Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Kétmilliárdos gyorssegélyt kap az Országos Mentőszolgálat

Az 1,5 milliárd forint adósságot felhalmozó Oszágos Mentőszolgálat (OMSZ) 2 milliárd forintot kap a kormánytól, amelyet az egészségügyi kasszából utalnak át - mondta Schvarcz Tibor, az Egészségügyi Bizottság szocialista alelnöke a testület szerdai ülésén. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke, úgy nyilatkozott: váratlanul érte a kormányoldal bejelentése, örül neki, de szeretné írásban látni az ígéretet.
Mikola István még a bizottsági ülés előtt jelezte: javasolni fogja, hogy vegyék napirendre a mentőszolgálatnál kialakult helyzet megtárgyalását, mert a szolgálatnál pénteken az egészségügyi miniszter létszámstoppot rendelt el és befagyasztotta a kifizetéseket. A szerdai ülés elején azonban a testület szocialista elnöke, Kökény Mihály maga kezdeményezte, hogy jövő héten soron kívül tűzzék napirendre a kérdést, mivel addigra fel tud készülni a témából az egészségügyi tárca és az OMSZ vezetői is, akiket meg is hívnak a tanácskozásra. A kormány 2 milliárdos konszolidációs támogatásának bejelentése után a fideszes képviselők is megszavazták, hogy ne szerdán, hanem a jövő héten tárgyalják a mentősök ügyét.

Háromezren keresték meg a február óta működő, a betegek jogait védő Egészségbiztosítási Felügyeletet, ebből egyharmad volt konkrét panasz - mondta a bizottsági ülésen a felügyelet elnöke. Kovácsy Zsombor beszámolt a testületnek arról is, hogy a panaszok több mint 20 százaléka a vizitdíjjal volt kapcsolatos. Azt is bejelentette, hogy a kórházak várólistáin kívül még az idén a felügyelet létrehoz egy központi nyilvántartást is, amelynek alapján a járulékfizetők tájékozódhatnak egyes kórházakban pontosan mennyi időt kell várni egy-egy műtéti beavatkozásra. A felügyelet elnöke elmondta: jól tudnak együttműködni a kórházakkal, például volt olyan intézmény, amely már a hatósági vizsgálat hírére módosította azt a belső szabályzatát, amelyre panasz érkezett. Még mindig sok biztosított nem tudja, hogy panaszával a felügyelethez fordulhat, de az EBF-nek arra már nincs pénze, hogy önmagát reklámozza - válaszolta az egyik bizottsági tag kérdésére.

Nincs kompromisszum a Fölművlésügyi és Vízügyi Minisztérium (FVM) valamint az egészségügyi tárca között arról, hogy pontosan hogyan szabályozzák az élelmiszerbiztoság ellenőrzését - mondta az ülésen Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Bár a két tárca számos kérdésben meg tudott állapodni, még jelenleg sem tisztázott sok esetben, hogy ki a kompetens eljárni, kié a felelősség. Mikola István a kérdés súlyosságát alátámasztva felsorolt néhány közelmúltbeli élelmiszerbotrányt, így például a szennyezett guargumi ügyet. A fideszes politikus szerint az élelmiszerbiztonság felügyeletét ezért hiba volt kivenni a az egészségügyi tárca fennhatósága alól és átadni az FVM-nek.

A nagyarányú koraszületések miatt a Fidesz javasolta, fogadja el a bizottság azt az országgyűlési határozat tervezetet, amely arról szól, hogy készüljön egy akcióterv, amely a koraszületések csökkentését célozza. Vojnik Mária szocialista képviselő elmondta: több mint 100 érintett szervezet 2005-ben már kidolgozott egy ilyen programot, amelyet a kormány el is fogadott. A bizottság szocialista többsége ezért nem támogatta a Fidesz javaslatát, ahogy azt az ellenzéki előterjesztést sem, amely azt szerette volna elérni: az egészségtelen, hízlaló termékekre, így például a csokoládékra írják rá: túlsúlyt okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom