Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kétszer annyi szemetet termelnek a Mosonmagyaróvár környékiek?

A jánossomorjai depóniát felmérő szakértő véleménye szerint az országos átlaghoz képest csaknem kétszer annyi(!) hulladékot termelnek a régióban élők. A szakvélemény szerint legkésőbb kilenc és fél év múlva betelik a 2002 óta működő hulladéklerakó.
A lapunkban az osztrák hulladékimportról megjelent írások nyomán foglalkozott Mosonmagyaróvár képviselő-testülete márciusi ülésén a kérdéssel. Ennek nyomán döntöttek továbbá a depónia tulajdonosai – a mosonmagyaróvári, a jánossomorjai, illetve a csornai önkormányzat – egy munkacsoport létrehozásáról a lerakó üzemeltetésének folyamatos vizsgálatára. A munkacsoportban mindhárom önkormányzat képviselteti magát: Mosonmagyaróvárról dr. Tóásó Gyula, Jánossomorjáról Fazekas Imre, Csornáról pedig Pap Imre. A testület feladata a depónia működésének folyamatos nyomon követése az oda szállított hulladék összetételére, mennyiségére és nem utolsósorban származására vonatkozóan.
A bizottság arról is határozott, hogy megbíznak egy független akkreditált szakértőt a depóniában lerakott hulladék valós mennyiségének és összetételének felmérésére. A vizsgálat elvégzésével megbízott cég a napokban küldte el az eredményekről készült jelentést a munkacsoportnak.
Tóásó Gyula a Kisalföldnek elmondta: a szakértői vélemény szerint, tekintettel arra, hogy 112 ezer lakos kommunális hulladékát helyezik el a lerakón, az erre megadott 49.843 tonna anyag nagyon soknak tűnik.
Lakosonként általában 180–260 kilogramm hulladékkal számolnak átlagosan évente. Ezt az adatot más depónián mérések is igazolják. Ezzel szemben a jánossomorjai lerakóban mértek szerint minden lakosra 445 kilogramm termelt szemét jut évente.
A vizsgálat megállapította továbbá, hogy az összesen mintegy 700 ezer köbméter térfogatú depóniában jelenleg alig több mint 489 ezer köbméter a rendelkezésre álló térfogat. Az évi 68 ezer tonnányi beszállított anyagmennyiséggel számolva a szakértő különböző tömörítési hatékonyság mellett 7,1 és 9,4 év közti időtartamra becsüli a depónia élettartamát.
A bizottság az elkészült vizsgálati anyagot elküldi a Rekultív Kft.-nek és választ várnak a felvetésekre. A munkacsoport szerint, amennyiben a szakértői véleményben foglaltak igazolódnak, úgy az önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk a társasággal kötött szerződéseket. Fazekas Imre a bizottsági ülésen felvetette az azonnali szerződésbontás lehetőségét is a Rekultív Kft.-vel.
A Kisalföld érdeklődésére Hancz Attila, a Rekultív Kft. mosonmagyaróvári cégvezetője elmondta: csak egy napja kapták kézhez a szakértői jelentést, így még nem ismerik annak részleteit. A cég a szakvélemény áttanulmányozását követően reagál az abban foglalt megállapításokra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás

Csaknem 6 ezer vállalkozás, civil szervezet 7723 álláskeresőt vett fel az első félévben az egyéves… Tovább olvasom