Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kétmilliárdon felüli veszteség

A Rába-csoport konszolidált vesztesége az év első negyedévében elkönyvelt 2,61 milliárd forint pénzügyi veszteség miatt elérte a 2,18 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 363 millió forint adózott nyereséggel.

A BÉT honlapján kedden közzétett, nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerint készült nem auditált konszolidált jelentés 42,6 százalékos éves csökkenésről, 9,67 milliárd forint bevételről adott számot. A 3,34 milliárd forintot kitevő belföldi értékesítés és a 6,33 milliárd forint export hasonló arányban, 43 százalékkal esett vissza.

Az első negyedévben a vevőkkel egyeztetett időszakokban mind a három üzletágban – a futómű, az alkatrész és a járműgyártás – részben szünetelt a termelés. A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 4,9 százalékkal 1,29 milliárd forintra csökkent. Az árbevétel és a közvetlen költségek különbözete, a bruttó fedezet 32,6 százalékkal 2,25 milliárd forintra esett vissza. A közvetett költségekben a társaság 860 millió forintot takarított meg a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően. Az üzemi szintű nyereség így mindössze 10,8 százalékkal csökkent, és 537 millió forintot tett ki.

A válságra utalva a Rába vezérigazgatója, Pintér István kiemeli: „A Rába a drasztikusan megváltozott külső körülmények között is stabilan megőrizte működési profitábilitását, ami lehetőséget teremt arra, hogy az iparági környezet normalizálódásával növelni tudjuk piaci részesedésünket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanadó: fizetünk, de mennyit? Kiderítettük a számokat

Éves szinten kétmillió forint felett 0,25 százalék, 10 és 30 millió forint között 0,35 százalék, 30… Tovább olvasom