Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Két újabb árvízvédelmi beruházást támogat a kormány

Újabb két, összesen 18,5 milliárd forint értékű tiszai árvízvédelmi nagyprojekt támogatásáról döntött a kormány.

Szabó Imre kifejtette: a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének részeként javítják a Tisza medrének vízszállító képességét Szolnok és Kisköre között, illetve megerősítik a beregi árvízvédelmi töltéseket Vásárosnamény és Lónya között.

A folyó mintegy 62 kilométeres szakaszát érintő mederfejlesztés 11,8 milliárd forintból valósul meg, a vízszállító képesség növelése érdekében több helyen kiszélesítik a hullámteret, és áthelyeznek 10 kilométer árvízvédelmi fővédvonalat is. A 8 ezer hektárnyi hullámteret érintő beavatkozással jelentős 20-40 centiméteres vízszintcsökkentést érhető el árvizek esetén - mutatott rá a zöldtárca vezetője. Hozzátette: a beruházás 49 település közigazgatási területét érinti, a kivitelezés pedig - Brüsszel döntésétől függően - várhatóan jövőre kezdődik, és 2012 végén fejeződik be.

A beregi árvízvédelmi töltések 28 kilométeren át történő magasítása és szélesítése 6,8 milliárd forintot vesz igénybe. A beruházás 7 település területét érinti közvetlenül, de további 12 magyar és 9 ukrán település árvízi biztonságát garantálja. A fejlesztés csak Magyarországon 378 négyzetkilométeren közel 14 ezer ember árvízi biztonságát javítja. A fejlesztések 2012 végére fejeződnek be - ismertette a másik projektet Szabó Imre. A miniszter emlékeztetett: a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének célja a töltések és zsilipek felújítása, a nagyvízi meder vízszállító képességének javítását, valamint tározók építése a Tisza mentén.

A 2013-ig tervezett összesen 6 tározóból a Cigánd-Tiszakarádi, illetve a Tiszaroffi árapasztó készült el, míg a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági tározó építése már megkezdődött. A 6 tározóval és a legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal 50-60 centiméterrel csökkenthető a vízszint a folyó teljes hosszán. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007-2013 között mintegy 110 milliárd forint áll rendelkezésre a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére.

Magyarország eddig összesen 16, összesen 192 milliárd forint értékű nagy környezetvédelmi projektet nyújtott be Brüsszelbe, amelyek közül eddig nyolcat hagyott jóvá az Európai Bizottság - emelte ki Szabó Imre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges tárlatvezetések a Nemzeti Galériában

Még az év végéig látható a Magyar Nemzeti Galériában Szinyei és Munkácsy egy-egy Amerikában őrzött… Tovább olvasom