Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság - Tízből hatan támogatnák egy népszavazáson

Egy "most vasárnap" tartandó népszavazáson tízből hatan megadnák a magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak - derül ki a Nézőpont Intézet (NI) legfrissebb, a Heti Válasz számára készült, szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.

A közvéleménykutató cég május 18. és 20. között végzett országosan reprezentatív telefonos adatfelvételt a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezet támogatásával kapcsolatban, ezer ember megkérdezésével.

A kutatás szerint a támogatók aránya hét százalékponttal csökkent egy hónap alatt. Nem a bizonytalanok tábora nőtt, hanem a kettős állampolgárságot ellenzőké. Ennek legfőbb oka a kutatás összegzése szerint, hogy az elképzelés "politikai vita" tárgyává vált, így az ellenzőknek is van már politikai képviseletük.

Különösen a 18 - 29 évesek (77 százalék), a Fidesz (77 százalék), valamint a Jobbik (69 százalék) hívei támogatják a kettős állampolgárságot. Az MSZP és LMP támogatóinak 60, illetve 47 százaléka ugyanakkor ellenzi a tervezetet.

Szavazati jogot az állampolgárság megadását pártolók fele (52 százalék) feltétel nélkül, további 36 százalék csak magyarországi lakhely esetén adna.

Az Országgyűlés szerda délelőtt fogadta el a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. A jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lép hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kell alkalmazni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. elihu 2010. június 01. 11:44
  „Jerry! Értelmetken Hablatyolásodhoz csak annyit, hogy én pontról pontra válaszoltam a baromságaidra, de te visszairogattál mindenféle értelmetlen sületlenségeket. Próbáld meg értelmezni az írásomat és akkor talán nem írogatsz feleslegesen álokoskodásokat. Ugyanazt ismételgeted, zéró információ tartalommal. Csak annyit javasolhatok, hogy tanulj tinó ökör lesz belőled!”
 • 27. kolombela 2010. május 31. 17:02
  „7. hozzászólás Jerry 2010.05.26. 20:33
  Kis hazánknak (volt az nagy haza is régen) nem kell ellenséget szereznie, ugyanis körbe vagyunk véve önjelölt ellenségekkel már több ezer év óta.”
 • 26. load 2010. május 31. 15:24
  „Egy mai MTI hír:
  Ivan Gasparovic szlovák államfő hétfőn aláírta a módosított állampolgársági törvényt. A pozsonyi parlament által néhány napja elfogadott módosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot.
  http://www.mti.hu/cikk/481338/”
 • 25. meir 2010. május 30. 06:08
  „es az uj kormany holnapra mit tervez? kozos ulest, vagy kozosulest!?”
 • 24. meir 2010. május 29. 17:39
  „Elihu!!
  olvasd ujra figyelmesebben a cikket!!! ott all; jobik(69%)!!”
 • 23. pancser 2010. május 29. 08:39
  „A józanság kisebbségbe szorult, már Mohácsnál is megmutattuk, neki szemközt az ágyuknak! Lett is következménye.”
 • 22. 1olvasó 2010. május 28. 22:03
  „21. Hát igen, de arra OV képtelen. Sajnos az ígéreteiből sem lesz, de az értelmesebbje ezzel tisztában volt a választások előtt is. A másik legfontosabb dolga, hogy emelje a képviselők fizetését! És lehetne még sorolni!No comment!”
 • 21. janika 2010. május 28. 16:30
  „Szerintem ennél sokkal fontosabb dolgokról kellene dönteni mielőbb!”
 • 20. Jerry 2010. május 28. 15:53
  „elihu drága, elolvastad és értelmezted is az írásomat, vagy csak saját erőből írod a sablon szövegedet? Ne állíts olyant,amit én nem írtam.Egyébként az állampolgársági törvény nem fidesz találmány,már korábban is létezett.A fidesz most csak kiterjesztette a határon túl élő magyarokra,amihez azért sem volt joga,mivel erre volt egy népszavazás,és az ORSZÁG a NEM mellett döntött, így a parlament most szembe ment a választóik akaratával.A másik dolog meg az, hogy aminek lett volna értelme, az állampolgárság megkönnyítése a magyar származásúaknak az bizony elfért volna egy rendeletben.Az orbán kormány korábban is csak ezekkel irányított,mivel a t ház háromhetente ülésezett.Az ov szerint nem kel ellenzék a parlamentbe,és parlament sem kell a kormányzáshoz.A másik dolog az, hogy egy törvényt elő kell készíteni,annak megszavaztatása előtt bizony vizsgálni kell annak hatásait és le kell készíteni végrehajtási utasítását is.Mit ér az a törvény amit nem lehet végrehajtani?Bizony,nem ártana némi államigazgatási ismeretet szerezned hozzászólásaid megírása előtt. Na és nem ártana némi szövegértelezés sem a történelmi tanulmányok mellé.”
 • 19. elihu 2010. május 28. 11:02
  „Meir! .... ezt a baromságot honnan .... szedted? A parlament 97 % -a szavazott igennel. 3 nem, 5 tartózkodott. Hogyan jön össze neked a 69 %, <moderálva>”
 • 18. elihu 2010. május 28. 10:59
  „Jerry!
  1.) Ugye ezt magad sem gondolod komolyan, hogy egy nemzet adjon az állampolgárának egy idegen nemzet állampolgárságát? Kicsit fogalmi dugóba keveredtél. Ami a cikket illeti szerintem abszolut nem magyarázkodó, még a terjedelme miatt sem. Számos kérdéses dolgot megvitat. De ez az én véleményem, te ettől még gondolhatsz mást, de: Ha nemzetek közötti konfliktus követlezményeként így vagy úgy elcsatolnak az adott országtól területeket, akkor ezeken a területeken az új állam gyakorol hatalmat és az állampolgári rendszere kiterjed az itt élőkre is. Ergo állampolgárságot szereznek, mivel azokra a "megszálló" ország által adott jogok és kötelezettségek vonatkoznak. De egyuttal elveszítik az anyaállam által kiszabott jogokat és kötelezettségeket, mivel innentől kezdve az anyaállam illetékességgel már nem rendelkezik. Ez automatizmus. Ezek mellett viszont az anyaállam adhat bizonyos kedvezményeket egykori állampolgárai (ha tudják ezt bizonyítani) számára. Ezek e kedvezmények természetesen az anyaállam illetékességi területén belül vehetők igénybe. Ez a dolog lényege.
  2.) Azzal szemben amit írtál, nem a kettős állampolgárság biztosítja a szabad nyelvhasználatot, az utcanév feliratok nyelvét, stb...
  3.) Az I. vh -val kapocsolatban sincs igazad, mert Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként nem rendelkezett az önálló döntés szabadságával. Ugye magad sem hiszed el hogy itt akár egyetlen magyar is megsiratta az akkori Habsburg trónörököst?
  4.) Nagyon rossz a memóriád (vagy a felfogásod), ha ezekkel összehasonlítandó az mszp kurmányzást hozod ki győztesnek.
  5.)Miniszteri rendelet? Ezzel is alapvető közigazgatási alapismereteid hiányáról adsz csak tanúbizonyságot. Egy miniszteri rendelettel akarod felűlírni az állampolgársági törvényt? Ejnye no. Ezt már nem kommentálom.”
 • 17. Komissar 2010. május 27. 22:51
  „A kettős állampolgárság önmagában semmit sem ér. A területtel már valamit. De ezt most is elfelejti ez a daxli ló. Ja neki a szavazata kell semmi más. Az sem számít neki, hogy a külföldön élő "magyar" továbbra sem akar visszatelepülni, itt adózni, ezáltal a mi gondjainkhoz hozzájárulni, csak haszonélvező akar lenni, mint a füstösek.”
 • 16. meir 2010. május 27. 17:22
  „a cikk szerint a Jobbik 69% tamogatja a Kettoallampolgarsagot!
  Ajjjjjjjjveeeeeeee!!!!!
  Na ez mar valami !!! Eppen csak valamicskevel tobb mint a Fele??? -es a Tobbi 31%-uk?? azert az is egy szep szam!!
  mi van tutyikaim!? megse ollan jo az a jobbik program?? megse lehet megvalositani a nagy almot??
  pl,; Vona elvtars is elsurrant a szavazas elol,........valahogy idozites szeruen kellet Pont Akkor f@sni mennie mi?!??
  ez mar a masodik be nem tartott igerete!!! lesz meg persze tobb is..........!!!!!
  az Allami "Husosfazek"kozelebol valahogy azonnal valtozik a nezopont,es valami eszveszejto gyorsasaggal!!!”
 • 15. Jerry 2010. május 27. 14:14
  „elihu,elolvastam és nem volt túl meggyőző,inkább csak magyarázkodó.A lényeg az, hogy a magyar állampolgárságot nem a magyarok vették el az elcsatolt területek lakóitól,hanem a befogadó országok.Tehát vissza adni is nekik kel.A magyar állam jogszerűen csak annak adhat állampolgárságot,aki belép hazánk területére, itt akar élni,lakni, dolgozni, és adót fizetni, vállalja az állampolgársággal járó kötelezettségeket,és élvezi annak előnyeit.Hazánk területén kívül élőknek magyar kormány nem adhat állampolgárságot vissza, mivel nem is vette el.A magyar állam esetleg arra tud törvényt hozni, hogy aki kéri a magyar állampolgárságot,annak megkönnyíti a hozzájutást,ha igazolja a magyar ősöket.Erre azonban elég lett volna egy miniszteri rendelet is, ugyanis tapasztaltam, hogy egy betelepülő kereskedő kínai előbb megkapta a magyar letelepedési engedélyt, majd az állampolgárságot, mint az Erdélyből áttelepült az építőiparban ácsként dolgozó székely. Az új magyar kormánynak diplomáciai lépésekkel kellett volna elérnie, hogy a szomszédos országok elismerve Trianon igazságtalanságát, adják vissza a területükön élő magyar nemzetiségeknek ha kérik az elvett magyar állampolgárságukat, engedélyezzék a magyar nyelv szabad használatát,és ezzel mélyítsék el az országaink közti baráti,jószomszédi viszonyt.Szlovákia nem lesz kisebb, ha Pozsony utcáin magyarul is lehet beszélni,és az utcanevek magyarul is olvashatók.Magyarországnak tudomásul kell venni végre, hogy 1920-ban rossz oldalon álltunk,és az akkori vezetők rossz döntéseit az egész nemzet szenvedi 90 éve.A baj az, hogy ez idő alatt sem sikerült megtalálni a jó oldalt, és csak tovább halmozzák vezetőink a rossz döntéseket.Pedig végre tudomásul kell venni, hogy Európa közepén nem lehet olyan törvényt megszavazni,amivel magunkra haragíthatjuk a szomszédokat.Ők vannak többen.Tessék már tanulni is a történelemből,nem csak beszélni róla.Azért az is érdekes, hogy a fidesznek ez volt a legfontosabb dolga,minden más ráért.Lehet, hogy mégsem volt olyan rossz az mszp kormányzás? Milyen a fidesz szakértelme,ha az új kormánya legsürgősebb dolga egy olyan törvény meghozása volt, amit rendesen egy miniszteri rendeletben is lehetne szabályozni?”
 • 14. elihu 2010. május 27. 11:55
  „Nincs elég hely ide leírni, inkább mindenki olvassa el, megéri:

  http://www.drgaudi.hu/confessio%20cikk.html

  Magam sem tudnám jobban megfogalmazni.”
 • 13. tosa2 2010. május 27. 08:47
  „11. Már hárman vagyunk ! :) :) :)”
 • 12. tosa2 2010. május 27. 08:45
  „Lehet, hogy ketten vagyunk buggyantak ?
  Bocs a viccért !”
 • 11. 1olvasó 2010. május 27. 08:45
  „Hárman vagyunk! Én sem értem! Talán az egyik ok az lehet, hogy a következő választáson ily módon is be akarja biztosítani magát?! Ezek az ember biztosan rá szavaznának. ( De ha így folytatja OV, akkor 1 hónap múlva a lemondását fogják követelni a "hívői", akik ostoba módon azt hitték Ő a megváltó! Ők még hisznek a mesékben). Azon kívül elképzelésem sincs, hogy ez kinek jó és miért? Teljesen jól reagálta ezt le Ficó.”
 • 10. buggyant 2010. május 27. 08:32
  „tosa2, én sem értem úgyhogy már ketten vagyunk.”
 • 9. tosa2 2010. május 27. 07:50
  „Írja meg már valaki nekem, hogy miért is jó, hogy megadják a kettős állampolgárságot
  nekik. Ne gúnyosan, hanem a teljes valót !. Azért nem értem, mert amióta meghúzták
  a határt, szerintem már sajnos legnagyobb része már nem él azok közül az emberek kőzül. Akkor
  a leszármazottaknak, akik már ott születtek, ott élnek, miért kell megadni.
  Mégegyszer : ne gúnyolódj, ne hülyézz le, ne írd, hogy ha nem érzed fogd be a szád.
  Írd meg, hogy miért is ! Ja és nem elég az, hogy ők magyarnak érzik magukat.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős állampolgárság - Semjén: nincs első-, vagy másodosztályú állampolgár

Semjén Zsolt szerint semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a szerdán elfogadott,… Tovább olvasom