Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb az adóbevétel

Nyugat-Dunántúl - Az adóbevételek az év eddigi részében elmaradtak a tavalyi esztendő azonos időszakában mértekhez képest megyénkben.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása a gazdasági visszaesés hatásait tükrözi.

Az APEH-hez a kiemelt adókból (szja, áfa, tao, tb, eva) a nyugat-dunántúli régióban 2009 első felében 173,9 milliárd forintot fizettek be. Ezek a bevételek 8,7 százalékkal, 16,5 milliárd forinttal elmaradnak a múlt év első félévének teljesítményétől. Visszaesés leginkább az általános forgalmi adónál és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járuléknemeknél tapasztalható.

A személyi jövedelemadóból június végéig 40,7 milliárd forintot szedtek be, ami 4,2 milliárd forinttal, 9,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az első félévben a befizetések 53,3 milliárd forintot tettek ki, amely 2,3 milliárd forinttal alacsonyabb a bázisidőszakinál. Ezzel egyidejűleg a visszautalt adó 1,9 milliárd forinttal, 10,7 milliárd forintról 12,6 milliárd forintra emelkedett. A nettó szja-bevételek mintegy kétharmada megyénkben keletkezett.

Az általános forgalmi adóból az első félévben 25,7 milliárd forint nettó bevétel származott, amely 16,8 százalékkal, 5,2 milliárd forinttal kevesebb a múlt év azonos időszakánál. A nettó bevételekhez a megye 51,8 százalékban járult hozzá. A társasági adóból származó bevétel 2009. június végéig 9,9 milliárd forintot tett ki, amely 1,8 milliárd forinttal elmarad a tavalyi év első félévi teljesítésétől. A nettó taobevételek 45 százaléka Győr-Moson-Sopron megyében keletkezett.

A nettó szja-bevételek mintegy kétharmada megyénkben keletkezett.

Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek nettó összege 2009 első félévében 94,1 milliárd forintot ért el, amely 5,4 százalékkal, 5,2 milliárd forinttal elmarad az előző év azonos időszaki teljesítésétől. A régión belül a bevételek 58,9 százalékát Győr-Moson-Sopron megye biztosítja. Az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevétel 3,5 milliárd forintot tett ki, az illetékbevételek összege 6,3 milliárd forint. Utóbbiból 3,6 milliárd forint az állami költségvetést megillető rész, az önkormányzatok részére átutalt összeg 3,8 milliárd forint.

Olvasóink írták

 • 3. suellen 2009. július 27. 17:57
  „Nézzétek meg:
  http://www.youtube.com/watch?v=L_mzaleognA”
 • 2. metrooman 2009. július 27. 17:53
  „Na megszívtuk eddig adócsökkentés volt (másik kézzel meg elvették amit adtak ugyebár megadóztatják a kafatériát) a vége az lesz hogy visszaszívják az adócsökkentést a többit meg haggyák úgy így lehet sutyiban megadóztatni akafatériát és még a népnek is teccett.
  Motiváció tényleg hiányos lehet amikor meghallottam hogy az APEH sztrájkolni akar nem tudtam sírjak-e vagy röhögjek!”
 • 1. vienna 2009. július 27. 10:46
  „Tessék kiemelkedően magas prémiumot adni az APEH csicskásoknak, máris lesz adóbevétel.
  Így nem motiváltak elégge és nem dolgoznak a hatalomnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorbul a polgárok információs joga

Győr-Moson-Sopron - Az önkormányzatok többségénél hiányosságok tapasztalhatók az információs jogok… Tovább olvasom