Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Két megyei iskolában biztosan lesz szünet

Győr-Moson-Sopron - Két középiskola működik a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában, mindkettőben háromnapos tanítási szünetet rendeltek el hétfőtől az iskolavezetők.


PÉNTEK

Wellner Andrea, a fertődi Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ igazgatója elmondta: naponta legalább 800 köbméter gázt használnak el az Esterházy-kastély egyik szárnyában lévő iskola, továbbá a kollégium és a tangazdaság fűtésére. Takarékossági megfontolásokból döntöttek a rendkívüli tanítási szünetről. A gázcsapokat péntek délelőtt 10 órakor lezárták, hiszen az addig előállított hő melegen tartotta a tantermeket a tanítás befejezéséig. Délután a kollégisták hazautaztak.

Az intézményt a tervek szerint jövő szerda délután kezdik felfűteni, hogy csütörtökön meleg legyen, mire kezdődik a tanítás. A fertődi intézményben az országban egyedülálló magyar-osztrák vállalkozói ügyintéző képzés, továbbá környezetvédelmi technikusképzés és kertészeti képzés folyik az általános gimnáziumi oktatás mellett. Az iskolának 340 diákjai van.

A csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép-, és Felsőfokú Szakképző Iskolában is háromnapos szünet lesz hétfőtől - közölte Lacza János igazgató. Az intézmény öt épületben működik, továbbá gázzal fűtik a kollégiumot és a sajtgyártó tanüzemet is, így napi fogyasztásuk tetemes. A szünettel jelentős mennyiségű gázt tudnak megtakarítani. Az iskolának közel 170 diákja van, köztük ötvenen kollégisták. (Forrás: MTI)


CSÜTÖRTÖK

Hétfőtől három napig tanítási szünet lesz két, a megyei önkormányzat által fentartott középiskolában: Csermajorban az Újhelyiben, valamint Fertődön a Porpáczyban. Csütörtök délelőtt feloldották a II-es kategóriájú gázfogyasztási korlátozást, délután megrekedtek az orosz-ukrán tárgyalások, hazánk pedig gázt ad el a vacogó Szerbiának.

"Nem rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet az önkormányzatok a jelenlegi helyzetben" - jelentette ki a Kormányszóvivői Iroda.

Szerintük ugyanis a közoktatásról szóló törvény ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.


 GÁZVITA: Várhatóan több gáz fogy pénteken, mint csütörtökön

61,5 millió köbméter gáz fogyott csütörtökön Magyarországon - tájékoztatta pénteken reggel közleményében a Független Hírügynökséget a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. A pénteki felhasználás ennél várhatóan 3-5 millió köbméterrel lesz több. Ukrajnából továbbra sem érkezik fűtőanyag, Ausztria felől 4 millió köbméter gáz jött. Szerbia felé 2 millió köbmétert szállított ki az FGSZ - áll a közleményben.
Állítólag a szünet nem megoldás

A gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban ez fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket.

A rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó kezdeményezés ellentétes azzal az eredményes kormányzati törekvéssel, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása.


Csak a diri és a főjegyző rendelheti el

A közoktatásról szóló törvény (Kt.) 54. § (1) bekezdése alapján rendkívüli szünetet a nevelési-oktatási intézmény vezetője rendelhet el, de csak abban az esetben, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás, vagy más elháríthatatlan ok miatt az intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna - magyarázza a törvényt a Kormányszóvivői Iroda.

Az intézkedéshez be kell szerezni a fenntartó egyetértését, illetve, ha ez nem lehetséges, a fenntartót haladéktalanul értesíteni kell.

Az előző pontban felsorolt okból rendkívüli szünetet rendelhet el a főjegyző, amennyiben a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.

A főjegyző a döntéséhez - kivéve, ha a késlekedés jelentős veszéllyel vagy helyrehozhatatlan kárral járna - köteles beszerezni az érdekelt önkormányzatok jegyzőinek véleményét.


Még egy kis törvényi háttér

Ha a vélemény beszerzésére nem volt lehetőség, a főjegyző az intézkedéséről azonnal értesíti az érdekelt önkormányzat jegyzőjét. A főjegyző intézkedéséről értesíteni köteles az oktatásért felelős minisztert (Kt. 91. § (1) bekezdés d) pont).

A rendkívüli szünet miatt kiesett tanítást hat napos tanítási héttel, illetve a tanítási napok meghosszabbításával lehet pótolni (Kt. 52. § (16) bekezdés). A többletmunkából eredő költségek a munkáltatót terhelik.


Ha fagy, ha nem, gondoskodni kell a fiatalokról

A rendkívüli szünet ideje alatt is biztosítani kell azonban a gyermek napközbeni felügyeletével összefüggő feladatok ellátását. Ebből adódóan a nevelési-oktatási intézményben megjelent gyermekek felügyeletéről az intézmény vezetőjének gondoskodnia kell (Kt. 41. § (5) bekezdés).

Hétfőtől három napos tanítási szünet lesz a gázkrízis miatt

Eddig 18 megye középiskoláiban rendeltek el oktatási szünetet hétfőtől a gázkrízis miatt. A Heves megyei illetékeseket nem érték még el.

Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt, jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Ódor Ferenc elmondta, ezzel az intézkedéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás.

Ódor Ferenc reméli, hogy az orosz-ukrán gázvita napokon belül véget ér, helyreáll a gázszolgáltatás és az iskolákban folytatódhat az oktatás. A politikus az Index kérdésére elmondta, hogy ha létrejön a megállapodás, és megindul a gázszolgáltatás, lefújják a rendkívüli szünetet. Ódor szerint pénteken azzal az instrukcióval fogják hazaküldeni a diákokat, hogy hétfőn csak abban az esetben nem kell iskolába menni, ha a gázválság folytatódik.

A 18 fideszes megyében a politikus összesítése szerint 150-200 megyei fenntartású középiskola működik. Nagy részük Pest és Borsod-Abaúj-Zemlén megyében. Az általános iskolák bezárásáról azért nem dönthettek a megyei fideszes vezetők, mert az alapfokú oktatási intézményeket túlnyomó többségében a helyi önkormányzatok finanszírozzák.

Az iskoláknak joga van rendkívüli tanítási szünetet elrendelni. Ilyen esetben gondoskodniuk kell az otthon maradni nem tudó diákok felügyeletéről. Az így kieső napokat későbbi időpontban be kell pótolniuk a középiskoláknak.

MTI


Győr-Moson-Sopron megyében két középiskolában lesz gázszünet

Megyénk két középiskolájában, a csermajoriban és a fertődiben lesz hétfőtől háromnapos szünet a gázkrízis miatt. Ennek a két intézménynek a megyei önkormányzat a fenntartója.

Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el tizennyolc megyében a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban – jelentette be a Megyei Önkormányzatok Szövetsége (MÖOSZ). A kezdeményezés a szünetből eredő energiamegtakarítással szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás. Heves megyében az önkormányzat egyelőre tanulmányozza ezt a lehetőséget a hidegre és a gázhiányra tekintettel, és Budapesten sincs szó rendkívüli tanítási szünetről.

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közoktatást felügyelő alelnöke a Kislaföldnek elmondta: két középiskola működik fenntartásukban. Mint fenntartót az iskolavezetők keresték meg, a szünet elrendeléséhez engedélyt kértek.

Így nem lesz tanítás január 12-én, 13-án és 14-én a csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszer-ipari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézményben és a fertődi Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központban.

Sopronban a városházától kapott tájékoztatás szerint jelenleg nincs napirenden, hogy csatlakoznának a MÖOSZ kezdeményezéséhez. A győri önkormányzat közoktatási intézményeinél se terveznek egyelőre tanítási szünetet a gázkrízis miatt. A város vezetéséhez ilyen megkeresés nem érkezett. Papp András, az oktatási osztály vezetője a Kisalföldnek elmondta: az intézmények döntő része bekapcsolódott a távfűtésbe. Öt győri középiskolában van gázfűtés, azok korszerű berendezésekkel üzemelnek, így a fűtés átmeneti korlátozásával elérhető megtakarítás akár kisebb is lehet a tanítási napok kötelező pótlásakor szükséges többletnél a magyarázat szerint. Az osztályvezető azt is elmondta: az úgynevezett temperáló fűtést és a diákok felügyeletét az azt igénylőknek a szünet alatt is biztosítani kellene. Megjegyezte: az önkormányzat nem is rendelhet el tanítási szünetet, csak kérheti arra az intézményeket, de törvényi előírás (közoktatási törvény, 54. §), hogy ilyen szünetet elrendelni csak akkor lehet, ha a tanítás feltételei rendkívüli okok miatt nem biztosíthatóak. A jelenlegi helyzetben pedig szerinte ez nem igazolható.

Rimányi ZitaMérsékelték a gázkorlátozást

Csütörtökön délelőtt fél tízkor eltörölték a II. kategóriás gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Ezzel az óránként 500 és 2500 köbmétert fogyasztó ipari üzemeket kapcsolták vissza a hálózatba. A miniszter köszönetet mondott a lakosságnak, amiért annak önkéntes korlátozásával szerdán este elmaradt az esti csúcsfogyasztás.

Szerdán igazi krízis, nehéz nap volt, de a stratégiai készletek megnyitásával, a német és francia forrásból érkező többletgázzal, valamint a kissé enyhébb időnek köszönhetően javult a helyzet. Ez tette lehetővé a II. kategóriás korlátozás feloldását - indokolta a döntést a miniszter. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy akár műszaki okból, akár az időjárás miatt bármikor szükségessé válhat az ismételt korlátozás. Az első két kategóriájú korlátozással egyébként szerdán 9 millió köbméter gázt takarított meg az ország, a teljes fogyasztás 61 millió köbméter lett - mondta Molnár Csaba, aki köszönetet mondott a lakosságnak is, amely felelős magatartással maga csökkentette a fogyasztást, s ennek eredményeképpen elmaradt az esti csúcs. Megköszönte azon kereskedelmi cégek önkéntes fogyasztáskorlátozását is, amelyeket nem érintett az eddigi intézkedés.

Vasárnaptól kezdődően egyébként a hőmérséklet emelkedése várható, ami szintén javítja a helyzetet - mondta a miniszter. Módosították a jogszabályt, amellyel lehetővé vált, hogy a rendszerirányító a korlátozással érintett gazdálkodói körön belül kivételképpen a megfelelő gázmennyiséget rendelkezésre bocsássa. Ezek olyan cégek, amelyek közszükségletet elégítenek ki, tipikusan élelmiszeripari vállalkozások. A kormány nem áll szerződésben sem az orosz, sem az ukrán féllel, tehát nem perelheti egyiküket sem az elmaradt gázszolgáltatás miatt keletkezett károkért, de a szerződés szerint érintetteket diplomáciai eszközzel segíteni tudja - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Molnár Csaba. Az E.ON Földgáz Trade, a magyarországi kereskedő viszont gondolkodik a peren, de jelenleg a krízissel vannak elfoglalva - mondta kérdésünkre később Kutas István kommunikációs vezető.


SZERDA

Egyelőre nem rendeltek el újabb korlátozást itthon

Az orosz-ukrán gázvita miatt kedden délután fél négykor állt le az Ukrajna felől érkező magyar gázimport. Emiatt kedden este fél kilenctől az I-es kategóriájú korlátozás lépett érvénybe. Ez azokat az óránként legalább 2500 köbméternyi gázt használó ipari üzemeket érinti, amelyektől technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók - például kórházak - közé. Szerda reggeltől a II-es kategóriás korlátozást is elrendelték Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális cégeket érinti.

Mégsem lesz munkanap most szombaton

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára most szombaton mégsem munkanap, hanem a normális menetrendnek megfelelően pihenőnap lesz - mondta a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács szerdai ülésén kezdeményezte a kormány, hogy energiatakarékossági okok miatt a január 2-i pénteki munkaszüneti nap helyett ne most szombaton, hanem március 28-án legyen munkanap. Az ehhez szükséges kormányrendeletet a kabinet módosítani fogja - tette hozzá Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hangsúlyozta: egy átlagos munkanap és munkaszüneti nap gázfogyasztása között 6 millió köbméter a különbség, ráadásul a meteorológiai előrejelzések szerint most pénteken és szombaton lesz a leghidegebb az elmúlt hetekhez képest.


Sólyom László elvárja, hogy az oroszok és az ukránok teljesítsék kötelezettségeiket

A köztársasági elnök a gázvita kapcsán elvárja Ukrajnától és Oroszországtól, hogy teljesítsék szerződésben vállalt kötelezettségeiket - Sólyom László ezt levélben közölte az ukrán elnökkel. Az államfő kérte azt is: kerüljék az olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik partnereik, köztük Magyarország folyamatos és biztonságos ellátását. Magyarország messzemenően érdekelt abban, hogy a gázvitával kapcsolatos tárgyalások minél előbb sikeresen lezáruljanak - tette hozzá.

Viktor Juscsenko még január elsején tájékoztatta levélben Sólyom Lászlót az ukrán-orosz földgázszállítási és elszámolási tárgyalásokról, a kialakult vitáról. A magyar elnök szerdai válaszlevelében javasolta, hogy a közeljövőben esedékes magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket. Felkérte egyben Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy vegyen részt a találkozón, valamint folytasson megbeszélést a Viktor Juscsenko kíséretében érkező ukrán szakminiszterrel. Az orosz-ukrán gázvita miatt kedden délután fél négykor állt le az Ukrajna felől érkező magyar gázimport. Emiatt kedden este fél kilenctől az I-es kategóriájú korlátozás lépett érvénybe. Ez azokat az óránként legalább 2500 köbméternyi gázt használó ipari üzemeket érinti, amelyektől technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók - például kórházak - közé. Szerda reggeltől a II-es kategóriás korlátozás is életbe lépett Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális cégeket érinti.


Felszabadították a stratégiai gáztartalékot - egyelőre nem számolnak a lakossági fogyasztás korlátozásával

Az illetékes miniszter engedélyezte a stratégiai gáztartalék felszabadítását. Ha kell, ezt is felhasználják - mondta szerdai siófoki sajtótájékoztatóján a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) vezérigazgatója. Zsuga János újságírói kérdésre miszerint lesz-e korlátozás a lakossági és kommunális fogyasztóknál is azt mondta: ha a tények megkövetelik, akkor megvizsgálják, de jelenleg úgy gondolják, hogy elegendő forrással rendelkeznek az egyensúly fenntartásához.

Zsuga János elmondta: még kedden valamennyi hazai tárolót és termelési pontot maximális termelésre utasítottak. Amennyiben a szerdai forrás nem lesz elegendő, akkor első lépésben a stratégiai forrást utasítják, hogy kezdje meg a "betárolást" a rendszerbe. Szerdán 64 millió köbméteres fogyasztást vár az FGSZ Zrt. és ugyanennyi a rendelkezésre álló forrás is, amelyben számolnak 3 millió köbméter Ausztriából érkező importtal is. A naponta kinyerhető 3,6 millió köbméteres stratégiai tartalékot abban az esetben használják fel, ha ez nem lenne elegendő, illetve ha nem érkezne meg az import gáz Ausztriából.

Zsuga János hangsúlyozta: elsőrendű céljuk a rendszeregyensúly megőrzése és az, hogy az úgynevezett III-as kategóriájú, védett, vagyis a lakossági és kommunális fogyasztóknál ne kelljen korlátozást bevezetni. Zsuga János közölte: jelenleg 52 millió köbméter tárolási kapacitást tesznek be a rendszerbe, ehhez az E-on további 1 millió köbmétert ígért. A hazai termelés 9 millió köbméter, a stratégiai tartalék 3,6 millió naponta. Ehhez jön még a nyugati import, amely kedden 3 millió köbméter volt, és ennyit várnak szerdán is.

A kedden elrendelt I-es és a szerdai II-es kategóriás korlátozást valamennyi fogyasztó végrehajtotta. A keddi intézkedés következtében 6,5-7 millió köbmétert sikerült megtakarítani, a szerdai intézkedés várható hatása további 1-2 millió köbméter lesz. A szerdai várható fogyasztás 64 millió köbméter.


Szerbia vehet gázt Magyarországon, ha talál olyat, aki elad

Zsuga János a Független Hírügynökség kérdésére közölte: tud arról, hogy az illetékes szerb miniszter és az ottani gázszolgáltató vezetője tárgyalt az illetékes magyar miniszterrel arról, hogy Magyarország gázt szállítson Szerbiába. Mint mondta: a szerb partnerek látogatásának célja vásárlás. Nekik a gázt mindenképpen kereskedőktől, vagy termelőktől kell beszerezni, mivel a Földgáz Zrt.-nek nincs gáza, csak tranzittevékenységet folytatott Szerbia irányába. Ezt a tranzittevékenységet azonban be kellett szüntetnie abban a pillanatban, amikor Magyarország nem kapott több gázt Ukrajna irányából. Zsuga János kijelentette: ha Szerbia talál gázt, amelyet oda kell szállítani, akkor az FGSZ Zrt kész erre.

Gyurcsány szerint helyes volt új tározókat építeni

Magyarországnak a fogyasztásához viszonyítva több tartaléka van, mint például Németországnak, és ez is segített elkerülni, hogy a lakosság bármit is megérezzen a gázszállítás leállításából - írja a miniszterelnök szerdai blog-bejegyzésében.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi ellenzék nem támogatta a kormányt, hogy tározókat építsen, és annak költségeit megjelenítse az árakban is. Mára ugyanakkor már világos, hogy miért kellett tározókat építeni. De ebben az esetben is kiderült, hogy aki csak rövidtávra gondol, az nem egyszer árt hazájának. Ami ma népszerű, az holnap önveszélyes lehet - szögezi le a miniszterelnök. Gyurcsány szerint bár szerdán újabb korlátozásokról kellett dönteni, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családok, a hétköznapi élet ebből lehetőleg minél kevesebbet érezzen meg. A kormányfő szerint az elmúlt évek hasonló helyzeteihez képest "legalább annyi előrelépés történt, hogy Oroszország előre tájékoztatott bennünket arról, hogy kialakulhat egy ilyen helyzet. Ez fontos, mert több időnk volt felkészülni. De nem elég előre figyelmeztetni a bajra, hanem el kell kerülni, meg kell előzni azt."


A miniszter szerint nehéz éjszakán vagyunk túl, de a krízisen még nem

Csütörtöktől napi 2,5 millió köbméter gáz érkezik majd az országba tíz napon keresztül a német Ruhr Gas-tól az E.ON közbenjárásnak köszönhetően - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerdán Hajdúszoboszlón. Meglátása szerint ez is nagy segítség a hazai ellátás biztonsága szempontjából. Az elmúlt 24 órában ugyanis 97 százalékban a hajdúszoboszlói gáztározókból látták el az országot. Közben az E.ON növelte saját kapacitását is, tehát a korábbi 51 millió helyett már 53,3 millió köbmétert tud kinyerni a tározókból. Ezekben a tározókban jelenleg 3,1 milliárd köbméternyi gáz van, ez pedig hetekre elegendő ahhoz, hogy a lakossági fogyasztást ne kelljen korlátozni.

Az elmúlt 24 órában 97 százalékban a hajdúszoboszlói gáztározókból látták el az országot, miután keleti irányból egyáltalán nem érkezik gáz a vezetékekből. Ráadásul nyugati irányból sem érkezik már meg a korábbi 6 millió köbméter, hanem ennél lényegesen kevesebb, a mennyiség percről percre változik. A mostani krízis bebizonyította, hogy jó döntés volt három éve elhatározni, hogy növeljék a gáztározók kapacitását, Magyarországon így nincsenek olyan gondok, mint tőlünk délre - hangzott el szerdán délután Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Storage Zrt. vezérigazgatójának közös sajtótájékoztatóján. Molnár Csaba bejelentette azt is, hogy az E.ON közbenjárásának köszönhetően a német Ruhr Gas csütörtöktől napi 2,5 millió köbméter gázt tud biztosítani Magyarországnak a következő tíz napban. A tárcavezető szerint ez is nagy segítség a hazai ellátás biztonsága szempontjából. Közben az E.ON saját kapacitását is növelte, így tehát ezentúl 51 millió helyett 53,5 millió köbmétert tud kinyerni a tározókból. Ezekben jelenleg 3,1 milliárd köbméter van.

Aláírták a stratégiai biztonsági földgázkészlet felszabadítás is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérésére, ezek felhasználására azonban egyelőre nem volt szükség. Ezekben a tározókban egyébként további 500 millió köbméter gáz van.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy szerb szakemberek kértek segítséget Magyarországtól, hazánknak azonban jelenleg nem áll módjába gázt biztosítani déli szomszédunknak.

Az orosz-ukrán gázvita szerda reggeltől a II. kategóriás fogyasztás korlátozás lépett életbe Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális érintettségű cégeket érinti. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy pontosan mennyi ilyen cég van.


Korlátozások már a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztóknál is

Szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszálító Zrt. (FGSZ) elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási  korlátozását is, miután az első kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozta.

Az intézkedést az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága  érdekében hozták meg. Amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ.

A szerdán a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20.30-kor elrendelt, az első kategóriás - nagy ipari  fogyasztókat - érintő korlátozás hatására - közölte a földgázipari rendszerirányító.


KEDD

Leállt a szállítás
Kedden délután fél négykor leállt a gázszállítás Ukrajnából - jelentette be Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter. Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik. Szerbia hazánk tartalékaiból szeretne kapni.

Kedden 15.30 órakor leállt Ukrajnából az orosz földgáz szállítása Magyarország felé - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden a  földgázellátási krízisbizottság ülése után.
  
A bizottság javaslata szerint szerdán 11 órától korlátozzák azoknak az erőműveknek a gázfelhasználását, amelyek át tudnak állni alternatív energiára. Ugyanakkor megteszik az előkészületeket a stratégiai tárolókból a földgáz kivételére. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetővé.

A szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz "megtakarítását" jelenti - mondta Zsuga János újságírói kérdésre.

Szerbia a magyar tartalékokból kérne, mert nincsenek tartalékai

Kedden délután fél négy tájban teljesen leállt az orosz gáz szállítása Szerbiának - jelentették be hivatalosan. Dusan Bajatovics, a Srbijagas igazgatója közölte, hogy gázból csak néhány órára való van, ez az idő pedig csak arra elegendő, hogy biztonságosan leállítsák a fogyasztást.

A becslések szerint már az éjszaka folyamán a fogyasztók egy része gáz nélkül marad, reggelre pedig az egész országban megszűnik az ellátás. A szerbiai gázkitermelésből nyert mennyiség ugyanis még arra sem elegendő, hogy üzemben tartsa a gázvezetékrendszert.

A gázhiány elsősorban Vajdaságot és részint Belgrádot érinti, Szerbia más részeiben a háztartások inkább áramot és szilárd tüzelőanyagot használnak. A vajdasági távhőszolgáltatók azonban képesek a gázról áttérni a mazutra, a szerbiaiak többsége viszont nem. Olajból van elegendő tartalék, az erőművek is teljes kapacitással dolgoznak, de már olajat használnak.

Bajatovics bejelentette, hogy már szerdán találkozni kíván magyar kollégájával, hogy tárgyaljon vele a gázhiányról, pontosabban arról, hogy a magyar tartalékokból juttasanak Szerbia számára.

Szlovákia tartalékai tíz napra elegendőek, még súlyosabb a helyzet Macedóniában és Bulgáriában, Romániában pedig már összeült a válságstáb.


Fogyóban

A Gazprom jelenleg a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni az ukrán fél által az éjszaka folyamán érvényesített tranzitkorlátozások, a  tranzitkapacitás háromnegyedének lezárása miatt - mondta kedden Londonban a Gazprom második számú vezetője.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes a brit fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Gazprom az ukrán tranzitcég, a Naftogaz "túszává vált", miután a vállalat négyből három exportvezetéket lezárt. 


Putyin kemény

A Gazprom orosz energetikai óriás indoklás nélkül drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztüli gázszállítást. Az ukrán gázipari társaság szerint ez hamarosan zavarokat okoz majd az európai gázellátásban.

Gazprom azt követelte Kijevtől, hogy kedden délelőtt 10 óráig adja vissza a január 1. és 4. között ellopott 65 millió köbméter gázt, s már hétfőn este bejelentette, hogy Alekszej Miller vezérigazgató és Vlagyimir Putyin kormányfő döntése alapján ugyanennyivel csökkenti az Ukrajnán át küldött gáz mennyiségét, a hiányt pedig Kijevnek kell  pótolnia.   

Előzőleg hétfőn este a Gazprom azt közölte, hogy Ukrajnát elkerülő útvonalakon pótolja a hiányzó mennyiségeket.

Kedden elzárták
Kedden elzárták

Drasztikus csökkentés

Szófia eközben máris bejelentette, hogy a Bulgáriának, Görögországnak, Macedóniának és Törökországnak szánt orosz gáz szállítása az éjszaka folyamán leállt.

"A szállítmányt indoklás nélkül napi 221 millió köbméterről 92 millió köbméterre csökkentették. Nem tudjuk, hogyan fogunk gázt szállítani Európába" - közölte a Naftogaz szóvivője. Valentin Zemlyansky hozzátette: "Ez azt jelenti, hogy néhány órán belül problémák lépnek fel az európai szállításban." A majdnem hatvan százalékos csökkentés előtt egy nappal Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök arra utasította a Gazpromot, csökkentse az Ukrajnán keresztül Európába szállított gáz mennyiségét. A kormányfő indoklása szerint ez a megtorlása annak, hogy Kijev "gázt lop az európai szállítmányokból".

Ukrajna ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy megcsapolná a tranzitgázt. A bolgár gazdasági és energetikai minisztérium szintén kedd reggel jelentette be, hogy a Bulgáriának, Görögországnak, Macedóniának és Törökországnak szánt orosz gáz szállítása az éjszaka folyamán leállt. "A bolgár-román határon keresztül a Bulgargaznak érkező földgáz, aminek tranzitrésze Görögországba, Törökországba és Macedóniába megy tovább, hajnali fél négykor (közép-európai idő szerint fél kettőkor) leállt" - áll a minisztérium közleményében, ami szerint a szaktárca válságülést hívott össze az ügyben. A Moszkva és Kijev közötti gázvita január elsején kezdődött, amikor a Gazprom az Ukrajnának szánt mennyiséggel csökkentette a gázszállítást, mivel nem született megállapodás Kijev és a Gazprom között a 2009-es tranzitdíjakról. Azóta számos európai uniós ország jelezte, hogy a vita miatt zavarok léptek fel a gázszállítmányokban.

Az EU teljes földgázigényének körülbelül negyedét teszi ki az orosz gáz, amelynek nyolcvan százaléka Ukrajnán keresztül érkezik Európába.


Még nincs krízis: Kevesebb gázt kapunk az ukránok miatt

Délután négy óra óta kevesebb gáz érkezik Ukrajna felől, 8 millió köbméterrel. Korlátozást nem rendeltek el, mert azt mondják, van elég tartalék, a most kieső részt is abból pótolják. Molnár Csaba miniszter szerint a hazai tározókban hetekre elegendő gázt halmoztak fel.

Molnár Csaba tárcavezető délután háromkor fogadta a szakértőket a Földgázellátási Krízisbizottság ülésén. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy Ukrajna 8 millió köbméterrel csökkenteni akarja a Magyarországra szállított gáz mennyiségét. A magyar kormány ebbe nem egyezett bele, ennek ellenére egy órával később az ukránok csökkentették a nyomást.

Az energiaügyi miniszter délután öt órakor jelentette be, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt Magyarországra 38 millió helyett csak 30 millió köbméter gáz érkezett. Vagyis Románia és Lengyelország után már Magyarországra is a szükségesnél kevesebb gáz jön.

Magyarországon 3 milliárd köbméter a tartalék - ez hetekre elegendő. Most még semmilyen korlátozást nem kellett elrendelni. Kérdés, hogy Ukrajna a következő napokban mennyi gázt küld majd. Ez kedden délelőtt derül majd ki.

Vlagyimir Puytin orosz kormányfő közben arra utasította a Gazprom vezérigazgatóját, hogy csökkentsék a gázkivitelt annyival, amennyit Moszkva szerint az ukránok elloptak, illetve ellopnak a vezetékek megcsapolásával.

Visszarendelték a magyar nagyköveteket

Visszarendelte a magyar nagyköveteket Kijevbe és Moszkvába a Külügyminisztérium, hogy diplomáciai szinten képviseljék a magyar érdekeket az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatos kérdésekben. Erről Molnár Csaba energiaügyért felelős miniszter tájékoztatott hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint egyelőre nincs krízishelyzet az Ukrajna felől érkező gázmennyiség csökkenése miatt, de minden eshetőségre felkészült Magyarország. A miniszter arról is beszélt, hogy csak akkor kellene korlátozást bevezetni, ha a szerződés szerinti gázmennyiség jelentősen, azaz a harmadára vagy felére csökkenne, és ezzel egy időben nagy lenne a hideg.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. miracle 2009. január 09. 16:02
  „2 iskolában szünet:
  A fidesz jópofizik egyet a jövendő szavazóinak, ugyan nincs igazuk, mert van gáz bőven, meg törvénytelen is, dehát csak azért is, majd mi megmutatjuk. Éééérdekes nem ált iskoláról van szó, hanem ugye 14-18 évesekről, akinek a fele szavazó lesz 2010-ben. Persze szép öngólt rúgtak megint, mert majd szidják őket azon a 3 szombaton, amikor be kell pótolni, vagy amikor hosszabb lesz a félév.
  800 m3-et használnak, ja. És akkor mi van? Most eza megtakarítás mire megoldás a napi 60 millió mellett? Majd csütörtökön meg 2000-et fognak az okostojások, hogy felfűtsék (2 napra!) az 5 nap alatt prímán lehűlő épületet.”
 • 66. sziszifusz 2009. január 09. 09:41
  „Engedek- én a történésekből,más a véleményemből következtet.
  Nyert.”
 • 65. patriot 2009. január 09. 08:49
  „sziszifusz

  na és mitől lett pártállás kérdése? attól mert Te azt állítod?”
 • 64. sziszifusz 2009. január 09. 07:59
  „Már jeleztem - a fidesz megyei ökormányzati vezető politikusai - csak jót tesznek a választóknak:a 2010 es választások előtt tudatosul mennyire alkalmasak /legyek pozitiv /a kormányzásra.
  Lásd - ma már a szünet is pártállás kérdése!Boldog ország,boldog kor,boldog és elégedett politikusok!”
 • 63. Sógor 2009. január 08. 22:54
  „Tisztelt magát ellenzéknek /Fidesz, Szadesz ....stb./ nevező bagázs és vezetői, kitartottjai ,mint pl. zőldek., mindazok akik lemosták a nagymarosi erőművet ,valamint a paksi atomerőmű bővítését könnyen megszüntethető lenne az energia válság.
  1. lakásaitokból kikapcsolnák a gázt és a villanyt.
  2. kivezényelnének benneteket a Duna-partra és Bánáti-bazsarózsa illata mellett környezetbarát kézi vízi erőművekkel energiát termelnétek.
  3.lakásaitokat csak környezetbarát fával fűthetnétek.
  4.Más egyéb esetekbeben a gáz fogyasztást villamos energiát lakásonként- / pl. 30 m3/nap-ban maximálnák a többlet felhasználás 14000 ft/m3 lenne./- behatárolnák . Nem valószínű ,hogy ilyen helyzetben szükséges a szép, zöld környezetbarát szaunák, fürdők üzemeltetése
  Nem kell egyből betojni szerintem! Sok okostojás kirabolja a MediaMarkt-ot radiátorból! Hülyék lesz és van gáz. Hetek múlva az oroszok is ráfaragnak, mert a forrásokat, és a csöveket sem lehet zárva tartani sokkal tovább. Takarékosnak kell lenni és nem hülye spórolósnak, aki akkor spórol amikor nincs, miből!
  Az atomenergiáé a jövő villamos energia kell és hőszivattyú nyáron hűt télen fűt. Tiszta és gazdságos.Megy széllél és napelemmel is. Erre kellene beállni. A németeknél már napelemek között legel a tehén és rengeteg napelem borítja a tetőket! Egy ország számára mindig az lenne a fontos, hogy lehetőleg minden téren önellátó legyen. És amiben csak tud függővé tegye a többi országot. Magyarország el tudná magát látni élelemmel, behozatalra nem lenne szükség, van sok vize, és energában sem lenne hiány. Igazából mi is el tudnánk látni Európa jópár országát energiával, így tőlünk függenének. Persze ha ki lenne itt építve a megfelelő infrastruktúra. Az, hogy Európa és Magyarország itt tart abszurd! Helyzetünknél fogva igen fontos ország lehetnénk, ha nem adnánk magunkat ilyen olcsón.”
 • 62. L@ller 2009. január 08. 22:40
  „Mr.brÄksz


  Örülünk hogy örülsz.
  Most lehet nincs gáz az iskolátokban és nem kell ott fagyoskodnotok,de gondolj bele milyen jó lesz neked nyáron izzadni a padba:D.
  Mindenki sütteti majd a hasát a balatonnál,tengerparton.
  Te meg sütteted a suli padba:)
  ÜDV”
 • 61. Mr.bräksz 2009. január 08. 22:13
  „Nincs suliiiii juhuuuuuuuuu:D:D:DD:szopás nektek tébieknek:D:D”
 • 60. Picúúúr 2009. január 08. 19:59
  „Nem értem miért kell ennyit keverni...”
 • 59. kicsicsillag 2009. január 08. 19:44
  „Sose fogom megérteni, mért csak ötödfokú eset az iskolák bezárása. Egy élelmiszeripari üzem tönkremegy egy-két óra alatt gáz nélkül, a suli meg kinyitható nyáron is. Olcsóbb, észszerűbb.
  Régen is volt szénszünet az iskolákban hidegebb napokon.
  A középiskolások meg már tudnak magukra vigyázni. Kizártnak tartom, hogy a megyében 10 főnél több lenne, aki felügyeletet kér 15 év feletti gyereke miatt.
  Meg milyen jó lenne pár nap otthon :))”
 • 58. b.zoli 2009. január 08. 19:08
  „54 , 55
  teljesen 1 et értek
  itt a lovéért megy minden. mit gondoltok miért adtunk el 1 - 2 millio köm m gázt az ukránoknak?

  valaki megint gazdagodik...”
 • 57. zotya975 2009. január 08. 14:29
  „Na egy helyi hir.: A Graboplast zrt jövő hétfő helyett kedden kezdi a munkát a gázhelyzet miatt, és csütörtökön hagyja abba a válság miatt. kemény 3 napos munkahét lesz. :)”
 • 56. gerald 2009. január 08. 13:08
  „Dear Hunicum!
  Köszönöm!
  de elvárható egy megyei laptól a helyi érintettség közvetítése. Hol vannak a hírek?
  Pl.: mennyiben érinti a hőtáv lakások számláját, terveznek e kompenzációt az arra rászorulóknak melyik üzemet (amelyik még termel) hogy érint fog érinteni etc ... Nyilvánosság dolgozni!”
 • 55. zotya975 2009. január 08. 13:07
  „miro132 jogos a felvetés, de nem tudom emlékszel-e rá amikor itt Győrben azon ment a balhé, hogy a termálvizet lehűtötték , utánna meg gázzal felmelegítették. Vmi technikai magyarázata volt a dolognak. Szóval logikát ne keress sehol. Most képzeld el, ha pölö én feltalálnák vmit, és egész Győrt ingyen ellátnám energiával. Melegvíz, villany fűttés, minden. Az összes szolgáltató engem perelne, támadnának ahol csak tudnának, szoval senkinek nem érdeke, hogy a lakosság olcsó energiához jusson. Nálunk miért nincs annyi szélkerék mint nyugaton? Tudom zavarja a túzok repülési útvonalát.”
 • 54. miro132 2009. január 08. 12:21
  „Sziasztok,

  En nem ertem a kovetkezot : Gyor, Csorna, Movar, Papa, Kapuvar, Balf, Petohaza hires a gyogyfurdoirol melyet az alattuk levo melegvizbol nyert vizzel uzemeltetnek. Miert is van szukseg ezekben a varosokban gaz vagy olaj alapu futesre amikor a melegviz ott van alattuk ???? Most hogy itt a helyzet nem lehetne atgondolni azt hogy ott ahol meleg viz van alabunk alatt azt hasznaljuk a futesre vagy legalabb egy reszet hasznalni a futesre ?

  miro”
 • 53. Hunicum 2009. január 08. 11:34
  „Gerald!

  Legjobb tudomásom szerint a Győrhő át tud állni olaj tüzelésre. Sőt részben azzal dolgozott eddig is. A szóvívő szerint 3 ezer tonna olaj tartalékuk is van, ami 8-9 napra elegendő.
  Ráadásul a Győrhő az ötödik kategóriába tartozik, amit csak a lakosságival együtt korlátozzák.”
 • 52. vendég.lő 2009. január 08. 09:56
  „Valaki azt mondta;
  ha már a bank hatalom sikeresen megszívatta a népet,
  megteszi az energia szektor is.

  Ez meg döbbenet:
  " Molnár Csaba miniszter szerint a hazai tározókban..."
  Tudniillik, ez nem vélemény kérdése.

  A hazai gázkészlet meg akár 600 évig is bányászható,
  hiszen ez a kitermelt mennyíség függvénye.
  Hihetetlen:
  Saját gázunkat külföldiektől vesszük meg,
  annyiért, amennyit kérnek érte...”
 • 51. gerald 2009. január 08. 08:59
  „És mi újság Győrben Drága Kisalföld? E-ON Győr Hőtáv szimbiózis ócsó "ruszki gázra alapozza" meddig műkszik korlátozások nélkül?”
 • 50. Túrabakancs 2009. január 07. 23:24
  „jockey!
  A Szerbeknél tegnap meg azt mondták hogy tíz napra elegendő, ma meg este
  a gyorshírekben hallom, hogy csupán egy órányi a tartalék! Trükkök és hazug-
  ságok százai minden szinten, minden órában! Vagy legalábbis a fejetlenség netovábbja mindenhol. Ajjaj GÁZ VAN, NINCSEN GÁZ!!! Egyébként pár nap és
  megegyezik a két fél, ez csupán taktika a két fél részéről! Majd mindenki meg-
  láthatja, hogy a gáz árának a megemelése miatt van ez az egész kalamajka!
  Ha valami szügséges de nagyon, akkor az országok minden pénzért hajlandóak
  azt megvenni, ennyi az egész! :)”
 • 49. georgbob 2009. január 07. 22:15
  „Goldmund

  Miért lenne szombat munkaszüneti nap???”
 • 48. miracle 2009. január 07. 20:47
  „Wazze, most olvasom, hogy a Westendben alaphelyzetben 26 fok van! De minek? Hogy a plazacicák rövidújjuban szaladgálhassanak egész nap? A vásárlókról meg folyik a víz. Most 20 fokra fogják csökkenteni (ami egy normális hűmérséklet végre) minusz melegvíz a mosdókban és ezzel harmadára esik a gázfogyasztás. Szép kis pazarlás volt eddig.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hideg miatt nagyobb figyelemre szorulnak

Győr-Moson-Sopron - A röpködő mínuszok miatt a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul ezekben a… Tovább olvasom