Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kevesebb közgazdászt és bölcsészt akar a kormány

Jövőre a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi szakokon tanulók számát csökkentené, az informatikusok, orvosok, természettudósok számát pedig növelné a kormány - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott felsőoktatási keretszámokból.


A kormány 2011-ben 53 450 főben határozza meg az államilag támogatott felsőoktatásba újonnan belépők létszámát - olvasható a Magyar Közlönyben. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor kormányfő írta alá. Tavaly ez a létszám 56 ezer volt.

A rendelet az alapképzésre felvehető hallgatók létszámát 40 610 főben határozza meg. Jövőre így 840-nel többen jelentkezhetnek majd alapképzésre, mint idén. A rendelet szerint jövőre a műszaki képzésre jelentkezhetnek a legtöbben, 9850-en, vagyis pont ugyannyian, mint idén.

Bölcsészettudományi területen 350-nel csökken az államilag támogatott képzésre felvettek száma, a gazdaságtudományok területén 1350, a társadalomtudományoknál 650, a sporttudományoknál pedig 100 fővel csökkentik a keretet.

Emelkedik viszont a támogatott új belépők létszáma az informatikai (1700 fővel), az orvos- és egészségtudományi (1000 fővel), a pedagógusképzési (200 fővel), a természettudományi (1000 fővel), a művészet (50 fővel), valamint a művészközvetítés (90 fővel) területeken.

Államilag támogatott mesterképzésben csakúgy, mint idén, 19 600-an tanulhatnak, doktori képzést pedig 1300-an kezdhetnek meg ilyen módon.

A felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszáma 12 500-ról 10 ezerre csökken.Szó szerint idézzük a kormányhatározatot

A Kormány 1276/2010. (XII. 8.) Korm. Határozata a 2011-ben a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeretről

A Kormány a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 101. §-a (1) bekezdése b) pontjának felhatalmazása alapján

1. 2011-ben az államilag támogatott új belépő létszámkeretet (felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeretet) - a katonai és rendvédelmi felsőoktatást bele nem értve - 53 450 főben határozza meg, az alábbiak szerint:

a) a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszáma 10 000 fő

b) alapképzésre felvehető hallgatók létszáma 40 610 fő

ebből agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 1 850 fő

bölcsészettudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 4 100 fő

gazdaságtudományok képzési területre felvehető hallgatók száma 4 900 fő

informatika képzési területre állami felvehető keret-jfelvehető hallgatók száma 6 400 fő

jogi és igazgatási képzési területre felvehető hallgatók száma 500 fő

műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 9 850 fő

orvos- és egészségtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 3 100 fő

pedagógusképzés képzési területre felvehető hallgatók száma 2 000 fő

sporttudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 500 fő

társadalomtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 2 100 fő

természettudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 5 200 fő

művészet képzési területre felvehető hallgatók száma 570 fő

művészközvetítés képzési területre felvehető hallgatók száma 390 fő

c) egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszám 2 840 fő

ebből agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 160 fő

jogi és igazgatási képzési területre felvehető hallgatók száma 800 fő

műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 200 fő

orvos- és egészségtudomány képzési területre felvehető hallgatók száma 1 500 fő

művészet képzési területre felvehető hallgatók száma 180 fő

d) az államilag támogatott új belépő létszámkeret legfeljebb 10%-a - az a)-c) pont szerinti keretszám részeként -

a részidős (esti, levelező) képzés kerete, amelyet foglalkoztatási, átképzési igényeket figyelembe véve kell biztosítani,

e) a hitéleti alapképzésre vagy egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók számát, az egyházakkal és felekezetekkel megkötött nemzetközi és kormányzati megállapodások szerint kell megállapítani.

2. A Kormány a 2011-ben államilag támogatott mesterképzésre felvehető hallgatók létszámát 19 600 főben határozza meg azzal, hogy a hitéleti mesterképzésre felvehető hallgatók számát az egyházakkal és a felekezetekkel megkötött nemzetközi megállapodások szerint kell megállapítani, és a hitéleti mesterképzésre az alapképzéssel megegyező számú hallgató vehető fel.

3. A Kormány a 2011-ben államilag támogatott doktori képzésre felvehető hallgatók létszámát 1 300 főben határozza meg azzal, hogy a bölcsészettudományok, a hittudomány, a társadalomtudományok tudományterületére felvehető hallgatók létszáma legfeljebb 430 fő, míg az agrártudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok, a természettudományok és a művészetek tudományterületekre felvehető hallgatók létszáma legalább 870 fő lehet.

4. Az alapképzés, illetve az egységes, osztatlan képzés esetében a ponthatárok megállapításának függvényében, továbbá a kétoldalú egyezmények, valamint a kedvezménytörvény alapján támogatott képzésre felvehető hallgatókra tekintettel, legfeljebb a képzési területenkénti keretszámok 5%-os túllépését engedélyezi úgy, hogy az összlétszám nem léphető túl.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnökOlvasóink írták

 • 6. load 2010. december 15. 02:33
  „4. Andersen
  A pedagógus pálya megbecsültségének emeléséhez nem a képzésre fordított pénzt, hanem a pedagógus béreket kellene emelni.
  A tömegképzés alacsony bérek mellett csak a kontraszelekciót erősíti.”
 • 5. Csetneky 2010. december 13. 21:17
  „1. Madarász

  Teljesen egyetértünk. Azzal egészíteném ki, én nem csak az orvosnak tanulőkkal fizettetném ki.”
 • 4. Andersen 2010. december 13. 18:05
  „Azért emelik a pedagógusképzést, mert a pálya megbecsülése a nullával egyenlő, ezért sokan elhagyják azt. De akinek ez nem tetszik, az próbáljon abba belegondolni, hogy gyermekeit, vagy unokáit majd ki fogja oktatni? Különösen a természettudományi tantárgyakra!!Mert jelenleg, akinek ilyen beállítottsága van, az legkevésbé tanár szakra jelentkezik. Márpedig a matematika, fizika, kémia és biológia tantárgyak magas szintű oktatása középiskolában fontos mindenkinek, aki valamilyen reál képzésre szeretne továbbmenni. Persze ehhez a pályán maradás feltételeit is rendezni kellene.”
 • 3. zsu911 2010. december 13. 17:37
  „Emelkedik viszont a támogatott új belépők létszáma ... a pedagógusképzési (200 fővel) ... területeken. Minek???”
 • 2. gjozsi88 2010. december 13. 16:08
  „Ez támogatható....csak ezzel az a baj, hogy ellenzékben a tanuláshoz való alapjogot fontosnak tartották, most pedig koréátozzák a bejutást!
  Ha tandijat szedtünk volna a többletkvótáktól ( az alig kettesektől), akkor az állami költségvetésből kevesebbet kellett volna erre fordítani, mert a költségek egy részét fizette volna a hülyegyerek, ráadásul a mostani rendszerben nincs arra kényszerítve, hogy az egyetemre járás teljes időszakában jól teljesítsen!
  Kizárolag a bejutási küszöb megugrásában érdekelt!”
 • 1. Madarász 2010. december 13. 15:39
  „Nagyon helyes!

  Sokkal régebben meg kellett volna már lépni. Annyi kiegészítést azért még tehetnének, hogy amelyik orvos itt tanul, ha külföldre megy, fizesse ki az oktatását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Bécsbe és Pozsonyba látogat

Bécsbe, majd Pozsonyba látogat kedden Orbán Viktor kormányfő, és találkozik Werner Faymann osztrák… Tovább olvasom