Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb bíró

és ellenőr lesz

Az elmúlt hétvégét közel száz labdarúgó-játékvezető és ellenőr töltötte Mosonmagyaróvárott, ugyanis itt tartotta a megyei labdarúgó-szövetség játékvezető-bizottsága szokásos nyári edzőtáborozását, fizikai és elméleti felmérőjét.

labdarúgás

A Kiss Géza megyei jb-elnök és Hanacsek Attila által vezetett oktatási bizottság olyan programot állított össze erre a hétvégére, hogy szinte felölelte az egész labdarúgás szabályrendszerét.
A tábor meghívott vendége volt Jozef Markó, az UEFA játékvezető-bizottságának tagja, valamint Ring János, az MLSZ JB tagja.
Az előadók szinte mindenre kiterjedően elemezték és elmagyarázták a legkényesebb szituációkat. Alapelvnek tekintették a FIFA és az UEFA ajánlásait, vagyis segíteni kell a támadójátékot, a labdarúgás sava-borsát adó gólszerzés lehetőségét, és külön fejezetként tértek ki a sokat vitatott leshelyzetek helyes megítélésére.
Felhívták a figyelmet a mérkőzés előtti megbeszélés szükségességére, tartalmára, a játékvezetők és asszisztensek együttműködésére, majd ugyancsak a technika segítségével elemezték a sárga és piros lapok alkalmazását. Itt a visszahúzás, lerántás eseteit taglalták, azt, hogy miért jár sárga vagy éppen piros lap.
Szóba került természetesen a néhány hete napvilágot látott létszámleépítés is, azaz a magyar labdarúgás átszervezésével párhuzamosan végrehajtott országos keretek csökkentése. Ez megyénkben jelentősen érintette a játékvezetőket, asszisztenseket és az ellenőröket egyaránt. A döntést persze ki-ki saját belátása szerint értékelte, volt, aki ezzel befejezte vagy éppen szünetelteti működését, míg mások vállalták az alacsonyabb osztályban való működést.
Egy dolog látszott az arcokon, mégpedig az, hogy az ilyen játékvezetői múlttal és hagyományokkal rendelkező megye létszámát igencsak megkurtították, és kimondva vagy kimondatlanul jelezték: nem biztos, hogy minden esetben az elért eredmények döntöttek.
A játékvezetők mellett az ellenőri gárda is megkapta az útravalót az őszi idényre, hiszen Horváth Lajos alaposan kielemezte a tavaszi ellenőri jelentéseket, ismertette az országos jb ellenőri útmutatásait, az új értékelőlapokat, kiemelte azokat a hibákat, hiányosságokat, amelyek a legutóbbi idényben előfordultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd félmilliárd forint a megyébe

Számos napirendi pontot tárgyalt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szerda délelőtti ülésén a győri megyeházán. A legnagyobb horderejű az a kettő volt, amely a meghirdetett pályázati kategóriák elbírálásáról szólt. A testület az idei második ütemben 1 milliárd 313 millió 79 ezer forintot osztott szét a jelentkezők között. Tovább olvasom