Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kevésbé intelligensek a tavasszal fogant gyerekek?

A tavasszal fogant gyerekek kevésbé intelligensek - derül ki egy kutatásból, amely szerint ennek oka, hogy a magzatok az agyi fejlődés legfontosabb szakaszában vannak a leginkább kitéve a növényvédőszerek hatásának.
A kutatók több mint másfélmillió, 8 és 15 év közötti gyerek tanulmányi eredményeit nézték át, miközben azt is vizsgálták, hogy az egyes hónapokban körülbelül mennyi növényvédőszert használtak a földeken.

Az eredmény azt mutatta, hogy a tavaszi hónapokban fogant gyerekek más évszakokban született társaikhoz képest sokkal rosszabb eredményeket értek el angol nyelvből és matematikából. A tudósok közölték: nem bizonyított, hogy a felhasznált növényvédőszer-mennyiség és a gyerekek intelligenciájának fejlettsége összefügg, de hangsúlyozták: elég valószínű, hogy van kapcsolat a két dolog között.

Valószínűleg azért, mert a tavaszi gyerekek kapják a legnagyobb növényvédőszer-dózist fejlődésük első néhány hónapjában, az agy fejlődésének kritikus időszakában.

"A magzati agy röviddel a fogantatás után fejlődésnek indul. A rovarirtószerek, amelyeket a kártevők ellen használunk a földeken és az otthonainkban, meg a nitrátok, amelyeket a termés és akár még a gyepünk trágyázására használunk, nyáron vannak jelen a legnagyobb mennyiségben" - mondta az egyik kutató, Paul Winchester.

"Ezek a szerek megváltoztathatják a várandós nő hormonháztartását, és kihathatnak a magzat agyának fejlődésére" - tette hozzá a szakértő.

A kutatócsoport, amelynek vizsgálatai a fenti eredményt hozták, azt is kimutatta, hogy több a koraszülés azokban a hónapokban, amikor a legtöbb növényvédőszert használják el. A rovarirtószerek káros hatását a várandós nők pajzsmirigyére már korábban is kimutatták: ez is összefügg a magzat agyának fejlődésével, de egyes kutatások azt sugallják, hogy a vegyszerek akár kétszeresére is növelhetik a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét.

A szakértők abban bíznak, hogy kutatásuk eredményei felhívják majd a figyelmet a vegyszerek használatának veszélyeire, és végső soron megváltoztatják a környezethez való hozzáállást.

A növénytermesztők és a növényvédőszer-gyártók ugyanakkor azt mondják: a vegyszerek feltétlenül szükségesek a mezőgazdaságban és a kertészetben, használatukat pedig szigorúan szabályozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom