Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kétmillió rászoruló kap energiaár-támogatást

Mégis a gázzal fűtő családok kapnak több állami energiaár-támogatást, mint a távhőfogyasztók. A százmilliárdos kompenzációs kasszából akár tízmilliárdok is megmaradhatnak az enyhe tél miatt.
Nagy arányban igényelték az érintettek a szociális gáz- és távhőár-támogatást - derül ki a szociális minisztériumtól kapott végleges adatokból. A leginkább rászorulók közül - ahol a család egy főre eső jövedelme nem éri el az 54 ezer forintot - 691 ezren kapnak gáz-, 126 ezren pedig távhőár-támogatást. A tárca a rendszer tavalyi bejelentésekor ebben a körben 720, illetve 180 ezerre becsülte az érintettek számát.

Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű gázfogyasztók 96 százaléka kért és kap támogatást, míg a távhőnél ez az arány 70 százalék. Ebben a kategóriában a támogatás gigajoule-onként (GJ) 1180, a távhő esetében. Várhatóan 2 millió rászoruló kap kompenzációt. Csaknem százezer kérvény még elbírálásra vár.

A nagyon enyhe tél miatt az állam energiakompenzációs alapjában akár több tízmilliárd is megmaradhatott a tervezetthez képest. Az első két hónapban ugyanis 20 százalékkal kisebb volt a gázfogyasztás a tavalyihoz képest.

Egy január-februári, illetve decemberi kifizetési csúccsal kalkulálva, a megtakarítás mintegy 20 milliárd forintra jön ki. Ez is jelzi, hogy kegyes volt az időjárás hozzánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom