Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Kevesebb a külföldi munkavállaló, mint tavaly

Az idén az első félévben 29.251 külföldi munkavállaló kapott munkavállalási engedélyt, zöld kártyát magyarországi munkavégzéshez, vagy kezdhette meg a munkát egyszerű regisztrációval. Ez 9.222-vel kevesebb, mint 2006. első félévében - közli az Állami Foglalkoztatási Szolgálat.
Ez a tendencia érvényesült már az első negyedévben is, akkor 12.600 külföldi jutott engedélyhez, vagy regisztráltatta magát, egy évvel korábban pedig 16.400.

A félév végén érvényben lévő engedélyek, zöldkártyák, regisztrációk száma is csökkent, az idén 62.020 volt, egy évvel korábban 66.718. A szabad munkavállalást biztosító zöld kártyára azon európai uniós tagországok állampolgárai jogosultak, akik munkavállalási engedélyre kötelezettek, de legalább egy éves legális munkaviszonyt tudnak igazolni.

A csökkenésben meghatározó, hogy kevesebb román állampolgárságú munkavállaló érdeklődik a magyarországi munkavállalás iránt. A román állampolgárok eleve a Magyarországon munkavállalásra jogosult külföldiek 42 százalékát teszik ki. Az első negyedévben a számukra kiadott engedélyek és zöld kártyák száma az egy évvel korábbihoz képest 28,4 százalékkal, a második negyedévben pedig 28,6 százalékkal csökkent.

A román állampolgárok főként olyan szakmákban akarnak elhelyezkedni, amelyekre nem vonatkozik a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül kiadható munkavállalási engedély. Az engedélyeknek csak 32-34 százalékát adták ki ilyen egyszerűsített formában.

Az összes engedéllyel, regisztrációval rendelkező munkavállaló csaknem 28 százalékát a szlovák állampolgárok jelentik. Érdeklődésük változása tehát ugyancsak jelentősen befolyásolja az országos adatot. A szlovák állampolgároknak munkavállalási engedélyre nincs szükségük, csak regisztráltatniuk kell magukat. Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest ezerrel, a második negyedévben csaknem kétezerrel kevesebben regisztráltatták magukat. Ugyanakkor a félév végén regisztráltak száma az egy évvel korábbi adathoz képest nem csökkent, hanem csaknem ezerrel több volt. Ez azzal magyarázható, hogy a regisztrációba belépő új személyek száma ugyan csökken, de a korábban regisztráltakat tartósan alkalmazták, a regisztrációból kevesen lépnek ki.

A harmadik jelentős tényezőt a magyar munkaerőpiacon az ukrán állampolgárok jelentik, arányuk az összes munkavállalásra jogosult külföldi munkavállaló 12 százalékát teszi ki. Ebben a viszonylatban az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal, a második negyedévben 2 százalékkal csökkent a kiadott engedélyek száma.

Az engedéllyel rendelkező 26 ezer román, a regisztrált 17 ezer szlovák és a 7 ezer engedélyt elnyerő ukrán állampolgárhoz képest a többi országból jóval kevesebb munkavállaló érkezik Magyarországra. Ezer feletti volt a félév végén a Szerbia- Montenegróból, Kínából érkezők számára kiadott engedélyek száma, s csaknem elérte az engedély és a regisztráció az ezret japán és lengyel viszonylatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Down-ambulancia Szegeden

Szeged - Hivatalosan is helyet kapott a szegedi gyermekklinikán a Down-szindrómával született… Tovább olvasom