Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kétszer kétezer – kis siker

A minimálbér jövőre megőrzi reálértékét, a szakmunkás-bérminimum nem, de megmaradt a kötelezettség, továbbra is fizetni kell – összegezte a munkavállalók szempontjából az országos béralku eredményét Hernádvölgyi Andrea, az MSZOSZ alelnöke.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban nemrégiben megegyeztek a felek: a minimálbér a jelenlegi 71.500 forintról 73.500-ra emelkedik jövőre, a szakmunkás-bérminimum 87.500-ról 89.500-ra. A 2000– 2000 forint kevés Hernádvölgyi Andrea szerint, de eredménynek számít, hogy a munkavállalói oldal elérte, megmaradt a képzettséghez kötött garantált bér, a korábbi egyezség szerint ugyanis év végén lejárt volna az erre vonatkozó rendszer. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke azt is megjegyezte: ahhoz, hogy a szakmunkás-bérminimum is megőrizze reálértékét, fizetőképességének erejét 90.800 forintra kellett volna növelni.

Az országos bérajánlás azt javasolja – a korábbiaktól eltérően, amikor két érték közti százalékos béremelést ajánlott –, a fizetések úgy növekedjenek, hogy legalább megőrizzék reálértéküket. Ez az adózás miatt szinte egyénenként eltérő százalékos emelést jelenthet. A számításokhoz segítséget ad az MSZOSZ honlapján (www. mszosz.hu) található táblázat.

– Ezúttal a munkahelyi béralkuknál szinte semmi esélyük se lesz a dolgozóknak a sikerre a bonyolult számítások és a válságra hivatkozás miatt, ha nem képviseli érdekeiket szakértő az egyeztetéseken. A szakszervezet ehhez biztosítja tisztségviselőit – szögezte le az alelnök minap Győrött, de hozzátette: az is gondot jelent, hogy sok helyen a kollektív szerződés alapján jár a dolgozóknak béren kívüli juttatás a mindenkori adómentesen adható mértékben. Azonban jövőre már ezek az adható juttatások sem adómentesek. Hernádvölgyi újabb tömeges elbocsátásokra is számít. Ilyen esetekben a szakszervezet szerepe a jogszabályok ismertetésében van, hogy legalább megkapják a leépítésre kerülők, ami jár nekik. Ezért erősítette e téren hálózatát az MSZOSZ a jogpontokkal.


Megyénkbeli jogpontok

Győr, Csaba utca 16., hétfő, szerda, 15.30–17.30 (Szakszervezetek Háza); Győr, Teleki László utca 53., kedd, 15.30–17.30 (Kisosz); Sopron, Csengery utca 55., kedd, 17–19; Csorna, Arany János utca 13., páros hét csütörtök, 16–18; Mosonmagyaróvár, Szent István király utca 128., hétfő, 16.30–18.30. Érdeklődni a 94/314-491-es számon és a nydregio@jogpont.hu e-mail címen lehet.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működő élelmiszersegély-program

Az EU Élelmiszersegély Program tavaszi és őszi fordulója keretében a Tutti Élelmiszer-ipari Kft.… Tovább olvasom