Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Két sportiskola lesz Győrött

A következő tanévtől sportiskolai képzés indul a győri Móra-iskolában, illetve a Bercsényi-középiskolában egyaránt. Kevés ilyen intézmény van az országban. Elsődleges szempont a gyerekek érdeke.

Sulisport

A következő tanévtől sportiskolai képzésnek adhat otthont két győri intézmény is. A győri Móra-iskola, illetve a Bercsényi-középiskola egyaránt sikeres pályázat útján jutott ahhoz a lehetőséghez, hogy jövőre kiemelt figyelmet fordíthasson a tanulók sportolására.
Zuber Titusz, a Móra-iskola igazgatóhelyettese és testnevelő tanára: „A pályázati pénzből már egymillió forintot elkölthettünk sportszerekre, amely elősegíti a rendszer működtetését. A sportiskolai képzéshez komoly egyesületi háttér is szükséges. Az első osztályos általános iskolások és a gimnázium első évfolyamos tanulói vesznek részt a képzésben. Egy-egy ilyen osztály indul, a tervek szerint huszonnégyes, illetve harmincnégyes létszámmal. Több sportág, így például a kosárlabda, az úszás, a torna, a kézilabda, a labdarúgás és az aerobik is előtérbe kerül.”
Farkas János, az iskola testnevelő tanára, úszóedző: „Mint ismeretes, az állam a rendszerváltás után folyamatosan csökkentve támogatási rendszerét, kivonult a sport utánpótlás-nevelési programjából. Sportszerető városok vezetői megpróbálták valamilyen szinten pótolni a hiányosságokat, ez azonban a legnagyobb jóindulat mellett sem elegendő. Korábban megyénként volt három-öt jól működő sportiskola, ma már ez a szám országos viszonylatban értendő.”
Farkas János szerint ezért lépett a Nemzeti Sporthivatal a Nemzeti Utánpótlás Nevelési Intézettel karöltve, és pályázatot írt ki testnevelés tagozatos, sportiskolai rendszerű módszertani központok megalakítására. A képzés az utánpótlás-nevelés kulcsa lehet.
„ Már korábban bizonyítást nyert: ez a képzési rendszer a garancia arra, hogy folyamatosan biztosított legyen egy-egy sportág utánpótlása. Átjárhatóságot biztosítunk a sportágak között, elsődleges szempont a gyerekek érdeke. Az iskola az egyesületekkel együtt dolgozva próbálja megtalálni azt a sportágat, melyben képességei alapján a legjobb teljesítményt nyújthatja a tanuló. Az iskola biztosítja az alapképzést, az egyesületeknek pedig a speciális képzést kell magukra vállalni. Úgy gondolom, ez teljesen normális koncepció. A tehetséggondozás, a személyre szabott munka kialakítása nagyon fontos feladat.”
Az iskola tervet készített és felkészül a jövő évi feladatok megoldására. Folyamatosan foglalkoznak a Szivárvány Óvoda nagycsoportosaival, lehetőségeik szerint biztosítják számukra a létesítmények használatát.
„ A gimnáziumi osztály beindításánál elsősorban a most nyolcadikos, testnevelés tagozatos tanulóinkra támaszkodunk, de más iskolákból is várunk diákokat. Módszertani feladatainkat tanácsadással, a környező kistelepülések kis létszámú iskoláiban bemutatóórákkal, folyamatos mérésekkel, értékelésekkel és azok nyilvánosságra hozatalával valósítjuk meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarásból jelest érdemel az MTE

Tovább olvasom