Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Kevesebb közgazdászt és bölcsészt akar a kormány

Jövőre a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi szakokon tanulók számát csökkentené, az informatikusok, orvosok, természettudósok számát pedig növelné a kormány - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott felsőoktatási keretszámokból.


A kormány 2011-ben 53 450 főben határozza meg az államilag támogatott felsőoktatásba újonnan belépők létszámát - olvasható a Magyar Közlönyben. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor kormányfő írta alá. Tavaly ez a létszám 56 ezer volt.

A rendelet az alapképzésre felvehető hallgatók létszámát 40 610 főben határozza meg. Jövőre így 840-nel többen jelentkezhetnek majd alapképzésre, mint idén. A rendelet szerint jövőre a műszaki képzésre jelentkezhetnek a legtöbben, 9850-en, vagyis pont ugyannyian, mint idén.

Bölcsészettudományi területen 350-nel csökken az államilag támogatott képzésre felvettek száma, a gazdaságtudományok területén 1350, a társadalomtudományoknál 650, a sporttudományoknál pedig 100 fővel csökkentik a keretet.

Emelkedik viszont a támogatott új belépők létszáma az informatikai (1700 fővel), az orvos- és egészségtudományi (1000 fővel), a pedagógusképzési (200 fővel), a természettudományi (1000 fővel), a művészet (50 fővel), valamint a művészközvetítés (90 fővel) területeken.

Államilag támogatott mesterképzésben csakúgy, mint idén, 19 600-an tanulhatnak, doktori képzést pedig 1300-an kezdhetnek meg ilyen módon.

A felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszáma 12 500-ról 10 ezerre csökken.Szó szerint idézzük a kormányhatározatot

A Kormány 1276/2010. (XII. 8.) Korm. Határozata a 2011-ben a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeretről

A Kormány a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 101. §-a (1) bekezdése b) pontjának felhatalmazása alapján

1. 2011-ben az államilag támogatott új belépő létszámkeretet (felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeretet) - a katonai és rendvédelmi felsőoktatást bele nem értve - 53 450 főben határozza meg, az alábbiak szerint:

a) a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszáma 10 000 fő

b) alapképzésre felvehető hallgatók létszáma 40 610 fő

ebből agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 1 850 fő

bölcsészettudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 4 100 fő

gazdaságtudományok képzési területre felvehető hallgatók száma 4 900 fő

informatika képzési területre állami felvehető keret-jfelvehető hallgatók száma 6 400 fő

jogi és igazgatási képzési területre felvehető hallgatók száma 500 fő

műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 9 850 fő

orvos- és egészségtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 3 100 fő

pedagógusképzés képzési területre felvehető hallgatók száma 2 000 fő

sporttudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 500 fő

társadalomtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 2 100 fő

természettudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 5 200 fő

művészet képzési területre felvehető hallgatók száma 570 fő

művészközvetítés képzési területre felvehető hallgatók száma 390 fő

c) egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszám 2 840 fő

ebből agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 160 fő

jogi és igazgatási képzési területre felvehető hallgatók száma 800 fő

műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 200 fő

orvos- és egészségtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 1 500 fő

művészet képzési területre felvehető hallgatók száma 180 fő

d) az államilag támogatott új belépő létszámkeret legfeljebb 10%-a - az a)-c) pont szerinti keretszám részeként -

a részidős (esti, levelező) képzés kerete, amelyet foglalkoztatási, átképzési igényeket figyelembe véve kell biztosítani,

e) a hitéleti alapképzésre vagy egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók számát, az egyházakkal és felekezetekkel megkötött nemzetközi és kormányzati megállapodások szerint kell megállapítani.

2. A Kormány a 2011-ben államilag támogatott mesterképzésre felvehető hallgatók létszámát 19 600 főben határozza meg azzal, hogy a hitéleti mesterképzésre felvehető hallgatók számát az egyházakkal és a felekezetekkel megkötött nemzetközi megállapodások szerint kell megállapítani, és a hitéleti mesterképzésre az alapképzéssel megegyező számú hallgató vehető fel.

3. A Kormány a 2011-ben államilag támogatott doktori képzésre felvehető hallgatók létszámát 1 300 főben határozza meg azzal, hogy a bölcsészettudományok, a hittudomány, a társadalomtudományok tudományterületére felvehető hallgatók létszáma legfeljebb 430 fő, míg az agrártudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok, a természettudományok és a művészetek tudományterületekre felvehető hallgatók létszáma legalább 870 fő lehet.

4. Az alapképzés, illetve az egységes, osztatlan képzés esetében a ponthatárok megállapításának függvényében, továbbá a kétoldalú egyezmények, valamint a kedvezménytörvény alapján támogatott képzésre felvehető hallgatókra tekintettel, legfeljebb a képzési területenkénti keretszámok 5%-os túllépését engedélyezi úgy, hogy az összlétszám nem léphető túl.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnökOlvasóink írták

 • 6. load 2010. december 15. 02:33
  „4. Andersen
  A pedagógus pálya megbecsültségének emeléséhez nem a képzésre fordított pénzt, hanem a pedagógus béreket kellene emelni.
  A tömegképzés alacsony bérek mellett csak a kontraszelekciót erősíti.”
 • 5. Csetneky 2010. december 13. 21:17
  „1. Madarász

  Teljesen egyetértünk. Azzal egészíteném ki, én nem csak az orvosnak tanulőkkal fizettetném ki.”
 • 4. Andersen 2010. december 13. 18:05
  „Azért emelik a pedagógusképzést, mert a pálya megbecsülése a nullával egyenlő, ezért sokan elhagyják azt. De akinek ez nem tetszik, az próbáljon abba belegondolni, hogy gyermekeit, vagy unokáit majd ki fogja oktatni? Különösen a természettudományi tantárgyakra!!Mert jelenleg, akinek ilyen beállítottsága van, az legkevésbé tanár szakra jelentkezik. Márpedig a matematika, fizika, kémia és biológia tantárgyak magas szintű oktatása középiskolában fontos mindenkinek, aki valamilyen reál képzésre szeretne továbbmenni. Persze ehhez a pályán maradás feltételeit is rendezni kellene.”
 • 3. zsu911 2010. december 13. 17:37
  „Emelkedik viszont a támogatott új belépők létszáma ... a pedagógusképzési (200 fővel) ... területeken. Minek???”
 • 2. gjozsi88 2010. december 13. 16:08
  „Ez támogatható....csak ezzel az a baj, hogy ellenzékben a tanuláshoz való alapjogot fontosnak tartották, most pedig koréátozzák a bejutást!
  Ha tandijat szedtünk volna a többletkvótáktól ( az alig kettesektől), akkor az állami költségvetésből kevesebbet kellett volna erre fordítani, mert a költségek egy részét fizette volna a hülyegyerek, ráadásul a mostani rendszerben nincs arra kényszerítve, hogy az egyetemre járás teljes időszakában jól teljesítsen!
  Kizárolag a bejutási küszöb megugrásában érdekelt!”
 • 1. Madarász 2010. december 13. 15:39
  „Nagyon helyes!

  Sokkal régebben meg kellett volna már lépni. Annyi kiegészítést azért még tehetnének, hogy amelyik orvos itt tanul, ha külföldre megy, fizesse ki az oktatását.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Bécsbe és Pozsonyba látogat

Bécsbe, majd Pozsonyba látogat kedden Orbán Viktor kormányfő, és találkozik Werner Faymann osztrák… Tovább olvasom