Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Kétszázezerrel kevesebb gazdálkodó

Medgyasszay László meghívására Csornán találkoztak a környék gazdái, hogy tájékozódhassanak az elérhető uniós támogatásokról.
„ Van némi fény az alagút végén" – ezzel a mondattal nyitotta meg Medgyasszay László országgyűlési képviselő a minapi csornai agrárfórumot. A találkozó célja az volt, hogy a jelenlévőkkel megismertessék az Európai Unió által adható mezőgazdasági támogatásokat, forrásokat.

Dr. Ángyán József, a gödöllői egyetem professzora szerint tudatosan zárják el az információkat a gazdák elől. A szakember elmondta: a magyar gazdálkodói réteg három év alatt több mint kétszázezerrel csökkent és további leépülés várható. Ezt a tendenciát látszik erősíteni az a politikai szándék, is, amely a dél-amerikai típusú nagybirtokrendszert támogatja. Ángyán szerint erre több jel is utal: nemcsak az uniós szakmai tárgyalások, de a kevés hazai támogatás elosztásának módja is.
„ A birtokrendezést a helyi közösségeknek kellene megoldaniuk, mert a Nemzeti Földalap intézkedései néha lobbiérdekek mentén születnek."
Dr. Ángyán arra buzdított, hogy a gazdák ne adják el földjeiket, hanem alakítsanak termelői csoportokat, ahol a nonprofit felépítés révén az egyéni gazdálkodók érdekei jobban érvényesülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a munkanélküli, de kevesen is dolgoznak

Igaz, hogy viszonylag kevés a munkanélküli Magyarországon, de a lakosság arányához mérten kevesebben… Tovább olvasom