Kadocsa Edittel együtt végzett vizsgálata kimutatta: a kilencvenes évek elején az allergiások legtöbbje csak egyetlen allergénre volt túlérzékeny – s ez leginkább a parlagfű volt –, mára sokan több mint négyféle allergiaokozóra reagálnak túlzottan. A sokféle virágporra való allergiáért is a parlagfű a felelős: többnyire ez teszi fogékonnyá az embereket a különböző allergén anyagok iránt. Ha valaki az egyik évben még csak a parlagfűpollen iránt túlérzékeny, gyakori, hogy pár év múlva már a pázsitfüvek pollenje iránt is az lesz, aztán a fák pollenje kerül sorra, majd a háziporatka, az állati szőrök, tollak, penészgombák pora is.

Veszélyes anyagok

A skála azért szélesedik folyamatosan, mert a szervezetnek egyre több, rá nézve tényleg veszélyes anyaggal kell fölvennie a harcot, semlegesítve azokat – a különböző légszennyezőktől kezdve a vegyszermaradványokig. Több ezerféle káros anyag ellen védekezik a szervezet egyszerre – és nem csoda, ha egyszer csak nem tudja megkülönböztetni az ártalmatlan anyagot, a pollent a veszélyestől. A gépezetben zavar támad – a szervezet az ellen is kiadja a jelszót, ami ellen nem kellene. Sokszor legyengült állapotban leszünk allergiásak. Például a beteg a sikeres operáció után, megtépázott immunrendszerrel hazatér, és azt veszi észre: allergiás például macskaszőrre, ami korábban nem irritálta.

Nem gyógyítható

Az allergiát nem lehet „gyógyítani", a tüneteket azonban nagyon jól meg lehet szüntetni antihisztamin tartalmú szerekkel. Azért, hogy az ember ne szedje a gyógyszert, ne használja az orrspray-t fölöslegesen, viszont idejében fölismerje a fenyegető veszélyt, és elkezdhesse a védekezést – mindenképpen célszerű elmenni allergológushoz, ahol bőrpróbával kiderítik, pontosan mire érzékeny.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székrekedés mint egészségügyi probléma

A normális székelési szokások különbözőek. Egyes személyeknél a napi 2–3-szori székürítés sem… Tovább olvasom