Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kétmilliárdot ''talált'' az adóhivatal

A nyugat-dunántúli régióban 1050 vagyonosodási vizsgálatot végez el idén az APEH. Eddig csaknem kétmilliárd forintot talált, ami hiányzott a befizetésekből...

Országosan tízezer vagyonosodási vizsgálat elvégzését írja elő idénre – fokozott kormányzati elvárásként – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Ebből a nyugat-dunántúli regionális igazgatósághoz, ahogy a minapi sajtótájékoztatón elhangzott, 1050 vizsgálat tartozik, amiből eddig 891 már tart, 378 pedig már be is fejeződött. Így hát nem csupán a célokról, hanem tapasztalatokról is beszélhetett Tóth Miklós ellenőrzési szakigazgató.

Mi az ok, ami úgymond lázba hozza az adóhatóságot? Az, ha van vagyon, az honnan van, és miért nem fizetnek utána adót. A mostani vizsgálatok során eddig 1,9 milliárd forint adókülönbözetet jegyzőkönyveztek. Az adóhatóságnak nagy információhalmaza van például az ingatlan-, a gépjárműhatóságok, a lakásépítők, a fogyasztóvédelem, a vám- és pénzügyőrség, a bűnüldöző hatóságok jóvoltából. Vannak aztán a feltűnően vagyonosodó embereknek haragosai, irigyei, mert, mint az igazgató fogalmazott, néha nagyon „sárgák" vagyunk.

Nincs ezekben az ellenőrzésekben semmi molesztáló vagy mindenáron büntető szándék, mondta Tóth Miklós: az ellentmondások feltárása a cél.

Hol, milyen körben fordul elő jellemzően a vagyon eltitkolása az adóhatóság elől? Például gyanús, ha cégeikbe nagy összegeket invesztálnak magánszemélyek, ugyanakkor ezek a cégek a bevallások szerint évek óta veszteségesen működnek.

A vállalkozások 60 százaléka rendre veszteséget jelent, s ez egészen biztosan nem valós. Nehezen hihető, hogy valaki mondjuk egy öt évig folyamatosan veszteséget produkáló céget még működtet, sőt, befektet. Az ingatlan-adásvételek környékén is lehet mit vizsgálódni. Ha a pénzmozgás itt egyik helyen jelentkezik, meg kell jelennie a másik oldalon is. Hasonló a helyzet a gépjárművek adásvételénél.

Feltűnőek továbbá bizonyos életbiztosítások. Vajon miből köttetnek 52, 70, 150 millió forintért? (A zalaegerszegi igazgató ezt a győri sajtótájékoztatón „ide egészen közeli" példaként említette.)

Külön érdekes az is, milyen a vizsgált személyek reakciója, amikor az ellenőrök rákérdeznek vagyonukra. Ötletek vannak bőven. Annál is inkább, mert az adótanácsadók nyíltan hirdetik: ha valakinél megjelenik az APEH-ellenőr, jobb, ha tanácsadó vagy ügyvéd nélkül egy szót se szólnak, mert amit mondanak, felhasználható ellenük. A magyarázkodási kísérletek palettája igencsak széles. Van, aki szerencsejátékon nyert (informatikus lévén az interneten) nagy összeget. Más 30 millió forintot csak kölcsönbe kapott, később újabb 30 milliót szintén kölcsönbe úgy, hogy az előzőt még vissza se fizette.

Akad, aki az öt évnél régebben örökölt pénzt eddig hűtőszekrényben(!) tartotta. Másoknál a felfedezett adózatlan vagyon egy élet munkájának összekuporgatott gyümölcse, otthon készpénzben tárolva.

A vagyoni vizsgálatok rendkívül időigényesek, a bizonyítási eljárás összetett és bonyolult, amit fokoz a vizsgálat alá vontak taktikus időhúzása. Néha előfordul, hogy az adózó eltűnik szem elől, elköltözik, a címére érkezett küldeményeket tudatosan nem veszi át. De hát, ahogy mondani szokták, ami késik, nem múlik.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a rendészeti miniszter is

A rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti… Tovább olvasom