Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kevés az önkéntes tűzoltó

A megyei és a burgenlandi tűzoltóság szorosabban kíván együttműködni a Fertő tavi tüzek oltásában. Burgenland ugyanakkor segítségét is felajánlotta a magyar önkéntes tűzoltóság fejlesztéséhez.
A Fertő tavi nádtüzek megfékezése érdekében egyre szorosabb az együttműködés a magyar és az osztrák oldal tűzoltószervezetei között – mondta Pesztenlehrer Lajos ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Az ezredes közölte: kollégáival a közelmúltban Burgenlandban tárgyaltak. – A megbeszélések középpontjában a Fertő volt. A tó magyar oldalán szeretnénk bevezetni a viharjelzést, amely az osztrák oldalon működik már. De szóba került a tó körüli nádtüzek kérdése is, az utóbbi években ugyanis megszaporodtak a tűzesetek. Legutóbb Fertőmeggyes (Mörbisch) és Fertőrákos között, a határsávban égett a nád.

Elavult a felszerelés

Magyarországon kevés a tűzoltó, főként az önkéntes, kevés a laktanya és elavult a felszerelés. Az elképzelések szerint az Ausztriában bevált, ma is működő rendszer mintájára újra előtérbe kerülhetnek az önkéntes egyesületek.
– A katasztrófavédelem és a hivatásos állomány egyik fő célja az önkéntes egyesületek fejlesztése, működésük, a technikai feltételek biztosítása – mondta Pesztenlehrer Lajos. – Sajnos messze állunk még Burgenlandtól, ahol a nagyvárosokat kivéve, mindenhol az önkéntesekre hárul a tűzoltás és a katasztrófavédelmi elhárítás. Míg Győr-Moson-Sopron megyében ezernyolcszáz önkéntes tűzoltó van, addig csak Kismartonban (Eisenstadt) háromezer önkéntest tartanak számon, akik akár nyolc percen belül a tűzhöz tudnak vonulni.
– Sopron környékén öt önkéntes tűzoltó-egyesülettel van együttműködési megállapodásunk – mondta el Kovács János soproni tűzoltóparancsnok. – Ha olyan helyről érkezik a riasztás, amely ezekhez a településekhez esik közelebb, akkor egy percen belül tudjuk őket riasztani, akár éjjel is. Reményeink szerint Nagylózson jövőre már létrejöhet az önkéntes testületi tűzoltóság, amely további segítséget jelent számunkra.

Tizenöt önkéntes Hegykőn

– A hegykői önkéntes tűzoltó-egyesület tizenöt azonnal mozgósítható főből áll – mondta el érdeklődésünkre Szigeti István, az egyesület vezetője. – Ezenkívül rendelkezünk egy Ausztriából vásárolt, jó műszaki állapotú tűzoltóautóval. Az önkénteseinknél csipogó berendezés van, amelyen keresztül a soproni tűzoltók azonnal tudják a hegykőieket riasztani. Ilyen esetben rövid időn belül a helyszínre tudunk vonulni.

Budapesti látogatás

A közelmúltban Walter Prior, a burgenlandi tartományi parlament elnöke és Manfred Seidl burgenlandi tartományi tűzoltóparancsnok, az Osztrák Tűzoltó Szövetség elnöke Budapesten tett látogatást azzal a céllal, hogy tanácsaikkal segítséget nyújtsanak a magyar önkéntes tűzoltómozgalom fejlesztéséhez. Ehhez Burgenland felajánlotta segítségét. Ausztriában jelenleg 320 ezer önkéntes tűzoltó van, miközben Magyarországon alig 15 ezer. Ezzel szemben a második világháború előtt 250 ezer önkéntes szolgált hazánkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom