Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kétszer két sáv Szombathelyig

A jelenlegi elképzelések szerint – annyi változat és változtatás után – 2013-ig megépül a Bécsi úti határkilépőtől Győrig az autóút (erről már korábban beszámoltunk), és a közelmúltban az is eldőlt, hogy az M9-es Pereszteg és Szombathely közötti szakasza kétszer kétsávos kiemelt főút lesz.

Korábban nem szerepelt

Az ország gyorsforgalmi úthálózatának nagytávú – 2034-ig szóló – fejlesztési koncepciójában, szemben a korábbi elképzelésekkel, nem szerepelt az M9-es Pereszteg és Szombathely közötti szakasza. Ez azonban jelentős hátrányt okozna nem csupán a Sopronban és környékén élőknek, de a szombathelyi térségnek is. A közelmúltban a Magyar Közút Kht. győri igazgatóságán erről a kérdésről is tárgyaltak az érdekeltek, Walter Dezső polgármester kezdeményezésére. Németh Béla, a városüzemeltetési iroda munkatársa érdeklődésünkre elmondta, az egyeztetésen megjelentek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a közútkezelő szakemberei, valamint az érintett települések (Szombathely, Bük, Csepreg és Hegyfalu) polgármesterei. A tárgyaláson a soproni polgármester javaslatára elfogadták, hogy az M9-es Pereszteg–Szombathely közötti szakasza mégis megépüljön, igaz, nem autópályaként, hanem kétszer kétsávos kiemelt főútként. Mint ismert, Pereszteg közelében lesz az M9-es és a tervezett M85-ös autóút csomópontja. Rögzítették, hogy a jelenlegi 86. számú főutat M86-os néven autópályává építik át, a már kijelölt nyomvonalon. Ez Csorna térségében kapcsolódik az M85-öshöz.

Új nyomvonalon

A megjelentek fontosnak tartották, hogy a 85. és 86. számú főút között, de új nyomvonalon kerüljön megtervezésre és kiépítésre egy kétszer kétsávos főút, kapcsolódva a Bécs–Sopron–Szombathely tengelyhez, annak érdekében, hogy Bük, Csepreg és Hegyfalu is bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe.

Átdolgozzák a koncepciót

Abban az esetben, ha az érintett szakhatóságok is áldásukat adják a legfrissebb elképzelésekhez, akkor hamarosan átdolgozzák a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési koncepcióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztattuk Cserényiné Nemes Erzsébetet

A külső és belső harmóniájának egységét és az egészséget a szépség egyik fő forrásának tartja… Tovább olvasom