Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kétszázezer hektár őszi vetés menthetetlen

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt, ez már most látszik - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Harkányban, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség konferenciáján.
Az agrárkormányzat irányai a magyar EU elnökség idején címmel tartott előadásában az államtitkár ismertette: a hét eleji adatok szerint a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 307 ezer hektár van jelenleg belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig rendkívül átnedvesedett. Megjegyezte: a hosszú távú előrejelzések szerint a március is az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány már elfogadta, és várhatóan már januártól kínálják a pénzintézetek azt a vis maior forgóeszközhitelt, amely 6 milliárd forint keretű kedvezményes hitelkonstrukció, s az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozásoknak dolgoztak ki. Elmondta: ha igény lesz rá, a forrás növelhető.

"Napirenden van egy teljesen új kárenyhítési törvény megalkotása, amit várhatóan ősszel fog tárgyalni a parlament és 2012-től működhet. A jelenlegi rendszerben ugyanis képtelenség kezelni a hatalmas kármennyiséget" - mondta Czerván György, hozzátéve, hogy jelenleg a kárenyhítési alapban 4,2 milliárd forint van, amelynek feltöltésére "megvan a politikai akarat".

Kiemelte: szeretnék működőképessé tenni az agrárium forgóeszköz-beszerzését segítő hitelprogramot, amelynek 15 milliárdos forrásából még több mint 11,5 milliárd forint felhasználatlan. A tervek szerint kamattámogatással tennék vonzóbbá ezt a konstrukciót.

Czerván György megjegyezte, hogy a tervek szerint már március végén-április elején elindítanák kifejezetten a gazdálkodók részére az Agrár Széchenyi Kártya Programot, ami folyószámla- és forgóeszköz hitellel segítené a vállalkozásokat. Hozzátette, hogy a tejtermelők támogatási szerkezetét is átalakítják, ennek lényege, hogy nem literre, hanem az állatokra alapul majd. A e célra fordítható mintegy 15 milliárd forint uniós támogatáshoz 5 év alatt a kormány maximum háromszor 9 milliárd forintot társít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a részeg sofőrt, aki el akart gázolni egy rendőrt

Hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés büntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen azt a kadarkúti férfit, aki egy hónappal ezelőtt, ittas állapotban, el akart gázolni egy rendőrt. Tovább olvasom