Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kéthetente szavazna a parlament

Új munkarend kialakítására, kéthetenkénti szavazásra tett javaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülésén.
Új munkarend kialakítására, kéthetes ülésezésre tett javaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülésén - tájékoztatta az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.

Az új munkarendben - amelynek kialakítására a házszabály lehetőséget ad - az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét - ismertette Szilágyi Zoltán, hozzátéve: az előterjesztésről nem született konszenzus, így arról hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szavaznak.

Az első hétfőn a napirend előtti felszólalásokat követően a vita nélküli határozathozatalokra - a napirend elfogadására - és 120 percen át interpellációkra kerülne sor, majd az azonnali kérdések elhangzása után esetlegesen további határozathozatalokat és vitákat tartanának. Kedden is lehetnének szavazások, valamint viták, emellett szerdán és csütörtökön is vitákat folytatna le a Ház.

A házelnöki javaslat értelmében a következő héten mindössze hétfőn lenne plenáris ülés, amelyen szavazások nem lennének, így határozatképesség biztosítására nem lenne szükség. Ekkor csak napirenden kívüli felszólalások, valamint azonnali kérdések és kérdések hangozhatnának el. Ezen a héten folyna a bizottsági munka.

Kövér László javaslata értelmében nem csökkenne a tárgyalt előterjesztések száma, sem a vitákra vagy a kormány ellenőrzésére szolgáló eszközök gyakorlására biztosított idő - közölte Szilágyi Zoltán. Az előterjesztés szerint a törvényalkotási bizottság is megfontoltabb eljárásban dönthetne, mivel valamennyi javaslat megvitatására két hét állna rendelkezésre, emellett a törvényjavaslatok elfogadása általános eljárásban a jelenlegi négy helyett öt hetet venne igénybe.

Kövér László a napirenden kívüli felszólalás jogát "a legteljesebb mértékben és méltányos feltételekkel" biztosítaná, ennek érdekében módosítaná a házszabályt, annak elfogadásáig pedig az attól való eltérésre tesz javaslatot a tavaszi ülésszak egészére - tartalmazza az előterjesztés.

Az első Orbán-kormány időszakában, az 1999-es tavaszi ülésszaktól kezdve Áder János (Fidesz) akkori házelnök javaslatára háromhetenként tartott ötnapos plenáris ülést a parlament. A plenáris tanácskozást megelőző héten a bizottságok üléseztek, míg a következőn a képviselők megbízatásukkal összefüggő egyéb feladataikat látták el. A 2002-es kormányváltás után Szili Katalin szocialista házelnök javaslatára állt vissza a hetenkénti ülésezés, a korábban szokásos hétfői és keddi napokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az első feljelentés a Simicska-Orbán-háborúban

Befolyással való üzérkedés és hasonló korrupciós tényállások miatt tesz feljelentést az Együtt a… Tovább olvasom