Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kétszázezren vesznek részt a téli közmunkaprogramban

Minden eddiginél többen, összesen kétszázezren vesznek részt közfoglalkoztatási programban az idén a november elsejétől április végéig tartó téli időszakban - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Czomba Sándor megerősítette, hogy a résztvevők közül 100 ezren dolgoznak majd, további 100 ezren pedig olyan képzést kapnak a közfoglalkoztatás keretében, amellyel a nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedési esélyeik növekedhetnek. Hangsúlyozta: egy időben ennyien még nem vettek részt Magyarországon a programban, ami óriási lehetőség és felelősség is egyben. A legnagyobb munkáltatók az önkormányzatok lesznek - tette hozzá. A téli közmunkaprogram bér és járulékterhei 2013-ban nagyjából 20 milliárd forintot tesznek ki, ez még az idei költségvetést terheli.

A foglalkoztatásért felelős államtitkár elmondta: a 100 ezer ember képzése december elsejétől jövő március 31-ig tart, a képzési költségeket - amely 24 milliárd forintot tesz ki - a kormány európai uniós forrásból finanszírozza. A képzések ingyenesek, ennek az idejére a nyolc órás közfoglalkoztatási bért kapják meg a résztvevők, ami jelenleg bruttó 75 500 forint, nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárul. A jelenleg a közfoglalkoztatási programban részt vevők szerződése pedig automatikusan meghosszabbodik április 30-ig - mondta.

Közlése szerint mintegy 48 ezren alapkompetencia képzésben vesznek majd részt, 4 ezer embernek pedig a 7. és a 8. osztály elvégzéséhez indítanak felzárkóztató képzést, így az 52 ezer embert érintő programokat a Türr István Képző és Kutató Központ valósítja meg az önkormányzatok és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) segítségével. Államilag elismert képzést 20 ezren kapnak majd, míg 29 ezren betanító jellegű képzésben vehetnek részt. Ez utóbbira példaként említette a térkőburkoló, a betonelem-gyártó, vagy a mezőgazdasági gépkezelő szakmákat.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a képzések célja, hogy a résztvevőknek lehetőséget adjanak a felzárkózásra és értékteremtő munkát végezzenek. Jelenleg mintegy 25 ezer fő vesz részt kistérségi start mintaprogramokban a mezőgazdaságban, az ő képzésük folytatódni fog. Ismertetése szerint a téli átmeneti közfoglalkoztatást a BM a hosszabb ideig tartó önkormányzati programok mellett az országos közfoglalkoztatásban és az év folyamán beérkezett igények alapján indított programokban tervezte, egyebek között mezőgazdasági, szakipari, vagy az állami vagyon megóvásához, karbantartásához kapcsolódó feladatokat emelte ki.

Czomba Sándor tájékoztatása szerint az október 20-i zárónapon közel 150 ezer fő dolgozott közfoglalkoztatásban, ez 6000-rel kevesebb, mint egy hónapja. A tárca összesítése szerint 2013-ban 298 ezer 753-an vettek részt közfoglalkoztatásban, így a kormány az idei évre vállalt 300 ezer fős létszámot teljesíteni fogja. A közfoglalkoztatásban részt vevők havi átlagos létszáma 114 500 fő az NGM legfrissebb adatai szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: nem volt szervezett a skandálás Mesterházy beszéde alatt

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azt mondta, nem a DK szervezte az MSZP-elnök október 23-i beszéde alatti skandálást. Tovább olvasom