Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Kevesebb bqncselekmény

Stabilnak ítélték Mosonmagyaróvár és környéke közbiztonságát és közrendjét a városi kapitányság elmúlt évi munkáját értékelő értekezleten. A bqncselekmények száma összességében csökkent és a rendőrség kiváló eredményeket ért el a felderítésekben is.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság elmúlt évi munkáját és eredményeit értékelte a kapitányság vezetése és dr. Gorgosilits Fábián ezredes, rendőrségi főtanácsos, megbízott megyei főkapitány a minap tartott állománygyqlésen a városi bíróság, ügyészség, valamint a társszervek és a város vezetésének részvételével. Az értekezleten elhangzottakról Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető a Kisalföldnek elmondta: a kapitányság két város és huszonhárom község közrendjéért és közbiztonságáért felel. Az elmúlt évben a korábbihoz képest csökkent a bqncselekmények száma, összesen 2328 történt. Ezer lakosra harminckét bqncselekmény jutott, ami héttel kevesebb, mint 2005-ben. A bqncselekményekkel összesen 245 millió forint kárt okoztak az elkövetők, amiből mindössze alig 20 milliót sikerült megtéríteni, noha a sikeres felderítések száma ennél jóval magasabb. Az esetek több mint fele vagyon elleni bqncselekmény volt, ezeknek is döntő többsége lopás. A lopások száma tíz százalékkal nőtt, jelentős része mobiltelefon-lopás volt. Az alezredes szerint ez azt bizonyítja, hogy az emberek kevésbé figyelnek oda értékeikre. A telefonlopások mintegy hatvan százalékában a rendőrség megtalálta a tetteseket vagy az ellopott mobilt.
A betörések száma megegyezik az előző évivel, a lakásbetörés viszont kevesebb volt tavaly. Ezek felderítését és visszaszorítását továbbra is kiemelt feladatként kezelik. Kerékpárból több mint százat, míg gépjármqből négyet loptak el az elmúlt évben. Tíz évvel ezelőtt például több mint ötven autólopás történt a városban és környékén. A gépkocsifeltörések száma jelentősen csökkent a tavalyi évben. Az elkövetőket itt is sok esetben elfogták, egyiküket például nemzetközi körözés alapján Spanyolországból hozták vissza.
A garázdaságok száma sajnos emelkedett, elsősorban a magyaróvári belvárosban, a vendéglátóhelyek környékén. Az önkormányzattal közösen előkészítés alatt áll a belvárosban a kamerarendszer kiépítése. A kábítószer elleni küzdelemre is nagy hangsúlyt fektettek, összesen hetvenkét személy ellen indítottak eljárást ilyen ügyben.
Horváth Csaba elmondta: a bqnügyi helyzetet folyamatosan értékelik, ennek megfelelően szervezik a rendőri jelenlétet az egyes területeken. Az alezredes hangsúlyozta: nem az állampolgárok zaklatása a cél, hanem az, hogy betartassák a törvényeket és közlekedési szabályokat. A balesetek száma stagnált, a halállal végződő esetek száma viszont csökkent. Az elmúlt évben összesen 2659 alkalommal intézkedtek gyorshajtók, 520 esetben pedig ittas vezetőkkel szemben. Az igazgatási osztály összesen 399 esetben kezdeményezte a vezetői engedély bevonását.
Az elmúlt évben ismert nehéz körülmények ellenére is a kapitányság eredményes évet zárt. A város és a környék közbiztonsága stabil, amihez az alezredes szerint nagyban hozzájárultak az itt lakók is. Dr. Gorgosilits Fábián a Kisalföldnek elmondta: elégedett a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkájával, a helyi vezetés jól látta meg a bqnözés elleni küzdelem fő irányait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom