Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Kétszeresére nő a munkaügyi bírság?

Ettől a hónaptól már ellenőrzik, hogy a hazai vállalatok elkészítették-e a kötelezően előírt munkahely-kockázatértékelést. A napokban pedig az a hír is felröppent a médiában, hogy ebben az évben akár duplájára is nőhet a munkaügyi bírság.

illusztráció
Hivatalos értesítést még nem kaptak

Surányiné Patsch Katalin, a megyei munkaügyi felügyelőség igazgatója szintén az újságokból hallott a drasztikus mértékű emelésről. Hivatalosan azonban még nem kaptak semmilyen értesítést arról, hogy kétszeresére nőne a munkaügyi bírság. Ennek összege egyébként jelenleg 50 ezertől 3 millió forintig terjedhet. A megyei felügyelőség tavaly 1522 foglalkoztatónál végzett munkaügyi ellenőrzést, s közülük 1344 esetben találtak szabálytalanságokat. Jellemzően a munkaidő, a pihenőidő, a rendkívüli munka szabályainak megszegéséért és a „feketefoglalkoztatás" visszaszorításáért 279 helyszíni bírságot szabtak ki. Hasonló szabálytalanságokért, amelyek több munkavállalót érintettek, 22 munkaügyi bírságot állapítottak meg. Az így befolyt összeg 38 millió 210 ezer forintra rúgott.

Többször büntettek

Tavaly több célvizsgálatot is folytatott a felügyelőség. Jelentős volt a munkaerő-kölcsönzés szabályainak- és a nemzetközi fuvarozásban részt vevő gépkocsivezetők munka- és pihenőidejének ellenőrzése. Számos szabálytalanságot fedtek fel. Munkavédelmi ellenőrzést összesen 1063 gazdálkodó szervezetnél tartottak, ebből 1305 esetben figyeltek fel szabálytalanságokra. Az ellenőrzések során 148 helyszíni bírságot szabtak ki. Nőtt a kiszabott munkavédelmi bírságok száma. 27 esetben együttesen 10 millió 107 ezer forintot fizettek be az érintettek. A munkavédelmi bírság mértéke 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet. Szankciókra elsősorban a be- és leesésveszély miatt, valamint a védelem nélküli forgó-mozgó alkatrészek veszélyeztetése miatt került sor.
Győr-Moson-Sopron megyében 2002-ben nyolc halálos munkabaleset történt, amelyek közül kettő közúti volt. Az idei kiemelt feladatok egyike a munkáltatói kockázatértékelés meglétének ellenőrzése, amelyekre előre bejelentett időpontokban, és munkabalesetek kivizsgálásakor kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A .org nonprofit fenntartót kap

A .org URL-eket több év után ismét nonprofit vállalkozás kezeli majd, miután e… Tovább olvasom