Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kétkörös rendszer Kapuváron?

A kapuvári távhő ügyében még az utolsó pillanatban is nagy a bizonytalanság. A nemrég kinevezett szolgáltató nem kapta meg az intézmények egy részét. Ezeket egy másik cég fogja fűteni. A városháza egy rendszert akar – de az is lehet, hogy mégsem.
Napjainkra kiderült, nagy naivitás kellett ahhoz, hogy a kapuvári távfűtés ügyét az újonnan kinevezett szolgáltató megjelenésével lezártnak és hosszú távra megoldottnak lehessen tekinteni. A város képviselő-testülete a minap zárt ülésen tárgyalta a kérdést.
Ahogy Hámori György képviselő elmondta: az önkormányzat szándéka szerint a város távhőszolgáltatását mindenképpen egy kézben szeretnék látni és ez a nemrég lezajlott pályázat győztese, a Greenergy Kft. lenne.

Év eleje óta másik szolgáltató

Az ügy azonban itt vesz érdekes fordulatot. A szeptember végén lejáró szerződés után a Greenergy venné át a fűtést Kapuváron, kivéve néhány nagyobb intézményt, így a kórházat, a gimnáziumot és például a művelődési központot, de a körön van néhány lakás is. Ezek fűtését többször tárgyalták a városatyák. Felmerült az intézmények egyedi fűtésre való átállítása is, mivel az intézményvezetők többször panaszkodtak a – néhol csillagászati méretű – fűtésdíjakra. Információink szerint azonban ezt a kört már az év elején a jelenlegi szolgáltató (Ras-Hő Kft.) szerződésben biztosította a Kékbolygó Bioenergia Kft.-nek, amely cég úgynevezett pellettel fűtené az e körre felfűzött intézményeket és lakásokat. Ez az alternatív energiaforrás biztosítaná a gáztól való függetlenséget. A cég vezetője szerint a pellet előállítására egy üzemet építenének Kapuváron, melynek helye és az építési engedélye is rendelkezésükre áll. Ez a beruházás még munkahelyet is biztosítana a városban. A névtelenséget kérő cégvezető elárulta: kapuvári terveiket már az év eleje óta készítik elő, akkor kaptak határozott ajánlatot a Ras-Hő Kft.-től a rendszer eladására. Az elmúlt pénteken pedig megállapodtak a város önkormányzatának képviselőivel is a szolgáltatás további biztosításáról. (Mivel a távfűtés árait az önkormányzat állapítja meg, minden ilyen jellegű elhatározás testület i döntést igényel – a szerk.)

Aláírás előtt a szerződés

– Rövid időn belül aláírjuk azt a szolgáltatási szerződést, melyet a kapuvári lakossági távhő üzemeltetésére kiírt pályázaton elnyertünk – mondta Tóth Zoltán, a Greenergy Kft. vezérigazgatója. Cégük ezenkívül a helyi húsgyár energiaellátását is biztosítja egy, az üzem területére később telepítendő erőmű működtetésével. A vezérigazgató szándékai szerint az előbb említett intézmények (kórház, gimnázium) és lakások fűtésének biztosítása is terveik közt szerepel. – Ez az a kör, melynek üzemeltetésére jelenleg cégünknek a legkevesebb rálátása van – jelentette ki a vezérigazgató. Azonban hozzátette: az intézmények fűtésének elindítására kedvező ajánlatot tettek az önkormányzatnak: akár a szezon elején, ideiglenesen telepítendő egyedi kazánok formájában és engedményes fűtésdíjakban is. Ugyanezen ajánlatot megtették a Széchenyi-iskola és a Berg-szakiskola vezetésének. Hozzátette, bár szándékaik szerint megvennék a kórház és gimnázium fűtéskörét, a Ras-Hő Kft.-vel nem tudtak az üzletről érdemben tárgyalni, csak később kaptak értesítést arról, hogy a rendszerre már talált vevőt a jelenlegi szolgáltató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom