Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kevés a költségtérítéses diák

Bő egy évtized alatt 50 878 főről 17 060-ra csökkent azoknak a száma, akik a saját pénzükön tanulnak.
Bő egy évtized alatt jelentősen csökkent a költségtérítéses formában felvett hallgatók száma a felsőoktatásban - írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

A lap szerint míg a 2003-ban sikerrel felvételizők közül 50 878 fő költségtérítéses képzésen kezdte meg tanulmányait, addig szeptembertől mindössze 17 060-an tanulnak a saját pénzükön. Igaz, ez a szám némileg nőhet a pótfelvételizők révén, de legfeljebb hat-hétezer fővel - tették hozzá.

A felvételi rendszer változásai és az érettségiző korosztály csökkenése miatt sokatmondóbb, ha az arányokat nézzük meg - írta a Magyar Hírlap, amely szerint 2003-ban mintegy 106 ezren kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, vagyis a felvettek majd fele államilag finanszírozott volt.

Az idei általános eljárás összesen 73 973 sikeresen felvételizőjét tekintve most csak alig negyedük fizet a tanulmányaiért, de ha a feltételezhető pótfelvételis létszámot is hozzáadjuk ehhez, akkor is a diákok alig harminc százaléka lesz költségtérítéses - tíz hallgatóból heten tehát "ingyen" tanulhatnak - írták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihúztál a KENÓ nyerőszámait

A július 30-ai nyerőszámokat a hajtás után találhatja meg. Tovább olvasom