Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kevesebb a munkanélküli

Győr-Moson-Sopron - A június az idei második hónap volt, amikor csökkent a munkanélküliség a megyében. Az álláskeresők száma így is duplája a tavaly ilyenkorinak.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közzétette a legfrissebb munkanélküliségi adatokat. Eszerint az országban csaknem 550 ezren voltak utcán a múlt hónapban, 14.400-zal kevesebben, mint májusban. A változást egyrészt a szezonális, másrészt a közcélú munkaalkalmak megszaporodásával magyarázza a hivatal. A csökkenés ellenére a munkaügyi központokban ötödével többen regisztráltatták magukat újonnan, mint egy éve. Tavaly júniusban 416 ezer álláskeresőt tartottak nyilván.

Győr-Moson-Sopron megyében hasonló folyamat ment végbe. Itt egy hónap alatt 339-cel apadt a munkanélküliek száma, így 14.353 olvasható a rubrikában. A csökkenés mértéke 2,3 százalékos volt, ami némiképp elmarad a mostani országos adattól (2,5 százalék) és a tavaly júniusi változástól (3,6 százalék). Csoportos leépítéssel 76 embert bocsátottak el a megyében a múlt hónapban.


A Dunántúl fejlettebb, északi térségei továbbra is a világgazdasági válság legárnyékosabb oldalán találhatók. Tavaly júniushoz képest Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében kicsivel több mint duplájára nőtt az állástalanok tábora, miközben Somogyban és Tolnában mindössze 22, Borsodban 15 százalékos volt az emelkedés.

Április és május után ismét csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma a megyében, ezúttal 23-mal. Ugyanakkor még így is 90 százalékkal többen vannak, mint egy éve, ráadásul a következő hónapokban várható, hogy a szakképesítésüket, diplomájukat most megszerzők egy része bejelentkezik a kirendeltségeken.

Az itteni munkáltatók 1001 új, az állam által nem támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központokban. Ez hatodával több, mint májusban, és ˝csupán˝ 29 százalékkal marad el a tavaly júniusitól. Az előző havi 1418-cal szemben júniusban 1021 állás volt betöltetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbban autózunk, drágábban buszozunk, vonatozunk

A Mol csökkentette 8 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti árát, miközben… Tovább olvasom